Konatin výběr ze zimní sezóny 2019

Blížící se konec roku většinou přináší zamyšlení, co všechno jsme zvládli a co se nám nepovedlo, a vymýšlíme plány, co dělat v příštím roce jinak, a to v běžném, i otaku životě. Kolik sérií anime jste letos viděli? A kolik plánujete zhlédnout příští rok?

V lednu nás samozřejmě čeká nová sezóna. V japonských televizích se bude vysílat 37 nových sérií a 13 stávajících pokračuje ve své pouti za srdci diváků. Než vám nabídneme již tradiční výběr toho, na co se těší členové redakce, podíváme se na chutě japonských otaku. Vkus obyvatel země zaslíbené si ukážeme na oblíbeném průzkumu serveru Charapedia, ve kterém odpovídalo 10 000 fanoušků (53,6 % mužů a 46,4 % žen). Na pátém místě se umístilo anime Kaguja-sama wa Kokurasetai: Tensai-tači no Ren`ai Zunósen. Čtvrté místo obsadilo Boogiepop wa Warawanai. Třetí pozici si získalo pokračování Kakegurui XX. Na druhé místě najdeme anime adaptaci úspěšné mangy Jakusoku no Neverland a první místo obsadilo také pokračování, tentokrát anime Kemono Friends 2.

A teď už slíbené tipy od redakce.

You Say
Mob Psycho 100 II

visual
První Mob Psycho 100 představoval pevný bod v chaotickém prostředí televizní animované tvorby. Velice solidní produkce naplno využívající rozmanitosti média. I narativně šlo o velice příjemný zážitek. Nad návratem seriálu v pokračování tedy nelze jinak než jásat. A to nejenom proto, že se vracejí všichni staří známí v čele s režisérem Tačikawou Juzuruem a návrhářem postav Kamedou Jošimičim, který se v případě druhé série zřejmě ujal i povinností předního režiséra animace, které v sérii první odmítl. Diváky může těšit i fakt, že se seriálu dostalo až neskutečných časových prostředků, které by měly zajistit, že půjde o podívanou od začátku do konce. Hojnost časových i lidských zdrojů je částečně způsobena tím, že animačním producentem je sám ředitel studia Bones, Minami Masahiko, což je dalším důkazem, jak moc tvůrcům na díle záleží. A na závěr nelze opomenout, že by se právě v pokračování Moba měl objevit fantastický animátor Go Hakuju, který se po svém příspěvku musel vrátit na Taiwan, aby si odbyl povinnou vojenskou službu. Jedna z epizod nám tedy zpestří čekání na jeho návrat do průmyslu.
Rinši!! Ekoda-čan

visual
V zimě se dočkáme dalšího sborníku, tentokrát adaptujícího přisprostlou mangu Takinami Jukari. Sborníky se tvoří především pro poskytnutí volného prostoru zajímavým tvůrcům, můžeme být tedy nadšeni, že právě zde se sešla řádka skvělých režisérů. Mezi mé největší oblíbence patří Kobajaši Osamu a Morimoto Kódži. Doufám, že se v Kobajašiho epizodě objeví i jeho kamarád, animátor Macumoto Norio. Nicméně i další epizody zpracují skvělá jména jako Močizuki Tomomi, Nagahama Hiroši a Kodžima Masajuki. A nejen to, vlastními epizodami nás poctí i kmetové Sugii Gisaburó a Takahaši Rjósuke. Nezbývá, než se těšit na festival rozmanitosti.
Boogiepop wa Warawanai

visual
Nacume Šingo je schopný režisér se spoustou nadaných kamarádů ochotných přispěchat mu na pomoc. Nicméně je s Boogiepopem v poměrně ošemetné situaci, jelikož právě režisérovi kamarádi jsou nyní rozděleni. Část z nich dělá s Nacumem zde, část pracuje na Mobovi a poslední skupina dělá na jarním One Punch Manovi. Uvidíme, jak se Nacume s omezeným tvůrčím arzenálem vyrovnal. Nejnovější upoutávka již napověděla, že nemůžeme očekávat zcela vyladěnou vizuální stránku, neb na pečlivé korekce v každém záběru není čas. Akční stránka věci by však mohla ukázat sílu Nacumeho známých.
Wataši ni Tenši ga Maiorita!

