Rasistické pozadí nadcházejícího isekai anime?

Chování Japonska během druhé světové války způsobuje ještě do dnešního dne rozvášněné diskuze a samotní nejvyšší japonští představitelé se k těmto činům staví rozporuplně. Jak tohle souvisí s nadcházejícím anime Nidome no Džinsei o Isekai de (česky Druhý život v jiném světě)? Jeho hlavní hrdina se ve svém životě na Zemi zúčastnil druhé čínsko-japonské války a podle původního díla zabil svou katanou více než tři tisíce lidí. Po válce pak odpravil další dva tisíce lidí a dožil se 94 let, než dostal druhou šanci v jiném světě. Je pochopitelné, že se nad tímto pozadím pozastavili lidé nejen v Japonsku.

Debata se točí především okolo otázky, zda původní dílo v podstatě neoslavuje vraždění, jež probíhalo na území Číny, Korey a dalších asijských zemích. Čísla o tom, kolik lidí během druhé světové války padlo pod rukou japonské armády, se rozcházejí, ale bylo mezi nimi s velikou pravděpodobností více než pět miliónů civilistů. Celá kontroverze však není pouze o novele. I kdyby se obhájcům podařilo argumentovat, že hrdina tuto minulost potřebuje k dokreslení své povahy, celé situaci nepomáhá sám autor původní novely. Ten si totiž nebere moc servítek ani ve zprávách, které zasílá na Twitter. V nich například Čínu nazval státem brouků a pokračoval v různých urážkách, z nichž některé nezapomněl směřovat i ke Koreji.

Anime je naplánováno na podzimní sezónu letošního roku a původní předloha se dočkala už 18 knížek. Byť by tato situace mohla postavit nějaké společnosti do špatného světla v očích řady lidí, nadcházející série pravděpodobně z výše zmíněných důvodů stažena nebude. Co si o této situaci myslíte vy, pomůže tato kontroverze dílu, které se tak vyřadí ze stínu ostatních isekai anime, nebo mu spíše ublíží?

Aktualizace 6.6.: Situace eskalovala daleko víc, než jsme čekali. Po odstoupení všech čtyřech doposud oznámených seijú a zablokování oficiálních stránek pro zahraniční IP adresy přišla informace, že anime bylo oficiálně zrušeno. Autor novely, Mine, smazal všechny svoje zprávy na Twitteru a vydal na něm omluvný dopis. V něm se kromě lítosti vyjádřil i ohledně light novely, že by chtěl přepracovat ty části, na které se snesla kritika. Vydavatel později oznámil, že samotná novela byla také pozastavena, nejedná se však zatím o její zrušení. Autora nyní každopádně čeká nepříjemných pár měsíců.

zdroje:   SGCafe,  Wikipedia