Poohlédnutí se za uplynulým Comiketem

Letošní letní Comiket se nesl v duchu změn. Místo tradičních tří dnů se akce protáhla na čtyři a všichni návštěvníci si museli zakoupit vstupenku ve formě papírového náramku. Ten organizátorům umožnil poprvé kontrolovat, kolik lidí vpustí na místo akce. Počet náramků byl omezen a návštěvníci se bez vstupenky mohli na Comiket dostat až někdy po dvanácté hodině. Místo akce bylo také poprvé rozděleno a firemní stánky byly umístěny v provizorních halách asi dva kilometry od hal prodávajících dódžin zboží.

I přes všechny tyto změny se lístky vždy vyprodaly a na akci podle oficiálních odhadů dorazilo 740 tisíc návštěvníků (kteří mohou být v této statistice započítáni vícekrát, pokud dorazili třeba na dva nebo více dnů). Nejslabší byl první den, kdy po Ariake pobíhalo 160 tisíc otaku; nejvíce lidí, okolo 200 tisíc, pak přišlo na třetí a čtvrtý den. Kouknout se mohli na 32 600 dódžin skupin, případně na 16 900 cosplayerů či 128 firemních stánků. Vše zařizovalo 3 300 organizátorů.

Pokud máte chuť se Comiketu zúčastnit také, zapište si do kalendáře, že další akce se bude konat od 28. do 31. prosince. Počítejte s tím, že všechny hotely v okolí Tokia budou rychle zarezervované. Pokud plánujete dovolenou na příští léto, vězte, že letní Comiket se z důvodu Olympiády nebude konat v létě, nýbrž v květnu během Golden Weeku.

Další fotky naleznete na oficiální facebookové stránce Comiketu.