ReC98 – Rekonstrukce her Tóhó Project z PC-98

Sérii Tóhó Project (známou spíše prostě jako Touhou) zná asi každý otaku díky fanouškovské tvorbě, mezi kterou patří např. známý videoklip k remixu písničky Bad Apple nebo třeba flashová animace Cirno’s Perfect Math Class. Franšíza původně začala jako série her, které vznikají dodnes a jsou dostupné pro Windows, PS4 a Nintendo Switch. Prvních pět dílů ale vyšlo pro dnes již dávno zastaralé počítače NEC PC-9801 a je možné je hrát jen s pomocí emulátorů. Hry se zatím nedočkaly moderních portů, protože ZUN, autor her, nejspíš ztratil zdrojové kódy…

Cílem projektu ReC98 je perfektně zrekonstruovat ztracené zdrojové kódy těchto pěti her, a umožnit tak relativně snadnou tvorbu jak nativních portů pro další platformy, tak i modifikací a překladů do jiných jazyků. Plánovanou novinkou je i přidání podpory non-ASCII znaků pomocí paměti pro gaidži znaky, což je programem modifikovaná část paměti RAM, která původně sloužila např. pro uložení kandži, co se nenachází v kandži ROM. Hry se tak budou moci dočkat i českých překladů s plnou podporou diakritiky.

Na projektu se aktivně pracuje téměř 10 let a je podporován pomocí crowdfundingu. Ze všech her je zatím kompletně zrekonstruován jen první díl, ale celkový průběh rekonstrukce již překročil 50 %. Projekt by tak mohl být během několika let zcela dokončen.

Autorem příspěvku je KDan. Pobavit se s ním můžete třeba na našem Discordu.