Výběr redakce z podzimní sezóny 2019

Jak už počet odvysílaných epizod z letní sezóny napovídá, přichází čas, kdy žezlo převezme sezóna podzimní. A že se v ní máme na co těšit! Postupně se v následujících týdnech na japonských obrazovkách objeví 45 klasických a 5 kratších sérií, přičemž z letní sezóny ve vysílání zůstávají čtyři anime (Dr. Stone, Vinland Saga, Enen no šóbótai a Ensemble Stars!). Očekávání japonských otaku jsme tentokrát získali ze serveru Anime! Anime!. Páté místo žebříčku obsadilo anime Fate/Grand Order –Zettai madžú sensen Babylonia-, jehož tvůrčí tým slibuje velkou podívanou. Na čtvrté pozici se umístila třetí řada anime z dystopického univerza Psycho-Pass. Bronzovou medaili získalo pokračovaní anime Boku no Hero Academia. Stříbro patří anime Čihajafuru 3. A nejočekávanějším počinem se v hlasování stalo pokračování série Sword Art Online: Alicization s podtitulem War of Underworld.

A nyní už vám členové redakce představí, u čeho budou na podzim prokrastinovat.

Ximara

Hókago saikoro club

visual
Deskoherní klub je na podzim (minimálně v tomto výběru) jediné „nové“ anime, které vyzkouším. Téma zní neškodně a jsem opravdu zvědavá, jaké hry budou dívky hrát (a kolik jich budu znát).
Šokugeki no Sóma: Šin no sara

visual
Předchozí série skončila uprostřed kulinářské bitvy mezi rebely v čele se Sómou a Erinou a studenty „nového režimu“ pod vedením nového ředitele a Erinina otce v jedné osobě. Po více jak roce se konečně dozvíme, jak tenhle souboj dopadne… snad.
Sword Art Online: Alicization – War of Underworld

visual
A aby nebylo otevřených konců málo, v březnu si dalo přestávku všemi milované a nenáviděné SAO. Vrátíme se zpátky do světa zvaného Underworld, ve kterém byla poražena mocná Administrátorka, avšak síly z Temného území stále číhají takřka za rohem. Po závěrečné bitvě, která se táhla několik dílů, se Kirito spojí s reálným světem. Dokonce uslyší a zdá se, že i uvidí, Asunu. Co se však v reálném světě děje?
Psycho-Pass 3

visual
Psycho-Pass je tak trochu moje srdcovka. V průběhu sérií díky Cunemori Akane odhalujeme, že Japonsko není tak docela dokonalá utopie, ale vlastně spíše dystopie. I v tomto světě musí fungovat policie, je však pouze prodlouženou rukou systému Sibyla. A vznikají zde silné lidské příběhy. Zdá se, že v nové řadě uvidíme mnoho nových tváří, s trochou štěstí snad zahlédneme ty staré, a co víc, podle současných informací se můžeme těšit na osm hodinových epizod!

Kaya

Fate/Grand Order: Zettai madžú sensen Babylonia

visual
Asi těžko bych jako fanoušek Fate univerza hledal seriál, na který se letos těším víc než na Fate/Grand Order: Zettai madžú sensen Babylonia. Když jsem zjistil, že moje nejoblíbenější kapitola mé nejoblíbenější hry (Fate / Grand Order) dostane anime adaptaci, byl jsem bez nadsázky štěstím bez sebe. Po zveřejnění ilustrací, upoutávek a následně i nulté epizody tohoto titulu mi bylo jasné, že si animovanou „Babylonii“ vážně pořádně užiji. Kromě toho jsem se od našeho odborníka na japonskou animaci (YouSay) dozvěděl, že se na projektu podílí i velmi zajímaví animátoři, takže je opravdu na co se těšit.

