Výběr redakce z jarní sezóny 2018

Nadcházející jaro už klepe na okno a s ním se nezadržitelně blíží i jarní sezóna. Prvního anime se dočkáme již v neděli 1. 4., nadešel tedy čas odhalit, na co se těší členové naší redakce. Máme mezi sebou i pár nováčků, seznam doporučených anime se proto o něco rozrostl.

Celkově jarní sezóna přináší 53 klasických anime sérií, mezi nimiž najdeme i několik pokračování či nových zpracování, a 14 kraťasů. Podle průzkumu serveru Charapedia se japonští otaku nejvíce těší na třetí řadu Hózuki no Reitecu, druhá v hlasování skončila třetí řada Boku no Hero Academia a také na třetím místě se objevilo anime ze známého univerza, a to Sword Art Online Alternative: Gun Gale Online.

Ximara
Lostorage Conflated WIXOSS
visual
Druhá řada Lostorage a v pořadí již čtvrtá řada Wixoss slibuje propojení nových hrdinek s hrdinkami z původní série. Ač to vypadalo, že Selector arc je již uzavřený, na plakátu a v traileru na novou řadu můžeme zahlédnout staré postavy, ba dokonce i „normálně živou“ Akvídu Tamu. Těším se, co nového tato temná karetní série proložená poměrně dobře složeným dupstepovým soundtrackem nabídne.
Šokugeki no Sóma: San no Sara – Tócuki Rešša-hen
visual
Jak jsem psala již dříve, toto šónenové anime mě velice baví. Spojení mého oblíbeného jídla se souboji a ne úplně hloupým dějem je pro mě příjemná odpočinková záležitost k právě uvařenému sobotnímu obědu (netroufám si sledovat anime hladová).
Steins;Gate 0
visual
Mám ráda původní sérii, je to jedno z anime, která jsem zhlédla mezi prvními. Mezi tvůrci je však mnoho nováčků, je tedy otázkou, zda bude nová série dosahovat takových kvalit jako ta původní.
You Say
Hinamacuri
visual
V hlavních rolích režisér Oikawa Kei a jeho věrné duo animátorských super es Araki Rjó a Takeuči Tecuja. Oikawa má v rukou dva jarní seriály, už letmý pohled však dává jasně najevo, který projekt je pro něj primární. V doprovodu Arakiho a Takeučiho pak není třeba pochybovat o animačních kvalitách seriálu. Oba byli společně s Masudou Kuniakim ověnčeni titulem hlavních animátorů a zdá se, že v rámci projektu si jejich přístup k pohybu alespoň částečně osvojili i ostatní animátoři. Předloha samotná je pak zábavným čtením, nezbývá tedy, než se těšit na výsledek.
Amanču! Advance
visual
Pokračování velice milé první série nepřinese žádné výraznější změny, což v tomto případě rozhodně není na škodu. K obměně došlo na postu režiséra, kde Kasaie Keničiho nahradila Sajama Kijoko. Vše se však stále odehrává pod taktovkou vrchního režiséra a mistra oblažujících příběhů Satóa Džuničiho. Zajímavostí je, že animace seriálu probíhala nezvykle brzy, neboť Sató Džuniči se musel režisérsky rychle přesunout ke svému druhému projektu Huggto! Precure. Je tedy velice pravděpodobné, že Amanču! Advance je v současné chvíli již hotové nebo jsou alespoň dokončeny animátorské práce. Týden před vysíláním. Nezvyklý úkaz v kontextu japonské animované televizní produkce.
PERSONA5 the Animation
visual
