Konata bude slavit tři roky

Ještě než se tento článek zabředne do již tradičního shrnutí uplynulého roku, měli bychom na začátku ospravedlnit, proč je vydáván skoro o týden a půl dříve, než by bylo u narozeninového článku hodno. Jak jste si mohli všimnout v jedné z našich anket, opět jsme se rozhodli za peníze utržené z reklam vyslat tým do země zaslíbené. Tentokrát je však jeho složení poněkud nepraktické pro chod stránek, jelikož po většinu srpna tu nebude přítomen nikdo z adminů. Tímto bych tedy chtěl také oznámit, že chod stránek bude po tento měsíc pravděpodobně částečně ochromen. Na pozici adminky v naší nepřítomnosti usedne Ximara, takže vaše případné maily směřujte na ni. Co se naší činnosti z Japonska týče, těšte se na zápisky z cest formou miniblogů, na které bude odkázáno na boku stránky. Některé větší atrakce samozřejmě navíc dostanou svůj vlastní článek.

Pojďme ale už zpět na hodnocení uplynulého roku, jelikož byl na projekty z našeho pohledu hodně aktivní. Světlo světa spatřily recenze místních fansubů, které byly přijaty různě. Zvláště nejvíce slyšet byly (slušně řečeno) pokřiky některých nejmenovaných jedinců na našem IRC kanálu, jež se většinou snažily poukázat na neexistující postranní nekalé úmysly Konaty v poškozování určitých fansubů. I nadále si ale myslíme, že obyčejným uživatelům tento projekt spíše pomůže, nežli je poškodí, takže dokud budou zkušení lidé z branže ochotni dělat tyto recenze, my je s radostí budeme vydávat. O projektu encyklopedie by se nyní snad dalo utrousit jen to, že nikoho nezaujala natolik, aby se zapojil do její tvorby. Není však všem dnům konec a budeme se ji snažit při dostatku času více rozšiřovat. Jako poslední projekt byla zavedena 18+ stránka pro trochu lechtivější témata, které jsme někdy museli opomenout vydat, jelikož se nehodily na hlavní stránku.

Na hlavní stránce nás těší konstantní růst návštěvnosti. Počet článků se nám podařil udržet tak, aby vždy denně něco nového na stránkách přibylo. Vše však nemůže být úžasné a trochu stinnější stránkou uplynulého roku je fakt, že se nám i nadále nepodařilo úplně vyřešit stagnaci členů redakce. Hned tři redaktoři nás opustili (edison23, GreenMan a Paddy) a jejich místo zaujali dva noví členové (Kuroneko-chan a Mirator). Při tomto tempu je možné, že příští narozeninový článek už bude trochu smutnějšího rázu. Proto opět cítím potřebu zdůraznit, že by nám trocha nové krve v redakci jistě pomohla.

Statisticky vzato jsme letos vydali 418 článků, což není o mnoho méně než loni, zvláště když vezmeme v potaz, že nám do narozenin pár dní chybí. Trochu méně mluvní byli i naši čtenáři, napsali asi 2 000 komentářů, to je o 700 méně než v předchozím roce. Dalších 430 komentářů však bylo přihozeno na recenzích a obecně vzato by se dalo říct, že naše aktivita díky novým projektům neupadá. Souhrnná návštěvnost hlavní stránky stoupla z 215 tisíc návštěv na něco přes 265 tisíc. Podobně stoupl i celkový počet zobrazených stránek na 695 tisíc. Průměrně se tak každý den nyní po stránkách proběhne asi 700 až 900 návštěv. Nejčtenějším článkem se díky svému fandomu stalo oznámení o přerušení vysílání anime Fairy Tail. Následován byl jarní nadílkou anime a hlasováním o nejlepší 4-komu.

Poslední částí je opět místo na děkovačku lidem, kteří vydrželi další rok pracovat na tomto portále. Mé díky patří Mirokovi, že si stále drží velice dobré tempo článků a jeho zájem o Konatu neopadl. Dále také Matteasovi, za to, že byl ochoten převzít post admina po Odinovi, a také, že si přes svůj rozvrh najde čas sepsat články ze světa seiyuu a hudby obecně či opravit a připsat nějakou tu techničtější věc pro stránky. Dále také děkuji Kuronekovi, který byl za posledního půl roku jeden z nejaktivnějších, Miratorovi, že pravidelně sleduje zprávy o nových anime projektech, You Sayovi, že také nadále dodává články o nejrůznějších sériích, Napůlovi, že nepřestal sledovat těch oněch pár jím zvolených projektů, Auriellovi, že si na nás čas od času vzpomene a s něčím na stránkách pomůže, případně něco sepíše, a Meelkorovi, za jeho hodnotnou činnost pro správu webu a všech jeho projektů. V neposlední řadě patří velký dík i korektorům Ximaře a Garaxovi, kteří náš psaný projev udržují na čitelné úrovni.

Na závěr poděkuji i vám čtenářům, že jste s námi zůstali takovou dobu.