Japonská vláda stále zamýšlí blokovat pirátské stránky

V průběhu letošního jara přišla japonská vláda s tím, že plánuje v brzké době začít cenzurovat servery, které poskytují autorsky chráněná díla. Noviny Mainiči Šinbun minulý pátek vyšly s informací, že se japonská Agentura pro kulturní záležitosti chystá předložit návrhy na změnu autorského zákona již na začátku příštího roku.

Ve změnách zákona se počítá s tím, že držitel autorských práv bude moct nahlásit nejen soubory porušující jeho práva, ale i odkazy směřující k těmto souborům. Z našeho pohledu jsou chystané úpravy v zákoně spíše pouhou formalitou, jelikož například před rokem v říjnu bylo zatknuto devět lidí za provozování stránky, která v podstatě neporušovala zákon. Její tvůrci byli zadrženi na základě toho, že na autorsky chráněná díla odkazovali, což v současné chvíli není protizákonné. Policie zátah vysvětlovala slovy, že k zákroku došlo kvůli návštěvnosti stránky, množství souborů, na které odkazovala, a placením za poskytnutý link.

Nový zákon tak umožní dělat takovéto zátahy častěji a přímo dané stránky odstřihnout od japonských uživatelů. Ostatně tak již učinil NTT, poskytovatel japonské páteřní sítě k internetu, který zablokoval tři weby na základě požadavku vlády. Následně bylo na NTT podáno trestní oznámení právníkem Nakazawou, který tento krok japonské vlády označil jako protiústavní. Nově připravovaný zákon by pak podobným oznámením jistě sebral vítr z plachet.

zdroje:   ANN,  Goboiano