YouSay

Honzuki no gekokudžó – Šišo ni naru tame ni wa šudan o erande iraremasen

visual
Příjemná předloha o radostech a strastech (ale spíše radostech, neboť knihy jsou radost) knihomolky, která je přenesena do světa, kde si s knihami příliš nezadají. Nicméně to správného bibliofila nezastaví, a tak se začíná odvíjet příběh, na jehož konci bude moci zažít radosti psaného slova a fikce nejenom naše hrdinka, ale kdokoli v jejím novém světě. Předloha autorky Kazuki Miji je fajn čtením; rozhodně jednou z nejpříjemnějších Naró sérií. Adaptace by teoreticky mohla pohodlně zpracovat první dějovou část, která byla vydána ve třech svazcích. Na starosti ji dostal režisér Hongó Micuru, který patří k nejpovolanějším, co se týče nenásilných dětských příběhů, jejichž devízou jsou zábavné charaktery. Na pozicích návrhářů postav i předních režisérů animace najdeme ostřílené spolupracovníky studia Adžia-dó – Kaija Tošihisa a Janagida Jošiaki, kterým ještě pomůže Endó Emiko. Seriál nám pravděpodobně nenabídne příliš ambiciózní podívanou, v tom neleží jeho záběr. Příběh si žádá spíše pevné základy vyprávění a vhodné přetlumočení kouzla postav do výsledného obrazu, což jsou aspekty, v nichž Hongóovi věřím.
Fate/Grand Order –Zettai madžú sensen Babylonia-

visual
Seriálová adaptace Fate/Grand Order je bezesporu jedním z nejambicióznějších televizních projektů letošního roku. Přítomnost Fukušimy Júičiho, jednoho z nejlepších animačních producentů v průmyslu, zajistila projektu ty nejlepší časové podmínky i bohaté lidské zdroje; předně proto, že pro Fukušimu je to už od loňska prioritní projekt. Na nezvykle pevných základech se sešla znamenitá skupina tvůrců, která vybudovala dílo hodné naší pozornosti. Tvůrčí skupina stojící ve středu dění je zjednodušeně řečeno kombinací pozdějších generací animátorů z Gainaxu, toho nejlepšího, co nabízí A-1 Pictures a nové generace mladých tvůrců dokonale obeznámených s prací v digitálním prostředí. Režisérem se tentokrát stal Akai Tošifumi, jemuž asistuje Kuroki Mijuki. Největší pozornost na sebe strhává jmenování Kóno Megumi a Óšimy Tóji na post režisérů akční složky. Rád bych jásal nad čistým vyobrazením Óšimovy animační stylistiky, nicméně jsem se bohužel dozvěděl, že v rámci tohoto projektu bude jeho vlastní styl spíše potlačen v zájmu koherentní prezentace projektu. To však neznamená, že nás v jeho i Kónině podání nečekají olbřímí akční sekvence, z jejichž rozsahu půjde hlava kolem. K realizaci budou mít skvělý animační arzenál, v jehož čele bude stát Kawakami Júsuke, akční specialista, který ve svých scénách často experimentuje s vytvářením a integrací CG složek. Neboť nemá cenu zmiňovat bezpočet zdatných animátorů, které v seriálu můžeme čekat, vyjádřím ke konci jenom přání, ať se dočkáme epizody zcela svěřené do rukou Onsena Nakaji. A kdyby dostal příležitost opět i Čina, nezlobil bych se…
Mugen no džúnin IMMORTAL

visual
Výběr režiséra Hamasakiho Hirošiho pro adaptaci mangy Samury Hiroakiho byl výbornou volbou. Návrhář postav Ogiso Šingo je rovněž slušným animátorem, avšak je otázkou, kolik prostředků bylo projektu reálně věnováno, což je v případě studia LIDEN FILMS vždy tanec na tenkém ledě. Alespoň v úvodních epizodách bychom se měli dočkat znamenité podívané. Z dílčích věcí jsem zvědav na opening režírovaný Ozakim Takaharuem, hudební doprovod zpěvačky Išibaši Eiko a rovněž na hlasové herectví Cudy Kendžiróa v roli Mandžiho, které by dle všech indícií mělo stát za to.
Hošiai no sora

