Předvánoční přehled české mangy

csnkVánoce jsou za dveřmi, okénka v adventním kalendáři jsou už z velké části otevřena a vy stále ještě nemáte nakoupené dárky? Co takhle své milované (nebo sami sebe) obdarovat nějakou tou mangou? Na českém trhu se nejen rozebírá jeden hit za druhým, ale také se nám v knihkupectvích válí spousta zapomenutých titulů, jež stále čekají na svého majitele. Pojďme si tedy připomenout mangy od nakladatelství Crew, Zoner Press, Talpress a Hanami v našem rodném jazyce, které se aktuálně dají pořídit. Rozhodně máte z čeho vybírat.

Crew
Crew je v současnosti jediným nakladatelstvím, které aktivně a kvalitně vydává do češtiny přeloženou mangu. Nakladatelství funguje již od roku 2004, kdy začalo ve velkém vydávat americké a evropské komiksy, což jim ostatně vydrželo dodnes. Ovšem v roce 2012 se Crwi konečně podařilo naklonit si i japonská vydavatelství, díky čemuž jsme se dočkali spousty špičkových manga sérií, především šónenů. Na jejich zrekonstruovaném internetovém obchodě si navíc můžete tyto tituly pořídit za akční ceny, případně i velmi výhodně předobjednat své oblíbené manga série. Za zmínku pak určitě stojí velká startovací sleva na všechny první díly jednotlivých sérií.

Transkripce: česká
Papír: bílý
Nahrazení japonského textu: kompletně

Obálka Oficiální text
Naruto
Naruto není zrovna dokonalý žák. Víc než bojová umění mu jde provokování učitelů a jiné poťouchlosti. Přesto má jeden sen. Chce se stát největší bojovníkem, co kdy žil. Chce nosit titul hokageho. Což je docela problém – zatím se mu nedaří dotáhnou to ani na nindžu nejnižší kategorie a u každé zkoušky propadá. Jenže Naruto v sobě skrývá jedno temné tajemství. Tajemství, které ho může dovést k jeho cíli… nebo zničit celý svět.
Death Note – Zápisník smrti
Zkuste si představit, že existují bytosti zvané smrtonoši. Každý z nich vlastní zápisník, do kterého když zapíše něčí jméno a představí si při tom jeho obličej, dotyčný zemře. Používání zápisníku se řídí celou řadou přesně stanovených pravidel a zabíjet s jeho pomocí může pouze jeho právoplatný majitel. Nikde se však nepíše, že by se majitelem zápisníku nemohl stát člověk…
A tak se jednoho dne jeden z těchto zápisníků dostane do rukou chlapce jménem Light Jagami, mimořádně inteligentního a nadaného mladíka, který se pod vlivem svého otce, policejního náčelníka, připravuje na dráhu kriminalisty. Nalezený zápisník mu poskytne velmi lákavou zkratku k samozvané spravedlnosti.
Crying Freeman – Plačící drak
Jmenuje se Jó Hinomura a je nájemným vrahem čínské mafie zvané Sto osm draků. V kriminálním podsvětí, které z něj má strach, je však známý jako Plačící drak, zabiják, který nad osudem svých obětí prolévá slzy. Mladý, krásný a citlivý umělec Jó byl svými dračími pány psychologicky naprogramován, aby zabíjel na rozkaz. Vůli svých pánů se vzepřít nemůže, oni však zase nemohou zastavit jeho slzy lítosti.
Manga Crying Freeman, kterou napsal legendární Kazuo Koike, autor série Lone Wolf and Cub (Osamělý vlk a vlče), a nakreslil nedostižný Rjóiči Ikegami, je čtením pro dospělé se vším všudy: je temná, násilná, morálně složitá a eroticky nabitá. Po celém světě je považovaná za mistrovské dílo v oblasti komiksů pro dospělé a je jednímz klenotů mezi dnes již klasickými mangami.
Bleach
Ičigo Kurosaki byl normální středoškolský student. Tedy, až na to, že měl dvě šílené sestry, ještě šílenějšího otce, že se rád pral a viděl mrtvé lidi. To poslední byl asi tak nejmenší z jeho problémů. Ičigo s mrtvými vycházel docela dobře – alespoň do chvíle, než se mu v životě objevila záhadná Rukia Kučiki, která mu na krk hodila nebezpečný úkol. Už nestačilo jen mrtvé vidět. Bylo třeba i za ně bojovat.
Gantz
Jak dlouho vydržíte ve hře?
Poslední, co si Kei Kurono pamatuje, je, že ho přejelo metro, když se snažil zachránit opilého bezdomovce. Jak hloupá smrt. Ale přesto je stále… naživu?
Ocitl se v místnosti, ze které nemůže odejít, v místnosti se spoustou dalších neznámých lidí. A uprostřed té místnosti je černá koule, která hlásí, že pokud chce zpátky svůj život, musí jít lovit bizarní mimozemšťany. Kei Kurono vstupuje do hry na život a na smrt. Obyčejní lidé vyzbrojeni sci-fi zbraněmi a proti nim bytosti silnější a nebezpečnější než si kdy dokázali představit.
Útok titánů
Příběh je zasazený do budoucnosti, kdy byl druh homo sapiens téměř vyhlazen podivnými obřími bytostmi, které mají lidstvo jako základní položku svého jídelníčku. Jedinou ochranou proti těmto zombiím podobným titánům jsou vysoké zdi, chránící několik málo zbývajících měst. Jenže ani za těmi zdmi nejsou lidé v bezpečí. Někdy se objeví protivník tak obrovský, že proti němu ani ty nejsilnější zdi nemají šanci.
A právě při takovém masakru přijde hlavní hrdina, Eren Yeager o matku. Aby se pomstil, vstoupí do speciální jednotky, která mu za cíl zničení titánů. I za cenu těch největších obětí.

