Kam za nákupy v Akihabaře

P1000018(1)Akihabara je známou čtvrtí Tokia, o které toho už i česky bylo napsáno opravdu hodně. Její oblíbenost jistě pramení z jedinečné koncentrace obchodů s otaku zbožím a s tím spjaté atmosféry mekky, již by žádný otaku neměl minout při svých cestách po zemi zaslíbené. Abychom se tedy příliš neopakovali, pojmeme tento článek čistě jako přehled těch největších obchodů, jejichž návštěvu by měl zvážit každý otaku, který je rozhodnutý podívat se do Akihabary. Samozřejmě se nejedná o kompletní výčet všech obchodů, dalších menších či větších obchůdků je spousta a naleznete je povětšinou v postranních uličkách. Mapka umístěná před přehledem slouží pro ulehčení orientace pro případné cestovatele.

Ještě než se však pustíme do prvních obchodů, rád bych upozornil na pár prohřešků, kterých se dopouští velký počet turistů. Jelikož prostory mezi jednotlivými regály ve většině budov nejsou velké, snažte se je neblokovat postáváním (zvláště ve více lidech). Nerušte také ostatní zákazníky tím, že se budete překřikovat. Nejčastější a zároveň značně viditelné je pak focení přímo v obchodech, které je zakázáno ve všech zde zmiňovaných řetězcích. Věci určené k focení jsou vždy zřetelně označeny, a tak prosím budoucí i současné návštěvníky z Česka, aby zbytečně nezhoršovali image západních turistů.

P1000085Tora no Ana – akihabarská prodejna tohoto velkého řetězce je rozdělena do tří částí, z nichž dvě stojí vedle sebe a nová, třetí, byla umístěna přes ulici. V prvních patrech budovy A naleznete téměř standardní náplň nejrůznějších light novel a mang, jakož tomu ostatně je i u velkého počtu ostatních obchodů. Vyšší patra prodejny A jsou pak pouze pro odvážné, jelikož jsou zaměřeny hlavně na fudžoši. Ve spodních patrech budovy B narazíte na další zásobu nejnovějších mang a novel. Od léta navíc v třetím poschodí naleznete také specializovanou prodejnu se zbožím čistě od Kadokawy. Výše pak člověk může nakoupit nejnovější dódžiny, které nestihl pobrat na akcích jako Comiket či Comitia, počínaje patry s normálními dódžinši a těmi 18+ konče. Zajímavostí jistě je, že téměř poschodí a půl v současnosti již zabírají věci s explicitním obsahem z Kantai Collection, které tak totálně drtí Tóhó. Prodejna C je pak čistě pro starší 18 let a zabývá se mimo jiné i výkupem a prodejem starších dódžinši. Celkem úsměvné mi připadlo, že Tora no Ana v současnosti žije hlavně anime adaptací mangy Denki-gai no Honja-san, jejíž hrdinové pracují v parodované verzi tohoto obchodu. Hlavně přízemí budovy A je plakáty této adaptace doslova zasypáno.

P1000086Animate – vedle Tora no Ana stojící pobočka Animate má sortiment odpovídající tomu, co by se dalo čekat od největšího řetězce s otaku zbožím. Ve spodních patrech můžete nakoupit novely, mangy či artbooky, výše pak na zákazníka čekají DVD a BD nosiče jeho oblíbených anime a také celé patro zaměřené na OST a další hudbu. Dále pak nechybí i celá poschodí orientující se na prodeje klasického otaku zboží, takže si zde můžete koupit nějaký ten odznáček, hrneček, tapestry a mnoho dalších věcí. Velice záležet si pak Animate dává na prezentaci nejnovějších děl i dalších akcí a například do dnešního dne na návštěvníky stále z různých koutů kouká Kotori z Love Live!, která se zde dočkala velkého počtu přání ke svým narozeninám. Na co zde nenarazíte je patro věnované pro 18+ zboží.

P1000094Sofmap – pokud se člověk nenechá zmást prvním patrem zaměřeným na AKB48 (tedy pokud nemá rád idoly), naskytne se mu pohled na velice dobře zásobený obchod, v němž se nemusí tlačit s ostatními návštěvníky, jelikož je prodejna umístěna v prostorné budově. Nechybí zde standardní patro s light novelami, mangou a také DVD a BD nosiči a hudbou. Oproti Animate zde narazíte na „hobby“ oddělení plné bišódžo figurek. V Sofmapu se navíc setkává zboží zbrusu nové s tím secondhandovým, a tak tam lze některé věci sehnat levněji. Třešničkou na dortu, dá-li se to tak nazvat, je patro zaměřené na vizuální novely. S propagací nejočekávanějších titulů si totiž v Sofmapu dávají značně záležet a na výzdobě je to vidět.

P1000096Mandarake – samozvaní vládci času dělají svému jménu čest. Zabývají se totiž výhradně překupem starých věcí, a tak procházka po tomto obchodě připomíná hledání pokladů. Jednotlivá poschodí této vysoké budovy jsou zaplněna nejen starými hračkami a herními konzolemi z dob minulých, ale i opravdu velkým množstvím mangy, light novel, figurek a dalšího otaku zboží. Nechybí také patro s dódžinši, které má pravděpodobně ještě větší zásobu titulů než K-Books a budova C řetězce Tora no Ana. Pokud budete mít zrovna štěstí, možná se podíváte i na prvotní pokusy s dódžin tvorbou nějakého nyní již velice známého mangaky. Cena těchto kusů však pochopitelně nebývá malá.

P1000104Gamers – nazvat tento obchůdek ležící vedle známého Radio Kaikanu dalším Animate by sedělo hlavně díky výběru sortimentu zboží. Dočkáte se tu totiž hlavně light novel, mang, BD a DVD nosičů a patra s hudbou. Co dělá Gamers unikátním jsou pak následující patra, v nichž si často návštěvník může i něco málo vyfotit. Tématicky bývají zaměřena buďto na nějakou sérii, autora, studio či vývojářský tým a celé patro a tamní zboží se tak nese v jednotném duchu. Loni jsme s matteasem například mohli zhlédnout patro vývojářského studia Key, jež bylo plné zboží z jejich nejznámějších vizuálních novel.

V tomto výčtu bych dále neměl zapomenout na pár dalších zajímavých obchůdků. Výrobce figurek Kotobukija má také svou vlastní prodejnu, ve které najdete nejen figurky, ale i další zboží. Dvě menší pobočky v Akihabaře pak má portál Melonbooks, kde se dočkáte převážně 18+ dódžinši, vizuálních novel a mang. Stejně tak rozdělené jsou i prodejny výrobce Cospa, jehož sortiment se zaměřuje převážně na oblečení a různé další drobnosti (jako třeba tento můj nový hrníček na čaj). V neposlední řadě se pak patří vzpomenout na obchodní domy Radio Kaikan a Akiba Culture Zone, v nichž naleznete velké množství nejrůznějších prodejen. U Radio Kaikan je zajisté nejvýraznější K-Books obývající dvě poschodí, z nichž první je plné mangy a light novel a druhé vyplňuje zboží a dódžinši.