Nejlepší light novely pro rok 2019 podle žebříčku Kono Light Novel ga Sugoi!

Minulý týden byl zveřejněn žebříček light novel pro příští rok, který už 15 let vydává společnost Takaradžimaša. V současnosti je žebříček rozdělen do dvou kategorií podle velikosti knížek. Menší jsou bunkobon (A6: 105 × 148 mm), větší pak tankóbon (nejčastěji B6: 128 × 182 mm).

K zajímavostem patří první místo novely Sabikui no Bisco v kategorii bunkobon. To se prozatím nepovedlo žádné knížce, která se v hodnocení objevuje poprvé. Zároveň tak sesadila vítěze předešlých dvou ročníků Rjúó no Ošigoto! Naproti tomu v kategorii tankóbon už druhým rokem kraluje isekai knihomolka Urano z Honzuki no Gekokudžó: Šišo ni Naru Tame ni wa Šudan wo Erandeiraremasen.

Když se podíváme na žebříčky z posledních let, můžeme konstatovat, že většina titulů následně dostala anime adaptaci. Například už z letošního ročníku má anime sedm novel a u dalšího je anime oznámeno (Kumo Desu ga, Nani ka?). Uvidíme, jakých dalších televizních verzí se dočkáme v budoucnosti.

Bunkobon (číslo v závorce uvádí umístění v loňském roce)
1. Sabikui no Bisco (-)
2. Rjúó no Ošigoto! (1)
3. Džaku-Čara Tomozaki-kun (7)
4. Hige wo Soru. Sošite Džošikósei wo Hiró. (-)
5. 86 (2)
6. Jókoso Džicurjoku Šidžó Šugi no Kjóšicu e (-)
7. Bokutači no Remake (6)
8. Sankaku no Kjori wa Kagiri Nai Zero (-)
9. Toaru Madžucu no Index (-)
10. Sword Art Online (5)
 
Tankóbon
1. Honzuki no Gekokudžó: Šišo ni Naru Tame ni wa Šudan wo Erandeiraremasen (1)
2. Umibe no Bjóin de Kanodžo to Hanašita Ikucuka no Koto (-)
3. Monogatari Series (5)
4. Overlord (4)
5. Tensei Šitara Slime Datta Ken (6)
6. Madžo no Tabitabi (9)
7. JK Haru wa Isekai de Šófu ni Natta (-)
8. Mušoku Tensei: Isekai Ittara Honki Dasu (7)
9. Slime Taošite 300-nen, Širanai Uči ni Level Max ni Nattemašita (-)
10. Kumo Desu ga, Nani ka? (2)


A na závěr ještě přidám dva osobní tipy z žebříčku, a to na JK Haru wa Isekai de Šófu ni Natta a Madžo no Tabitabi. JK Haru je jednodílná light novela se značně syrovým dějem (název v překladu zní „Středoškolačka Haru je šlapka v jiném světě“), ale zároveň s velmi realistickými popisy „jiného světa“, který je v některých ohledech pěkně drsný. Hlavní hrdinka to ani v nejmenším nemá jednoduché, ale ke své životní situaci se staví až brutálně pragmaticky a realisticky. Za sebe pak dávám devět, možná i deset bodů velmi originálnímu závěru knihy.

Madžo no Tabitabi je naopak spíše oddechová záležitost. Knížky se skládají z jednotlivých příběhů propojených postavou čarodějky, která cestuje světem. Pokud máte rádi ironické až sarkastické hlavní hrdiny, kteří se s ničím příliš nemažou, pak si čarodějku Elainu zamilujete. Nutno ale upozornit, že se nejedná výhradně o „roztomilé a zábavné příběhy“, i když i takové se zde objevují. Autor na pozadí často rozebírá vážná témata a nevyhýbá se ani otázce smrti.

zdroje:   ANN,  MAL