visual
Dóga Kóbó servíruje další sérii s roztomilými holčičkami. Vše by víceméně mělo odpovídat tradičním postupům studia. Ocenil bych, kdyby se v seriálu objevil animátor Hamaguči Akira, jehož přítomnost výrazně posílila uzamaid z minulé sezóny.
Dororo

visual
Novodobá adaptace Tezukovy mangy z šedesátých let může dopadnou jakkoli. Stylistika upoutávek posouvá seriál ještě znatelněji do polohy dobového dramatu, než jak je tomu v originále, což nemusí být nutně na škodu. Jak se udrží produkce jako taková, je otázkou. Furuhaši Kazuhiro je solidní režisér, nicméně mnohdy pochybný management studia MAPPA může zhatit mnohé. Není proto od věci držet očekávání spíše při zemi. Na co jsem též zvědav, je hudební doprovod od Ike Jošihiroa.
Sanya
Ueno-san wa Bukijó

visual
Další zajímavá gag komedie z Japonska stojící převážně na konverzaci dvou hlavních postav (podobně třeba Tonari no Seki-kun nebo Karakai Džózu no Takagi-san). Bude zajímavé zjistit, jak tady funguje výběr seijú a chemie mezi nimi.
Wataši ni Tenši ga Maiorita!

visual
Adaptace mangy o juri lásce k lolitkám, hikikomori, stalkerech, sesterském komplexu, neopatrnosti v přítomnosti sladkostí a odvážném cosplayi. Co by se mohlo pokazit?
Kemono Friends 2

visual
Druhé zpracování plně CG franšízy o personifikovaných zvířátcích. Nová hrdinka (s heterochromií) se bude snažit dokázat, že změny v produkčním týmu a v režisérském křesle nebudou na škodu věci.
Shinobu
Jakusoku no Neverland

visual
Velmi zajímavá anotace, vysoce oceňovaná manga předloha a skvěle zpracovaná upoutávka je pro mě neodolatelná kombinace. Tím pádem jednička na mém animelistu pro zimní sezónu 2019.
Tate no Júša no Nariagari

visual
Předloha tohoto anime vychází od roku 2013, momentálně je v oběhu 19. díl light novely a čtenářská hodnocení jsou veskrze pozitivní. Zdrojový materiál této isekai série tedy vypadá velmi slibně, a i když jsem se zatím ke knížkám nedostal, rád zkusím „ochutnávku“ ve formě anime.
Kója no Kotobuki Hikótai

visual
Na třetí anime jsem spíš zvědavý, než že bych jej mohl jednoznačně doporučit. Jedná se o originální kousek, k jehož ději tudíž není příliš informací. Ale pokud jste (nebo jste byli) fanoušky vzdušných soubojů letadel první poloviny 20. století, neměli byste si tuhle sérii nechat ujít, protože ukázky vypadají v tomto směru velmi realisticky. Samozřejmě otázkou bude zpracování děje a celková poutavost anime,
Ximara
Kakegurui XX

visual
V zimní sezóně se kromě jiných můžeme těšit i na pokračování anime Kakegurui. Z oznámení pokračování jsem byla poměrně překvapená, děj anime mi přišel ukončený a nebylo co dál řešit. Netflix si ale zřejmě nenechá proklouznout šanci mezi prsty. Vyzkouším a uvidím, jsem zvědavá, jestli bude druhá řada šílenější než ta první.
Dókjonin wa Hiza, Tokidoki, Atama no Ue.

visual
Anime o kočce! Dobře, takových už bylo více (třeba Čii's Sweet Home). Z traileru působí animace moc pěkně a pro jednou zvíře opravdu vypadá jako dané zvíře. Přidejte k tomu hlavního hrdinu spisovatele a máte skvělé slice of life přímo pro mě.
zdroj:   Charapedia