crewbanner

Zoner Press
V tomto nakladatelství se sice letos rozhodli s vydávání mangy skončit, ovšem do té doby toho stihli vydat poměrně dost, přičemž na své si zde přijdou zejména dívky. Jediným problémem je, že u většiny zoneráckých sérií jsou první díly již nenávratně vyprodány, takže nezbývá než si zahrát na detektiva nebo zkoušet štěstí hledáním nabídek z druhé ruky. Pokud by se však do Zoner Pressu nějaké ty těžce sehnatelné kousky přeci jenom dostaly, uspořádává k nim nakladatelství na svých facebookových stránkách soutěže. Neotálejte však s nákupem zoneráckých titulů dlouho, nebo vám je někdo vyfoukne. Na jejich oficiálním eshopu totiž stojí každá manga pouhých 50 korun českých.

Transkripce: česká
Papír: nažloutlý (Spirála bílý)
Nahrazení japonského textu: částečně

Obálka Oficiální text
Gravitation – Přitažlivost
Šuiči Šindó se chce stát rockovou hvězdou, ale chybí mu zkušenosti, talent i skupina. Dá se dohromady s charismatickým kytaristou a s ním se přihlásí do soutěže talentů, aby celému světu ukázal, že v jeho textech dřímá skrytá genialita. Vzápětí se však setkává s Eiri Yukim, který s jeho amatérskými verši nemá slitování a sebevědomí mladého hudebníka nekompromisně sráží. Šuiči jeho kritiku nedokáže pustit z hlavy a rozhodne se proto zjistit, co je vlastně Yuki zač. Jejich osudy se začínají nezvratně proplétat. Síla podobná gravitaci je váže k sobě a oni jí nedokáží vzdorovat.
Kategorie: Stvůry
Nadpřirozené jevy a podivné události nejsou pro Asagiho Nanamiho a jeho spolupracovníky z Výzkumu nadpřirozených jevů žádný problém. Výskyt stvůr narůstá a tak musí Asagi a jeho kolegové – Naoki, Tokiko a Mahime – pomáhat při řešení několika důležitých případů. Stvůry jsou bytosti, které dokáží ovládnout lidi a parazitovat na jejich slabostech. Ani Asagi a jeho parta však nejsou obyčejní lidé – každý z nich je vybaven speciální schopností k potírání stvůr. Buďte svědky jejich paranormálních dobrodružství!
Každá jsme jiná – Kanodžoiro no Kanodžo
Začínající módní návrhářka Maju, kterou právě opustil přítel, hledá nové bydlení. Těsně po nastěhování do nového domu ji vyděsí neznámá dívka, když proráží díru do zdi jejího pokoje. Neznámou je Juka, která se věnuje bojovému sportu MMA a jednou s sebou Maju vezme na zápas. Maju je zápasem, který Juka vyhrává, uchvácena a společné bydlení s Jukou se jí najednou začíná líbit…
Případy Kjóko Karasumy
Kjóko Karasuma je geniální 16letá dívka – a detektiv speciálního policejního oddělení Asakusy, dokonale ovládající bojové umění i obrovitou pistoli. Její poněkud nezvyklé případy se týkají postav známých běžnému Japonci jen z mýtů a legend.
Existence „odlišných“ je v Tokiu roku 2050 nežádoucí, a proto je také v politickém zájmu ji utajit. Příběh plný akce i detektivních záhad.
Spirála
Jak dlouho vydržíte ve hře?
Spirály. Člověk je v běžném životě ani nevnímá. Každý den je podvědomě vidíme všude kolem sebe a jsou jen dalším z mnoha tvarů. Tvoří jen další drobnou součást života… Ale jen do okamžiku, než začne jít o život! Kirie Goši o tom ví své. Její domov totiž zachvátila podivná posedlost těmito magickými tvary. Poklidná atmosféra přímořského městečka mizí, lidé začínají šílet a první oběti na sebe nedávají dlouho čekat. Hysterie narůstá a spirály útočí. Podaří se Kirii přežít v prokletém městě? První díl děsivého grafického románu známého japonského autora hororů Džundžiho Itóa vám otevře dveře do hrůzostrašného světa spirál. Máte možnost – poprvé v českém jazyce – ponořit se do napínavého příběhu doprovázeného ilustracemi, ze kterých vám bude běhat mráz po zádech, a to ještě dlouho po zavření knihy! Možná, že se po přečtení této mangy začnete na spirály kolem sebe dívat trochu jinýma očima…
