Stav autorského zákona u nás a další zatýkání v Japonsku

Na přelomu roku se zvedla vlna strachu z možných kroků Evropské unie při boji za ochranu autorských práv. Rozruch přišel více než rok poté, co byl u Evropského soudního dvora vynesen rozsudek, že i odkazy mohou být považovány za porušení autorských zákonů. V současné době nejnovější oficiální dokument, který vyšel na téma aktualizace autorských práv, pochází od Günthera Oettingera, bývalého komisaře pro digitální ekonomiku a společnost ze září 2016. Jeho návrhy se budou projednávat v možné reformě stávajících zákonů a níže se podíváme, co by se mohlo dotknout zdejší komunity.

Změny autorského zákona navrhované zmiňovaným dokumentem se šíření odkazů a děl dotýkají třemi body. První z nich se věnuje získávání informací pro vědu a výzkum. Další se už týká přímo odkazů, avšak zaměřuje se pouze na zpravodajské weby. Návrh říká, že by se mělo nějakým způsobem docílit licencování odkazů. Na webech by tak mohly být publikovány odkazy na novinové články pouze se souhlasem zdrojového webu a tento souhlas by pravděpodobně stál peníze. Podobný zákon už však ztroskotal na národní úrovni v Německu i Španělsku a sdílení mimo novinové články se vůbec netýká.

Poslední bod se zaměřuje na stránky typu Youtube a Facebook, tedy obří platformy hostující soubory, které na ně nahráli uživatelé. Dle návrhu mají portály sledovat nahrávané soubory za účelem lepší ochrany autorských práv. Zde pak dochází ke konfliktu s rozsudky evropských soudů, které podobné filtry označily za nezákonné, jelikož majitel stránek nemůže být soudně popotahován za nahraný obsah. Majitelé těchto stránek jsou totiž chráněni Listinou základních práv Evropské unie, podle níž podobnou činnost dělat nemohou.

Žádný z výše zmíněných návrhů zatím nevešel v platnost. Dále často zmiňovaná smlouva mezi Evropskou unií a Kanadou, CETA, se skutečně o autorské právo zajímá. Evropská komise se však během jednání o smlouvě vyjádřila, že žádná z chystaných změn nebude ovlivňovat zavedené evropské zákony a změny se týkají hlavně Kanady. Jelikož už z části provizorně vstoupila v platnost a k větším změnám nedošlo, těžko můžeme očekávat, že se nyní něco rázně zhorší.

Je tedy čas na paniku? Kdo ví, jak bylo zmíněno v úvodu článku. Evropský soudní dvůr se podobnými případy v minulosti zabýval a z jeho rozhodnutí vyplývá, že odkazy na autorsky chráněné soubory jsou nezákonné, ale to pouze v případě, že z nich má dotyčný zisk. Jelikož se jedná o rozsudek soudu, můžeme se pouze dohadovat, jestli reklamy na stránkách či případné příspěvky na provoz budou také považovány za zisk.

Sečteno a podtrženo zatím k žádným velkým změnám nedošlo a v dohledné době pravděpodobně ani nedojde. Je však vidět, že se s autorským právem snaží velké společnosti hýbat ve svůj prospěch. Když se podíváme směrem na východ, v Japonsku se s podobnými věcmi příliš nepářou. Zrovna před pár dny zatkla policie skupinku dalších pěti lidí, která skenovala mangu a distribuovala i hry. Pokud jim bude prokázána vina, čeká je až 10 let vězení a pokuta do výše 10 milionů jenů. V Japonsku je navíc nelegální i pouhé stahování a zločince za něj čekají dva roky vězení a pokuta 2 miliony jenů. Takže pokud se vám poštěstí letět do země zaslíbené, dejte si pozor na to, co a jak taháte do svého počítače.