PERSONA5 the Animation vzbuzuje spíše opatrná očekávání. Na jedné straně sice můžeme jásat, že se značka konečně přesunula ze spárů rutinního režiséra Kišiho Seidžiho a co víc, novou sérii režíruje skvělý návrhář postav, animátor a jeden z nejlepších režisérů úvodních a závěrečných titulkových sekvencí v oboru Išihama Masaši! K tomu můžeme připočíst, že vizuální zpracování původní hry je velice blízké Išihamově vlastnímu. Tady ale začínají přicházet „ale“. Projekt značky, jakou nyní Persona je, režisérovi pravděpodobně neumožní příliš volnosti. Ve zbytku tvůrčího týmu již nenalezneme jména, která by se Išihamovi alespoň přiblížila. Z propagačních materiálů se zdá, že výprava nebude příliš nápaditá. Podle prvních signálů na tom časově produkce také nebude úplně nejlépe. Nezbývá než doufat, že projekt Išihamovi nepodrazí nohy. V každém případě víme, že Išihama režíroval i úvodní titulkovou sekvenci k seriálu, a pokud by se někdo měl vyrovnat Jamamoto Sajo a jejímu skvělému openingu k původní hře, bude to právě Išihama.
Hisone to Masotan
visual
Animační studio Bones si připravilo další originální počin a tentokrát budou v hlavních rolích draci a jejich pilotky ve službách obranných sil. Scénáristka Okada Mari vyšla z námětu Higučiho Šindžiho, který na projekt dohlíží jako hlavní režisér. Aktivní režii má však na svědomí nadějný Kobajaši Hiroši. Původní návrhy postav Aokiho Tošinaoa pro animátory přetvořil Itó Jošijuki, jenž se nejspíše ujal i pozice předního režiséra animace. Skvělý režisér výpravy Kaneko Júdži jistě zajistí, že postavy budou obývat pestrý svět. Balíček pak završí hudební doprovod od Iwasakiho Taiseie. Pokud tedy na nadaný tvůrčí tým nedopadne příliš těžce realita televizní produkce, pak se jistě máme na co těšit.
Shinobu
Amanču! Advance
visual
Amanču!! Advance je vzorovým příkladem Ijašikei! – „uklidňujícího“ anime. Převládá zde atmosférická složka a děj, který v důsledku není příliš podstatný, jen pomalu a nerušeně plyne. Nic nenasvědčuje tomu, že by se druhá série měla v něčem z výše zmíněného od první odlišovat. Animace se i tentokrát ujalo velezkušené studio J.C.Staff, štáb ani sejiú v hlavních rolích se také prakticky nezměnili a navíc se objeví nové postavy. Snad nás tedy opět čeká každotýdenních dvacet tři minut, kdy budeme moci přestat myslet na všechny problémy a ponořit se do absolutního klidu a pohody. A „ponořit se“ v tomto případě doslova, protože hlavní dějovou linkou Amanču! je potápění…
High School DxD Hero
visual
High School DxD asi není třeba představovat. Jako jedna z nejznámějších ečči sérií má mnoho příznivců a možná ještě víc odpůrců. Evidentně jí to ale na popularitě neubírá, protože v této sezóně přichází už čtvrtá série, tentokrát s podtitulem Hero, což je v případě anime s knižní předlohou velmi neobvyklé. Po (pro mě) poslabší třetí řadě, která se od předlohy dějově výrazně odklonila, se autoři vracejí k adaptaci dvou dílů předlohy v jedné sérii a uvidíme, jak dokážou navázat. Kromě toho nás čeká nový režisér a zbrusu nová animace. Nakolik je povedená, můžete posoudit sami z upoutávky.
Sanya V. Juutilainen
Comic Girls
visual
Anime Comic Girls vypadá jako slice-of-life zajímavost s drobným vhledem do tvorby mangy. Od série si ale slibuju spíš jen ten slice-of-life, plus art vypadá solidně.
Mirator
Aggressive Retsuko (2018)
visual
V posledních sezónách sleduji hlavně anime, na kterých se nějakým způsobem podílel Netflix, a v jarní sezóně tomu nebude jinak. Protentokrát mě zaujalo anime Aggressive Recuko, které vzniklo díky partnerství Netflixu se společností Sanrio stojící za Hello Kitty. Anime bude zaměřeno na pětadvacetiletou pandu Recuko. Pracuje sice v práci svých snů, ale jsou na ni kladeny nesmírné požadavky. Všechno plní bez připomínek, nicméně někdy potřebuje vypustit páru – a proto chodí na karaoke zpívat death metal.
zdroj:   SGCafe