Ve službách nuly
Když jste studentkou na kouzelnické akademii, ale přitom nezvládnete pořádně dokončit jediné kouzlo, nežije se vám zrovna nejlíp. Zvlášť pokud se vám při kouzelném rituálu místo magického tvora povede přivolat kluka z podivné dimenze jménem Japonsko. To si přece zaslouží trochu soucitu, ne? Jenže na druhou stranu… když jste obyčejným středoškolákem, který je zničehonic zavlečen do fantasy světa, kde vás kapesní verze dominy nutí prát své prádlo a chová se k vám jako k čoklovi, se soucitem vůči ní to asi nebude moc horké… Společné působení na Tristainské kouzelnické akademii tak pro hlavní hrdiny rozhodně nebude procházkou růžovým sadem. Sledujte dobrodružství ze světa čar a kouzel, která dívky naučí, že bič není nejlepším nástrojem k získání klučičího srdce, a kluky pro změnu to, že dívku s bičem není radno dráždit.
Labyrint
Do labyrintu iluzí a skutečností se může propadnout kdokoliv z vás. A jen vy sami zase dokážete posoudit, co je pravda a co jen pouhopouhý sen. V manze Labyrint na vás čeká šestice příběhů hrdinů ztracených v hrůzostrašném bludišti.Jen na vás bude záležet, jaký osud je nakonec potká…
Je život Asuky skutečný, nebo je to jen Satorův sen a představy? Jak daleko je stárnoucí královna krásy ochotná zajít, aby znovu získala ztracené mládí? Lhát se nemá. Ale je možné říkat vždycky pravdu? Co se stane, když se člověk nedokáže rozhodnout a nechá své volby na někom jiném. Jsou vaše vzpomínky skutečně jenom vaše? Čím člověk zaplatí za deset let absolutního štěstí? A kdo je tajemná dívka s různobarevnýma očima?
Polibek katany
Romantická šódžó manga odehrávající se v Japonsku, ve druhé polovině 16. století. Feudální páni mezi sebou bojují o nadvládu nad zemí a éra nindžů a samurajů je v plném rozpuku. Mladinkou Kaguju to však příliš netrápí. Ze své minulosti si nepamatuje ani jedinou věc a od doby, kdy ji nalezli v bambusovém háji se zády rozseknutými katanou, se v místním nevěstinci stará o děti prostitutek. Tam také jednoho dne potkává Hanzóa, pravidelného zákazníka nevěstince a pohledného válečníka klanu Tokugawů, a její život se začíná obracet vzhůru nohama. Hanzó, kterého dívka zaujme, si ji vyžádá jako společnici a také Kaguju to k hezkému mladíkovi silně přitahuje. Mohlo by se zdát, že románek je na spadnutí, ale pak se o slovo začnou hlásit ztracené vzpomínky…
Fly High! Leť výš
Meru od svých pěti let vyrůstala jako kluk – v odlehlých horách, kde z ní její otec vychovával silného a hbitého bojovníka. Ve dvanácti letech se Meru vrací k matce a má nastoupit do nové školy. Aby nevystrašila spolužáky a získala si nějaké přátele, na máminu radu chce svoje schopnosti držet v tajnosti. A všechno se zdá být skvělé, jenže pak se na scéně objeví partička druháků, které terorizuje celou školu. Z čiré zlomyslnosti zničí školní zahradu a tím ublíží Meruině kamarádce Čijo. Co je moc, to je moc! Ohledy stranou, Meru se pouští do boje o nadvládu nad školou!
Romantická a dobrodružná manga pro dívky ze školního prostředí.

