Průměrný věk japonských hikikomori se zvyšuje

Jako hikikomori jsou označovaní lidé, kteří více než půl roku odmítají opustit svůj domov. Vyhýbají se jakýmkoliv sociálním kontaktům, aniž by k tomu měli nějaký vážný důvod. V anime se tyto postavy objevují poměrně často, poslední dobou především v žánru isekai, tedy přenesení do jiného světa. Zde opouští svůj reálný život plný samoty, nezdravé stravy a videoher a v novém světě jsou za hrdiny. Většinou se jedná o odpadlíky ze střední nebo vysoké školy, kteří tráví své mládí doma u počítače.

Hlavní hrdina anime No Game No Life je typickým představitelem hikikomoriho.

Nicméně jak ukazuje nejnovější průzkum celostátní japonské asociace pro hikikomori, KHJ, průměrný věk hikokomori je ve skutečnosti 34 let, přitom před desíti lety byl tento průměr pouze 30 let. To mimo jiné značí, že roste i průměrný věk těch, kteří se o ně starají. KHJ vydala v březnu článek „8050“ popisující problém, že osmdesátníci se za starobní důchody starají o své nezaměstnané děti, kterým je již přes 50. Je otázkou, co se stane s dětmi, které nejsou schopny normálního života, až jejich rodiče zemřou.

Anime NHK ni Jókoso! popisuje příběh dvaadvacetiletého hikikomoriho.

Každopádně ne každý hikikomori je odsouzen ke smrti ve sklepě. Japonské noviny Mainichi Shimbun před pár dny vydaly článek o jednom třicátníkovi, který se dokázal z tenat uzavřeného života dostat. Hikikomori se z něj stal poté, co přerušil studium kvůli šikaně, s čímž souvisel i následný strach z lidí. Před deseti lety jeho matka našla na toto téma článek a začala společně s ním chodit na podpůrná setkání. Poté začal chodit mimo dům, vždy na několik hodin jednou za dva týdny, a postupně se dopracoval k pravidelnému a normálnímu vycházení.

Podle japonské vlády je v Japonsku více než půl milionu hikikomori a více než milion lidí, kteří jsou blízko tomu, aby se jimi stali. Nicméně je možné, že reálné číslo je mnohem vyšší, neboť hikikomori mají tendenci se před lidmi (a tedy i vládou) schovávat.

zdroj:   ANN