Reforma autorského zákona v EU je před dokončením

Pamatujete si na zděšení na přelomu roku, které proběhlo v českou fansubovou scénou? Je tomu už pár měsíců, co jsme se bavili o spouštěčích této paniky. Mimo jiné jsme zmiňovali i chystanou reformu autorského zákona na půdě Evropské unie. Tato reforma má po roce debaty na pořadu už pouze hlasování ve výboru pro právní záležitosti Evropského parlamentu a později potvrzení samotným parlamentem. Jelikož jsme členy Evropské unie, máme právo se vyjádřit, zda tuto reformu podporujeme. Možnost, jak tak učinit, si rozebereme na konci článku.

Pokud jste nečetli předchozí článek, pouze si v rychlosti zrekapitulujme, že změny v autorském zákoně se přímo dotknou Internetu ve třech případech, z nichž dva jsou pro nás důležité. Jedná se o takzvanou taxu na odkazech pro zpravodajské weby a filtrující skripty, jež budou automaticky cenzurovat autorsky chráněná díla. Skoro 68stránkový návrh nám naštěstí přelouskala poslankyně za německé piráty Julia Reda a z její analýzy budeme vycházet v tomto článku. Mějte však na paměti, že budeme reformu rozebírat pouze z jednoho pohledu a nebudeme si zde klást mnoho protiargumentů.

O co jde v případě odkazů? Za pouhý náhled článku, jakých vídáte na Facebooku mraky, by se muselo platit původním autorům ve formě jakési licence. Články by byly chráněny tímto způsobem na dvacet let po publikaci. Vtipné na této situaci je, že by se to mohlo týkat i nás, Konaty. V minulých návrzích totiž stálo, že si vydavatelé budou muset účtovat taxu, i když ji nechtějí. Celá situace se ke dnešnímu dni ještě více zamotala, protože bude pravděpodobně umožněno jednotlivým státům nastavit si svoje vlastní pravidla. Naštěstí pro nás to vypadá, že se Česko k situaci staví lehce skepticky a nejspíš nám nehrozí, že by se budoucí legislativa přelila i mimo zpravodajské weby.

O co jde v případě filtrujících skriptů? Tady už je pro naši komunitu trochu horší zpráva. Aby se zabránilo střetům se současnými evropskými zákony, objevila se v posledním návrhu dost kontroverzní věc. Majitelé webů budou přímo stíhatelní za autorsky chráněný obsah na svých webech, i když ho tam nahráli uživatelé. Jediným způsobem, jak se vyhnout soudním tahanicím, je zavést filtry. Tímto způsobem stránka ukáže, že udělala vše proto, aby autorsky chráněná díla našla a smazala.

Po kterých stránkách se půjde? V návrhu nyní stojí, že se bude jednat o stránky, které za účelem zisku poskytují přístup k nahraným souborům od svých uživatelů a které dále s tímto obsahem nakládají. Pod pojmem nakládání se pak schovává celá řada nejrůznějšího zacházení se soubory. Patří mezi ně i jejich zobrazování, které by tak bylo trestně stíhatelné. V reformě sice stojí, že se bude brát v potaz, o jak velkou společnost se jedná, ale žádné konkrétní příklady v ní uvedeny nejsou. Je pouze zmíněno, že se ke každému problému bude přistupovat jednotlivě. Česko s tímto návrhem souhlasí.

Je na čase mít strach? Zdá se, že snad ne. Novela nijak neřeší stahování a zaměřuje se jen na velice specifickou část trhu. Pokud tedy budete například pouze vkládat videa na své stránky, nevypadá to, že by vám něco hrozilo. Jinak už tomu bude v případě hostování videí a titulkových databází. Do jaké míry a na koho přesně bude zákon aplikovatelný, je v současnosti nejisté. To se dozvíme až podle dodatků k zákonu či v horším případě rozsudků soudů.

Stejně se vám tato reforma nelíbí a chcete něco udělat? V tom případě se můžete vyjádřit přímo členům parlamentu. Společnost Mozilla, tvůrce prohlížeče Firefox, nachystala stránku, přes kterou se můžete spojit s kanceláří poslanců Evropského parlamentu. Stačí vyplnit své telefonní číslo a zmáčknout „call now“. Je na ní navíc také přímo nachystán text, který můžete odříkat, abyste dali najevo svůj nesouhlas s reformou. Samozřejmě si text také můžete pozměnit a vyjádřit chystaným změnám podporu, to už je pouze na vašem úsudku.

Rozhodně se nejedná o poslední reformu a v případě, že bude tato smetena ze stolu, přijde brzy určitě další. Nám, občanům EU, nezbývá nic jiného než sledovat situaci a reagovat, když se naskytne příležitost.