visual
Akane Kazuki je člověk, jehož projekty Noein: Mó hitori no kimi e a Tecuwan Birdy DECODE skutečně posunuly průmysl někam dál, předně v širším zapojení nové generace animátorů, pro které znamenala Noein první větší projekt. V DECODE pak v čele s Rjóčimem dostali nebývalou tvůrčí volnost. Hošiai no sora představuje další Akaneho originální počin, v jehož středu budou tentokrát dospívající chlapci prožívající všechny aspekty mládí, ať už je to soutěživost, kamarádství, rivalitu, ale také vážnější témata, jak napověděl samotný závěr předpremiéry první epizody, neboť i obloha posetá hvězdami může být zahalena mračny. Nicméně nejde pouze o Akaneho, co činí projekt lákavým. Velice mě těší, že se návrhů postav i pozice předního režiséra animace ujal Takahaši Júiči, v jehož výtvarném stylu nelze popřít silný vliv Ukiho Acuji, který na Takahašiho zapůsobil v době, kdy společně pracovali na seriálu Curitama. Vedle něj se můžeme těšit i na animaci Takešity Miki, která již pomáhala vytvářet vizuální koncept seriálu. Že by nás měla čekat notná porce umírněného, ale příjemně živého pohybu jak ve vyobrazení tenisu, tak ve všednosti života postav, nám napovídají příjemné časové prostředky a doposud hladce probíhající produkce. První epizoda byla hotova přibližně pět měsíců před premiérou seriálu.
Super Širo

visual
Juasa Masaaki se po letech vrací k sérii, která jej jako tvůrce vychovala – Crayon Šin-čan. V hlavní roli však tentokrát nebudou ani Šin-čan, ani Juasa, nýbrž pes Širo a jako režisér Šimojama Tomohisa. Ten poprvé přičichl k režii v nedávném DEVILMAN crybaby, v němž jsme se dočkali jeho sólové epizody zahrnující obrazový scénář, režii i animaci samotnou. Od založení studia Science SARU bylo otázkou, zdali půjde o prostředí čistě pro Juasovy projekty, nebo dostanou-li příležitosti i další (Choi Eun-Yeong měla dle mého dostat vlastní projekt už dávno…). A nyní se zdá, že druhá možnost je ta správná. Sic je Juasa stále v pozici kreativního dozoru, do jaké míry bude projekt kontrolovat, se ukáže až v průběhu seriálu. My se můžeme těšit na ztřeštěná dobrodružství psího domácího mazlíčka, který vede druhý život jako superhrdina, na jehož bedrech často leží osud celého světa. A pokud nás překvapí přítomnost vzrušujících animačních sekvencí ne nepodobných těm, které Juasa vytvářel v devadesátých letech v hlavním seriálu a jeho filmových dobrodružstvích, zlobit se rozhodně nebudu.

Shinobu

Honzuki no gekokudžó – Šišo ni naru tame ni wa šudan o erande iraremasen

visual
Základem značné části isekai anime bývá boj o přežití, speciální schopnosti hlavní postavy, záchrana světa a podobné „velké“ věci. Tady se ale podíváme na problémy, kterým musí čelit mladá žena, knihomolka, přenesená do světa, kde jsou pro ni knihy téměř nedosažitelné a navíc její fyzická kondice není z nejlepších. Nečekejte tedy žádnou akční podívanou, ale naopak poměrně klidně plynoucí příběh s množstvím nápadů a objevů při cestě za tvorbou knih. Předlohou anime jsou dějově dosti obsáhlé novely, a pokud autoři sérii neuspěchají a dají postavám dostatek prostoru k rozvoji, mohlo by se jednat o oddechovou a velmi zajímavou záležitost.
Hókago saikoro club

visual
Pro mě jakožto fanouška deskových her je toto anime téměř povinnou záležitostí. Začátek mangy vypadal velmi zajímavě a jsem zvědavý, jak se povede přenesení do televizní verze. A zda budou „deskovky“ v tomto podání vůbec zajímavé. Každopádně ale věřím, že tento kousek může mít potenciál, zvláště pak v České republice, ve které jsou moderní deskové hry hodně rozšířené a stále na vzestupu.

zdroj:   ANN