11. 11. – den pamlsků Pocky a Pretz

Zatímco 2. únor je v Japonsku oficiálním dnem culíkatých účesů, 11. listopad je věnován sušenkovým tyčinkám Pocky a jejich blízkému příbuznému Pretz. Pocky & Pretz Day byl uznán Japonskou asociací pro výročí jako pamětní den, přičemž nápad samotný vzešel v roce 1999 ze strany japonského giganta v oblasti cukrovinek, společnosti Ezaki Glico, který oba zmíněné snacky vyrábí. Hlavní roli ve výběru data sehrál opět jeho vzhled, neboť které datum v roce symbolizuje Pocky lépe než právě 11. 11.?

Glico na tento den již tradičně připravuje různé Pocky/Pretz akce v ulicích japonských měst a ani letošek nebyl výjimkou. Kromě toho společnost zopakovala pokus o překonání světového rekordu v nejvíce tweetované značce za 24 hodin. Tohoto pokusu se zúčastnil každý, kdo 11. listopadu (japonského času) použil ve svém tweetu slovo ポッキー (Pocky). Rekord z loňského roku přitom činil 1 843 733 Pocky tweetů. Zdali se toto číslo nakonec podařilo překonat, prozrazeno zatím nebylo.

V souvislosti s Ezaki Glico se sluší alespoň krátce zmínit dvojici oficiálních maskotů, které společnost nedávno představila. Jedná se o dívku Lico a jejího bratra Guriho (spojením částí jejich jmen vznikne Gurico, tedy Glico). Prohlédnout si je můžete v krátkém PV níže.