Recenze dvanáctého svazku Útoku titánů

Zrecenzovat dvanáctý svazek Útoku titánů není nic jednoduchého. Jak napsat něco smysluplného bez přehnaných spoilerů o knize, která je jednou akční scénou? No, nezbylo mi než se o to pokusit.

Eren, Ymir, Obrněný a Obří titán čekají vysoko v korunách stromů na své plné zotavení, zatímco skupina snažící se zachránit Erena ze spárů nepřátel spřádá plány a nehodlá se svého kamaráda a nejmocnější zbraně lidstva jen tak vzdát. Netrvá dlouho a dochází ke střetu. Respektive k úprku titánů před vojáky lidstva. Karta se obrátila a tentokrát jsou titáni lovnou zvěří. Ukazuje se, že původně nepřemožitelní titáni nejsou všemocní a že s pořádnou dávkou odhodlání a důvtipu se jim lidstvo je schopno postavit.

A nejde jen o rubání meči a o krvavé žranice. Bojuje se i na emoční a psychologické frontě. Obě strany se snaží docílit svého hraním na city, vydíráním a zastrašováním. K tomu situaci komplikuje také nedávné přátelství nepřátel, kteří si nyní jdou po krku.

Chtě nechtě nakonec stejně musí dojít na fyzické násilí. Erenův pokus o útěk v jeho bezkončetinové kondici sice neskončí tak efektivně, jak si původně v záchvatu božského komplexu myslel, ale ostatní snahy o to, jak zamést s druhou stranou, jsou efektivní jak v bitvě, tak v docílení čtenářského požitku. Titáni jsou velice chytře využiti jako zbraň. Navést na své nepřátelé hordu titánů? Není problém. A když už jich máte plné zuby, využijte je alespoň místo kamení a vrhejte s nimi všude okolo.

Dojde ale i na vyloženě zajímavé a šokující momenty. Připravte se na umírání starých známých postav, mrzačení jiných a na asi největší šok, kterým je citlivá stránka Mikasy, která si v zoufalé situaci vylije své srdce. Navíc se Erenovi naskytne možnost pomsty za smrt své matky, když se objeví titán, který ji na samotném počátku příběhu sežral.

Snad abych raději přestal psát, než napíši něco, za co by mě fanoušci, kteří svazek ještě nečetli, sežrali. Jednoduše se jedná o akcí nabitou knihu, který má smrtící tempo a nenechá čtenáře ani na jedinou stránku vydechnout. Navíc zásadně zamíchává kartami celého příběhu novými odhaleními, která nás vlastně spíše nutí klást si další otázky. Jaké další schopnosti v Erenovi dřímají? Mají titáni funkční společenství? Nazvala se Ymir bohem doslovně, nebo pouze metaforicky? A kdy, proč a v jaké formě má být lidstvo nevyhnutelně zničeno? Chci znát odpovědi, a to hned!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkujeme nakladatelství Crew.