Zemřel Takahata Isao, jeden ze zakladatelů studia Ghibli

Studio Ghibli v pátek 6. 4. potvrdilo, že režisér Takahata Isao zemřel předešlý den na rakovinu plic ve věku 82 let. Pohřeb se bude na přání rodiny konat pouze v kruhu nejbližších rodinných příslušníků a přátel. Jak ale zároveň oznámil Mijazaki Hajao, 15. května se na počest zesnulého uskuteční velké setkání fanoušků a příznivců. Místo a čas konání budou oznámeny později.

Takahata se narodil 29. října 1935. Poté, co v roce 1959 dostudoval Tokijskou univerzitu (v oboru francouzská literatura), začal pracovat u studia Toei Animation, kde v roce 1968 režíroval svůj první film Taijó no Ódži: Horus no Daibóken. Následovala řada klasických filmů (Alps no Šódžo Heidi, Akage no Anne: Green Gables e no Miči nebo Panda Kopanda) než společně s Mijazakim a dalšími založil studio Ghibli.

Zde pak natočil svoje nejslavnější díla Hotaru no Haka, Omoide Poroporo, Heisei Tanuki Gassen Ponpoko a Tonari no Jamada-kun. Zároveň se podílel na dalších filmech studia Ghibli, jmenovitě Kaze no Tani no Nausica nebo Tenkú no Širo Laputa. Jeho posledním režisérským počinem se stala Kaguja-hime no Monogatari v roce 2013, která dokonce získala nominaci na Oskara v kategorii nejlepší animovaný film.

Během svého života bylo Takahatovi uděleno mnoho filmových cen a medailí. O jeho neutuchají touze pokračovat v práci i v pokročilém věku svědčí prohlášení z roku 2016 pro americký týdeník Variety: „Pořád mám v hlavě několik projektů, na kterých se snažím pracovat a dokončit je. Jestli se ale nakonec dočkají filmového zpracování nemůže nikdo, ani já, vědět.“

Vzdejme čest jeho památce.