Konata má dva roky

Jak název napovídá, jsou tomu právě dnes již dva roky, co jsme já, Odine a mJezdec spustili po Advíku tento malý novinkový portál. Není naším stylem psát podobně laděné příspěvky jako běžné novinky, když teď navíc máme na tuto funkci Kchan, avšak jednou za rok si tento příspěvek neodpustíme. Jestli vás tedy nezajímají zbytečné kecy o tom, co se u nás v minulém roce odehrálo, můžete vesele přejít na jiné články s větší informační hodnotou.

Je těžké hodnotit, jestli minulý rok byl pro Konatu lepší či horší než ten předchozí, protože se za rok odehraje příliš mnoho různých věcí. Z pozitivních bych vyzvedl zvláště přechod na nový design stránek, který je mnohem přehlednější než ten předchozí. Naše velké díky směřují k Auriellovi a edisonovi, kteří na tomto přechodu odvedli nejvíce práce. Dále byl Miroku jmenován adminem, aby tak zacelil místo po mJezdci. Zkusili jsme si také úspěšně uspořádat soutěž v kreslení, kterou s velkou pravděpodobností letos zopakujeme. Jako další pozitivní bod bych označil, že návštěvnost stránek neklesá a je tomu spíše naopak, což znamená, že o naši práci stále máte zájem. Osobně jsem rád, že se nám podařilo udržet počet článků nad jeden za den, byť tato skutečnost vypadá v poslední době ohroženěji než dříve. Je tomu především kvůli ztrátě Odinových článků, jelikož se Odine dal na život japonského salarymana v Česku a je tak neustále vytížen v práci. Dalším důvodem je i stagnace počtu členů v redakci, kteří samozřejmě časem pociťují určitou únavu a nová krev se k nám již delší dobu nedostala. Zde bych tedy rád apeloval na případné zájemce o psaní článků na Konatu, že stále hledáme nové tváře do týmu, které by nám pomohly s denním chodem portálu a my tak také dostali více času Konatu dále rozvíjet. Tímto se nesnažím říci, že by vývoj nových funkcí bez dalších redaktorů ustal, ale rozhodně by se zpomalil. Navíc bychom rádi zvyšovali počet článků, co během dne nabízíme.

A jakéže projekty to tedy jsou? Jelikož jsme vznikli za účelem informovat lidi o dění v otaku světě, pro tuto skutečnost bychom dále rádi založili obsáhlejší otaku encyklopedii. Na ní bychom ze začátku vysvětlovali hlavně pojmy, na které se v novinkách nedostane moc prostoru, byť je běžně používáme. Časem bychom možná založili i sekce pro jednotlivá anime, studia a další. Celkově vzato by způsob pozdějšího rozšíření záležel hlavně na její využívanosti, jelikož bychom neradi věnovali energii do nevyužívaného projektu. Dalším, zatím veskrze teoretickým projektem, který se v redakci zamýšlí, jsou hromadné objednávky zboží z Japonska. Systém, jakým by tato činnost probíhala, však zatím nebyl stanoven, jelikož jsme neměli čas nad touto problematikou přemýšlet.

Zpět však do statistické reality všedních dnů. Letos jsme vydali 439 článků, což je o celých 61 méně než za loňský rok. Ovšem komentářů jste nám k článkům přidali nepoměrně více, z loňských 1 600 stoupl letos na hodnotu 2 700, za což vám děkujeme. I samotná návštěvnost stoupla při souhrnných údajích ze 120 655 návštěv a 326 141 zobrazení stránek na 214 926 a 574 809. Naším letošním (a celkovým) rekordem návštěvnosti za den se stal 2. červenec, kdy jsme napočítali na stránkách hned 979 nástěv, takže nejsme daleko od prolomení tisícovky. Průměrné hodnoty se pak pohybují kolem 500 až 700 návštěv denně. Nejčtenějším letošním článkem se stalo hlasování o nejlepší 4-komu, které překonalo i loňskou maid kavárnu, druhým v pořadí bylo oznámení o konci Bleache a poté následovaly naše přehledy čtvrtletních sezón televizních anime sérií. Nejaktivnějším pisálkem za dvouroční období (jelikož nemáme možnost měřit počet článků na časové intervaly) jsem stále já s 234 články, následuje Miroku se 193 a Odine se 189, který jich však již mnoho nepřidá, takže příští rok se možná dočkáme změny v této vedoucí trojici.

Poslední část bych završil jednotlivou děkovačkou lidem, kteří se na chodu Konaty podílejí. Především děkuji Mirokovi za to, jakým způsobem mu tento projekt přirostl k srdci a zásobuje nás tak pevnou dávkou novinek ze světa figurek, Miku a dalších věcí. Dále také děkuji edisonovi, že i když se nám již stará o korekturu článků, tak si v posledním čtvrt roce našel čas psát většinou lolicon pozitivní články. Mé díky taky patří matteasovi, za jeho články ze světa seiyuu, You Sayovi, že zpracovává články o shounen sériích, které většinou nejsou zrovna populární u zbytku redakce, GreenManovi, že se jako jeden z mála uchytil a celkem pravidelně píše, Auriellovi, za pracnou správu stránek a jejich vylepšování, Napůlovi, za sledování pár jím vyvolených anime projektů, a Garaxovi, za občasné korektury. V neposlední řadě děkuji Odinovi, že to s Konou vydržel takovou dobu, a doufám, že se třeba někdy vrátí zpět.

Na závěr bych rád prohlásil, že věřím, že na Konatě budu tento narozeninový článek psát i příští rok.