Ohlédnutí se za letošním letním Comiketem

Comiket s pořadovým číslem 94 skončil minulý týden v neděli a ničím zvláštním nevyčníval. Během každého dne se na výstavišti proběhlo již klasicky okolo 200 tisíc lidí a celková návštěvnost se zastavila na čísle 530 tisíc. Stále tak nebyl překonán rekord z roku 2013, kdy se na Comiketu 84 proběhlo 590 tisíc návštěvníků a kdy Konata shodou náhod na událost vyslala svoje redaktory. Co však dělá letošní akci jedinečnou je skutečnost, že se jednalo o poslední letní třídenní Comiket na nějakou dobu. Ten se totiž musí přizpůsobit nadcházející Olympiádě, která v Tokiu proběhne v létě roku 2020. Výstaviště Big Sight se dočká rekonstrukce, takže Comiket bude do budoucna probíhat na stísněných prostorech a bude trvat čtyři dny. Pokud chcete vidět klasický třídenní Comiket, máte šanci letos v zimě a pak si budete muset počkat do konce roku 2020.

I letos na Comiketu vládlo slušné vedro, během prvního dne akce jen za první tři hodiny muselo být podle zpravodajské služby All-Nippon ošetřeno na 180 lidí, jejichž organismus nevydržel stres z teplot a nemožnosti se schovat před sluníčkem. Většina návštěvníků totiž dorazí na akci asi tři až čtyři hodiny předem a zařadí se do obřích řad, které se před sluncem nemají kam schovat. Reportáž o situaci si můžete prohlédnout níže.

https://www.youtube.com/watch?v=8g1vPNuDcQA

Zdá se také, že čím dál tím více lidí má zájem natáčet příjezd prvního vlaku před šestou hodinou ranní do stanice Kokusai Tendžidžó. Už jen to dostat se na první vlak je velkou výzvou, často to znamená vyjíždět metrem někdy okolo půl páté ráno a mít přesně nastudováno, kde jsou nejkratší cestičky, aby se člověk probil přes ostatní otaku. Jak pak můžete vidět na následujícím videu, mnoho japonských otaku potom nedbá na výkřiky zaměstnanců drah a peláší směrem na Comiket zařadit se a možná i omdlít v jedné z řad, která tam na ně čeká.

Mezi nejšířenější fotky z letošní akce pak patří ukázka zástupu lidí, co si přišli vyfotit cosplayerku Enako a udělali kolem ní opravdu impozantní kruh. Pochopitelně, když je takto oblíbená, neměla problém prodat všechno zboží, které si na Comiket přichystala. A samozřejmě se tím pochlubila i na svém Twitteru.

zdroje:   ANN 1,  ANN 2,  SGCafe