Další série zrušena kvůli tweetům autora

Není tomu dlouho, co se zvedla vlna nevole vůči spisovateli s pseudonymem Mine, jehož novela Nidome no Džinsei o Isekai de byla stažena z obchodů a její anime adaptace zrušena. Do dnešního dne zatím nebylo ohlášeno, zda bude zrušena i původní novela. O trochu horší osud potkal mangu Hondžicu Wataši wa Endžó Šimašita vycházející v časopise Manga Time Kirara Max. Shodou náhod pojednávala o tom, že rozvášněné diskuze na Internetu mohou přinést více kliknutí a hlavní hrdinka mangy se této strategie snažila využít, aby rostl její kanál na MeTube (alternativa YouTube).

Jak to tak vypadá, autor mangy Dogeza psal pravděpodobně z vlastních zkušeností. Někdo se mu totiž podíval na Twitter a vytáhl šest let staré příspěvky, v nichž si příliš nebral servítky a navážel se do Korejců, zahraničních migrantů v Japonsku a lidí na podpoře. V reakci na zveřejnění těchto zpráv pak vydavatel Hóbunša dospěl k názoru, že mangu raději zruší. Dogeza se na Twitteru nejprve omluvil, ale později se opět v sérii sarkastických tweetů obul do lidí, které urážel a jeho účet na Twitteru je nyní už smazán.

Podobné výpady proti autorům za jejich staré příspěvky na Twitteru nejsou záležitostí pouze Japonska. Své by o tom mohl povědět James Gunn, který stál za marvelovkami Strážci Galaxie 1 a 2. Je tomu něco přes týden, co byl propuštěn společností Walt Disney na základě starých tweetů, v nichž si dělal srandu z různých nevhodných témat, jako je například holokaust. Není se pak příliš čemu divit, když autoři raději všechny svoje staré zprávy promažou.

A co vy, myslíte si, že by autoři měli být zodpovědní za svoje staré názory, nebo jde o přehnanou snahu zachovat korektnost?

zdroj:   ANN