Akicon 2019 aneb Všechno špatně


O víkendu 25.–27. října 2019 bylo všechno špatně. A jako redakce jsme si to nemohli nechat ujít, a proto jsme zamířili do pražského Kulturního centra Zahrada na další Akicon. Naše dojmy?

Kaya: Na začátek musím říct, že Akicon byl a je i v mém pokročilém věku po letošním Animefestu můj teprve druhý anime con. A vzhledem k tomu, že jsem zvědavý kluk, plus jsem se chtěl vidět s několika přáteli a okouknout nové cosplaye, jsem na něj vyrazil. Navzdory tomu, že jsem věděl, že se jedná o „komornější“ con a že počet vstupenek, který se na akci prodával, byl omezen, mě hned po příchodu svým způsobem zarazila velikost místa konání (KC Zahrada). Jak z venku, tak následně zevnitř to bylo v porovnání s brněnským výstavištěm opravdu malé a množství otaků, weebů, cosplayerů, furíků a zjevně i pár „normálně“ působících lidí poměrně velké. Jak se nakonec ukázalo, moje obavy byly zbytečné, protože většina návštěvníků conu si užívala sluníčka a trávila většinu svého času před budovou. Právě díky tomu se dalo uvnitř velice dobře fungovat (ale zcela vážně by mě zajímalo, jak by celý con vypadal, kdyby po celou dobu venku pršelo). Jako člověk, který na přednášky moc nechodí, jsem si rychle proběhl všechny obchody s otaku zbožím, které se nacházely hned při vstupu, horní patro s Artist valley a následně zamířil za přáteli, kteří seděli u „barového“ stolu uprostřed nákupní plochy poblíž vstupu. Jak už jsem psal, otaku přátelé a „čumenda“ cosplayů byly dva hlavní důvody, proč jsem se rozhodl Akicon navštívit. Stejně jako na Animefestu, i tady bylo velké množství nejrůznějších cosplayů (a cedulek „FREE HUG“); ať už se jednalo o „retro“ cosplaye jako jsou Asuka a Šindži z NGE nebo cosplaye z novějších sérii jako je Kimecu no Jaiba a jejich Nezuko a Tandžiró. Jediné, co mě na Akiconu trošku mrzelo (ačkoliv za to pořadatelé nemůžou), byl fakt, že chyběl „Hambatý kumbál“, protože kluci/“prodejci“ byli zrovna tou dobou v Japonsku doplňovat „zásoby“. Ale ani to nic nemění na tom, že pokud bude čas, na Akicon se rád podívám i příští rok.

Sanya-nya: Na letošním Akiconu jsem se zdržel jen chvilku – v pátek blesková „návštěva“ vlastní přednášky o novinkách v anime, a pak hned domů a učit se na sobotní písemku z automatů a gramatik. Potom nějak vydržet zbytek sobotního vzdělávání a v sobotu večer zpátky na akci – dorazil jsem ještě včas, abych stihl ocenit Eldin cosplay Tejiny, pokecat s AMVčkaři u stolu, a pak už jsem se vrhl na noční koukání na anime, abych dodělal přednášku nedělní, druhé půlky novinek. To se nakonec podařilo na jedničku, takže jsem stihl i pár hodin spánku dopoledne a pak s Arianem odpřednášel solidní výkon. A to už byl prakticky konec conu, nic moc víc jsem tedy nestihl. Z figurek tentokráte moc nezaujalo, uzmul jsem jen dva artbooky od Animeworld.cz. Co mohu říct za sebe, letošní Akicon se vydařil, i když to říkám z pohledu někoho, kdo se pohyboval spíše uvnitř conu, a tím prezentuje – pokud mohu soudit z prodírání se davem před budovou v pátek – jen menšinu návštěvníků conu.

Ximara: Já už na cony asi neumím jezdit jinak než jako organizátor. Na Akiconu se starám o chod infostánku, takže jsem většinu conu strávila za stolečkem v atriu informováním orgů a návštěvníků a povídáním si se známými.