Konata slaví čtvrté narozeniny

149463212636643331Rok se s rokem znovu sešel a už tomu jsou dlouhá čtyři léta, co byl založen náš novinkový portál. Nadešla proto ta pravá chvíle, abychom si opět zabilancovali, jak se vlastně Konatě od posledního narozeninového článku dařilo, a zasvětili vás do plánů do budoucna. Článek bude jako vždy rozdělen do dvou částí. V prvé se budeme zabývat projekty a stavem redakce, v druhé uvedeme statistický přehled a srovnání s minulými roky. Pokud vás tedy tyto informace nezajímají, můžete s klidným srdcem přejít na další novinky.

Sami jste si asi povšimli, že byl tento rok na nápady střídmý a větších změn doznalo hlavně složení redakce, protože nás opustilo pár zkušených redaktorů. Co se samotných projektů týče, zrušeno bylo pouze Chapadlo, byť ani některé další vedlejší projekty zrovna neoplývají velkou aktivitou. Spolupráce s e-shopem Fate Gate také nakonec nedopadla, jelikož o figurky nebyl i přes naše propagační bannery znatelně větší zájem. Trochu větší aktivitu se nově snažíme vykazovat na našich účtech na sociálních sítí; například na Facebooku se od května můžete setkávat s pravidelnou dávkou ilustrací z Pixivu a také dalšími zajímavostmi jako jsou narozeniny různých známých postav.

Z redakce nás postupně opustili tři lidé, z nichž dva byli hodně aktivní, avšak konkrétně Kuroneko-chan s námi nadále bude spolupracovat na svém novém projektu výstav fotografií. Všem odchozím redaktorům patří poděkování za odvedenou práci. Nábor nových redaktorů byla kapitola sama pro sebe, jelikož ze šesti přihlášených lidí alespoň jeden článek nakonec napsali tři. Dvěma přeživším, TomarimuCZ a Bor3CZEchovi, musím poděkovat hlavně za to, že s námi dokázali nějak vydržet. Nábor nových redaktorů samozřejmě neprobíhá pouze v době náborového článku a pokud by někdo z vás měl vážný zájem, ochotně vás zasvětíme do tajů novinařiny. Za provedenou práci budou ve hře i malé odměny z Japonska, například ve formě artbooků.

A teď opět pár čísel. Za uplynulý rok jsme vydali 448 článků, což je druhý nejaktivnější rok hned po našem začátku, kdy jsme se dokázali dostat přesně na magickou hranici 500 článků. Vzor si z nás ale patrně nevzali naši čtenáři, jelikož napsali pouhých 1 200 komentářů. Na jejich počet to tak byl zatím nejslabší rok vůbec. Samozřejmě by nás zajímalo, co je příčinou úbytku a nakolik se na této situaci projevil vliv sociálních sítí, jako je Facebook. Pokud jste byli aktivními přispěvateli svých názorů, ale z nějakého důvodu jste nyní přestali, rádi si vyslechneme vaše důvody v komentářích. Letošní článek značí také vůbec první rok, kdy nám stagnovala souhrnná návštěvnost. Od minulého roku poklesla o 10 000 a dostali jsme se tak na hodnotu 256 tisíc návštěv. Stejně tak i počet zobrazených stránek o něco málo poklesl na celkových 645 tisíc. Průměrný počet návštěv během jednoho dne se tak pohyboval nad hranicí 700. Nutno však dodat, že zvláště v poslední době nás těší stoupající návštěvnost, která se v druhé polovině července pohybovala na skoro 1 000 návštěvách denně. Nejpopulárnějšími články se staly naše přehledy sezón, jmenovitě jarní, letní a podzimní, které všechny nasbíraly nad 5 000 zobrazení.

Jako vždy bude následovat menší děkovačka těm, kteří se podíleli na chodu stránek. Děkuji Mirokovi, že se ujal týdenních přehledů figurek a nadále velice často a spolehlivě dodává články, Matteasovi, že i přes vytíženější období si na Konatu stále udělá čas, You Sayovi, že i přes různá osobní zklamání dokáže o sériích psát články, a Miratorovi za překonání magické hranice sta dodaných článků. Mé díky také patří našim korektorům Ximaře, Garaxovi a edisonovi, kteří se starají o gramatickou úroveň naších článků. Meelkorovi a Auriellovi pak vděčíme za technickou správu stránek. S poděkováním bych neměl zapomenout ani na Astraka, který nadále udržuje v chodu recenze fansubů.

Na úplný závěr článku děkuji i vám, čtenářům, kteří pravidelně navštěvujete naše stránky, a rád bych prohlásil, že se s velkou jistotou jedná o poslední Konatiny narozeniny.