Pokémon Go nejen v prezidentské kampani

Snad každý fanoušek Pokémonů v minulých týdnech zaznamenal novou mobilní hru Pokémon Go od vývojáře Niantic, která byla do České republiky oficiálně uvolněna v sobotu 16. 7. na zařízení se systémy Android a iOS. Hra se velice rychle stala fenoménem po celém světě. Ve hře může každý hráč chytat Pokémony, trénovat je, vybírat PokéStopy a obsazovat pro svůj tým stadiony různě roztroušené po ulicích měst.

S velkou popularitou přichází i problémy – během hledání Pokémonů byla nalezena minimálně dvě mrtvá těla a nepozorní hráči bývají často cílem zlodějů. Aplikace se taktéž stala viníkem několika dopravních nehod. Hráči během chytání Pokémonů neznají mezí a vrhají se do míst, na kterých nemají co dělat. Například jistý muž jménem Milford z Michiganu šel trénovat své Pokémony na stadion, avšak neuvědomil si, že onen stadion se nachází na policejní stanici… a že on sám je hledaný, protože se nedostavil k soudu. Některé stadiony a PokéStopy jsou v Americe umístěny na hasičských služebnách a fanatičtí hráči se snaží dobývat dovnitř, jenom aby si zabojovali či chytli Pokémona, čímž brání standardnímu provozu. A nejen to, navíc parkují před pohotovostními výjezdy pro zásahová vozidla, takže ztěžují rychlý výjezd hasičů.

pokemon-fir

Velké obliby hry využila v rámci své prezidentské kampaně Hillary Clintonová. Vzhledem k tomu, že PokéStopy a stadiony lákají velké množství lidí, využila ve státě Ohio tato místa k registraci voličů. Lze říci, že v Americe, stejně jako u nás, nejsou volby mezi mladými lidmi příliš velkou prioritou. Tímto krokem však Clintonová získala mezi mladými voliči podporu pro demokratickou stranu. Ke hře referovala také v Annandale ve Virginii 14. 7., když ve svém projevu přislíbila lepší podmínky pro mladé vstupující na pracovní trh.

Oponent Clintonové, Donald Trump, samozřejmě nemohl zahálet. Využil hru, aby svou protivnici zesměšnil tím, že na Facebook vložil příspěvek, který ji prezentuje jako Pokémona s bojovou sílou 1, přičemž v Pokédexu má napsáno „kariérní politik“, který bude nezaměstnaný. Hru přejmenoval na „Crooked Hillary No“ (Nečestnou Hillary ne), což odkazuje k Trumpovu označení pro Clintonovou „Crooked Hillary“. Video můžete zhlédnout zde.

zdroje:   ANN,  ANN