O avatarech mangaků

Čtete občas na konci mangy rozličné přídavky od autora? Knižní vydání obvykle obsahují takzvaná omake neboli bonusy nebo prostě něco navíc. Autor mangy tohoto prostoru může využít k různým účelům. Nechá třeba postavy promluvit ke čtenářům, ztvární komickou scénku s nejvážnějším hrdinou nebo, na což se chci dnes zaměřit, promlouvá on sám či ona sama. Část mangaků se při této příležitosti trochu odváže a vytvoří si pěkného avatara, nějaké grafické ztvárnění vlastní osoby. Bude to člověk, zvíře, nebo něco úplně jiného?

Podívejme se nejdřív na autory tří manga sérií, které momentálně najdete v českých knihkupectvích. Třeba autorka Čarodějovy nevěsty (Mahó Cukai no Jome), Jamazaki Kore, kreslí sama sebe jako černou kočku. Avatar autora Útoku titánů (Šingeki no Kjodžin), Isajamy Hadžimeho, jsem nedohledala. Možná protože zrovna on se svou podobou nijak netají a jde jakékoli publicitě vyloženě naproti. Oproti tomu autora Tokijského ghúla (Tokyo Ghoul) známého pod pseudonymem Išida Sui si jinak než jako kreslenou postavičku nepředstavím. Nebo autorku — tam se totiž jen odhaduje, že je to muž.

Pokud se více orientujete v manze přeložené do angličtiny, mohli by vás zajímat taky následující autoři. Miura Kentaró, autor mangy Berserk, se soustředí na dlouhé, detailně zpracované kapitoly a nějaké bonusy ho nezajímají. Autor DžoDžo no Kimjó na Bóken, Araki Hirohiko, se za svou podobu nestydí. Na záložkách desek svazků od něj bývá krátký citát s reálnou fotografií. Autorka mang Ocelový alchymista (Fullmetal Alchemist) a Silver Spoon známá pod pseudonymem Arakawa Hiromu si jako svého avatara nakreslila postavu v oblečku stračeny s brýlemi.

Ocelový alchymista a Arakawa Hiromu.

Jako dalšího bych chtěla uvést autora mangy Monster, Urasawu Naokiho, který bonusy nekreslí, ale má pár kresbiček sebe sama na svém Twitteru. Jsou to karikatury, ale v rámci možností odpovídají realitě. Ani autor Ojasumi Punpun, Asano Inio, nemá žádného avatara.

Protože je momentálně populárních mangaků s hezkými avatary očividně málo, uvedu dva z historie a nakonec Takašimu Hiromi.

Prvním je Kodžima Akira, autor mangy Mahoraba, který se ztvárnil jako kamenný kvádr s ručičkama. Druhou pak Aoki Ume, kreslířka známá širokými obličeji postav, autorka mangy Hidamari Sketch a návrhů postav k anime Puella Magi Madoka Magica. Ta se kreslí jako nejroztomilejší brouček (oficiálně je to housenka), jakého jsem kdy viděla.

A nakonec slíbená Takašima Hiromi, autorka mangy Kase-san, která se na začátku léta dočkala hodinového OVA jménem Asagao to Kase-san. Její kresbička je mnohem realističtější než předchozí dvě. Kreslí se totiž jako brýlatá paní s trvalou.