Splníte příkaz Krále?

Již 27. srpna vydá nakladatelství Crew v češtině první svazek mangy od Hitoriho Rendy a Nobuakiho Kanazawy s názvem Královská hra. A protože jsme se k ní dostali s předstihem, přinášíme vám svoje dojmy!

Manga čtenáře bez okolků vtahuje do děje. Někdo, kdo si říká Král, začne žákům jedné třídy na vyšší střední škole posílat tajemné SMS s podivnými úkoly. Zpočátku berou všichni příkazy jen jako neškodnou zábavu. Legrace se ale záhy začíná měnit v boj o přežití, protože kdo úkol nesplní, zemře!

V prvním svazku sledujeme začátek celé hry, které se snaží přijít na kloub protagonista Nobuaki. Jak někteří jeho spolužáci umírají, začíná si uvědomovat, že příště může dojít nejen na jeho blízké, ale i na něj samotného. Hra s postupem času ovlivňuje také vztahy mezi postavami – z přátel se stávají nepřátelé a naopak. Neočekávané zvraty střídají šokující zjištění. Na první pohled hloupé úkoly skládající se ze všeho možného – od polibků přes olíznutí nohy spolužačky až po hlasování o to, kdo bude potrestán – získávají na vážnosti a čím dál víc se zamotávají. A hlavně – osud daný Králem je skutečně nezvratný, děj se co děj. Kdo je vůbec onen tajemný Král? A je možné hru nějakým způsobem dokončit a vysvobodit se?

Manga si nás získala hezkou kresbou, přehlednou kompozicí a v neposlední řadě i dějem, který se sice rozjíždí pomalu, ale ke konci svazku nabírá slušné grády! Celkový dojem z české verze bohužel nepatrně kazí sazba. Přestože se na ní podíleli čtyři lidé, výsledek tomu příliš neodpovídá. Formátování SMS s rozkazy, na kterých je děj částečně založen, působí poměrně lajdácky. Potíže se ale nevyhnuly ani běžným dialogům, u kterých text čas od času nepřehledně protéká přes několik bublin a zhoršuje tím čitelnost. V každém případě doporučujeme dát alespoň prvnímu dílu šanci.

Recenze vznikla ve spolupráci s youtubovým kanálem Asiageek. Za recenzní výtisk děkujeme nakladatelství Crew.