Ruská psycholožka vidí souvislost mezi anime a sebevraždami

Internetové stránky mezinárodního rádia Hlas Ruska včera zveřejnily na svém webu článek, ve kterém přední ruská specialistka na dětskou psychologii Olga Machovskaja diskutuje možnost, že by anime mohlo být nepřímou příčinou nedávného zvýšení počtu sebevražd mladých lidí v Rusku. Za posledních 10 dní totiž v Ruské Federaci spáchalo sebevraždu šest školáků, z nichž nezanedbatelné množství mělo jedno společné – hluboký zájem o anime a Japonsko.

Machovskaja se zamýšlí nad tím, jestli v „generaci IPadů a Twitteru“ (jak píše Hlas Ruska) může být právě anime oním katalyzátorem, díky kterému se děti odhodlají k „poslednímu kroku“.

„Anime samotné samozřejmě nemůže být příčinou sebevraždy mladého člověka. Ale je to výtvarné umění, (…) které se svou heroickou smrtí typickou pro japonskou kulturu, (…) často sloužící jako prostředek k dosažení nehynoucího přátelství nebo loajality, (…) vždycky smrt romantizuje. (…) Anime maže hranici mezi realitou a virtuální kulturou. Tato kultura je někdy kvůli svým barevným kresbám mnohem optimističtější. (…) Mladí lidé dnešního světa si neuvědomují konečnost smrti, je to pro ně jen jakýsi přechod do jiného světa.“

Podle Machovské může děti inspirovat to, že „ve spoustě anime jsou scény s dívkami, které spáchají sebevraždu společně, držíce se za ruce, aby zachovaly věčné přátelství“. Je ovšem otázkou, nakolik je paní Machovskaja obeznalá v anime, protože nutno podotknout, že nejeden komentující u článků s její diskusí prohlásil, že takovou scénu nikdy neviděl. Dalo by se polemisovat o tom, nakolik anime zlehčuje smrt, nicméně obecné mínění fanoušků japonské visuální kultury zřejmě hlásá, že to je naopak, nebo minimálně, že to není pravda.

Podle statistik se v Rusku pokusí o sebevraždu 4000 mladých ročně, skutečně zemře přibližně 1500. Vezmeme-li v potaz, že v Japonsku se stejným počtem obyvatel úspěšně spáchá sebevraždu přes 15 tisíc lidí do 25 let (30 tisíc ročně všech věkových kategorií), je to ještě pro Rusko docela dobrá bilance. Vzhledem k tomu, jak horké téma sebevraždy mladých Japonců jsou, vytvořila japonská vláda v r. 2007 dokument, ve kterém předkládá kroky k zamezení těchto sebevražd. Jedním z prostředků je začlenění mladých lidí do kolektivu, což bylo docíleno zavedením povinných roztleskávačských aktivit na 2. stupních základních škol. Rodiče i psychologové reflektují toto rozhodnutí jako šťastné s tím, že od té doby, co se jejich děti do roztleskávání zapojují, jsou veselejší a optimističtější.