Talpress
Talpress je nakladatelství známé hlavně díky vydávání fantasy literatury. I tak nám ale zpřístupnilo některé trochu méně známé mangy. Přitom se nejedná o nějaké podřadné tituly. Žádné nové mangy v podání Talpressu se bohužel už nedočkáme, nakladatelství však alespoň přislíbilo dokončit Kannoninu ruku. Na jejich internetovém obchodě mangy navíc pořídíte s velmi lákavou slevou.

Transkripce: Hepburnova
Papír: bílý
Nahrazení japonského textu: částečně

Obálka Oficiální text
Elegie pro ovečku
Kazuna Takashiro nemůže uniknout stínům své minulosti. Od chvíle, kdy jeho matka zemřela, trápí ho noční můry a tajemné vize. A když nalezne svou dávno ztracenou sestru Chizunu, zjistí, že spolu mají společného víc než jen příjmení. Oba sourozenci si s sebou nesou rodinné prokletí – chorobu, která je mění v upíry! A tak, ve snaze postavit se svému osudu, se Kazuna a Chizuna snaží překonat narůstající hlad, který je pravou podstatou jejich bytí…
Motýlek
Vysokoškolský student Gindži nemůže zapomenout na svého zesnulého bratra, který se mu často zjevuje ve snech. Přesto se brání (s nevalným úspěchem) každé formě okultismu, jednoho dne do jeho života vstoupí Ageha… … a zvolí si Gindžiho jako partnera pro lov duchů…
Kannonina ruka
Maův otec se po třech letech vrací domů s hrůzným tajemstvím… Našel prastarý buddhistický artefakt, Kannoninu ruku… Ale tento uctívaný artefakt ovládá síly, které mohou přinést konec lidstva, jak jej známe. A zatímco se svět démonů snaží najít cestu do naší reality, japonská vláda chce využít síly Ruky k vytvoření super-vojáků. Pouze Mao, jeho sestra Maya, a tajemný šermíř, který je chrání, mohou obnovit magickou pečeť a zachránit lidstvo.

Hanami

Polské nakladatelství Hanami se sice na českém trhu moc dlouho neohřálo, přesto zde stihlo vydat několik vysoce kvalitních (převážně jednosvazkových) titulů. Nutno dodat, že se jedná spíše o četbu pro dospělé. Kvalita vydání je ovšem prvotřídní. Nad ostatními nakladatelstvími Hanami vítězí jak většími rozměry knih, tak vysoce kvalitním bílým papírem. Na jejich oficiálním webu se navíc po přepnutí stránek do polštiny můžete podívat i na manga tituly, které u nás Hanami bohužel nikdy nevydalo.

Transkripce: Hepburnova
Papír: bílý+
Nahrazení japonského textu: kompletně

Obálka Oficiální text
Balzamovač
„Balzamovač“ je příběh o smrti, či spíše o tom, co lidé cítí, když odchází jejich blízká osoba. Smutek, žal, rozhořčení. Bolestně prožité skutečnosti lze jen těžce popsat. Balzamování tělesných pozůstatků poskytuje žijícím možnost se s nimi rozloučit a pomáhá jim zachovat co možná nejlepší vzpomínky na zemřelé.
Být balzamovačem znamená pro Mamiya Shinjurō víc než jen práci. Vděčnost rodinných příslušníků zemřelých a pocit vykonávání něčeho důležitého a pozitivního jsou kladnou stranou tohoto povolání. Je zde však i negativní aspekt, který vyplývá z každodenního přebývání se smrtí…
Kniha větru
Era Meiji – období velkých změn v Japonsku. Ostrovy se opětovně otevírají světu a na ulicích lze stále častěji vidět muže, kteří svá kimona vyměnili za elegantně střižené obleky. Panovníkem Země kvetoucích třešní už není šógun, ale znovu císař.
Ve čtvrti Akasaka v Tokiu se setkávají čtyři muži, aby zavzpomínali na staré časy. Hostitel, který kdysi patřil do tábora šóguna, vypráví neuvěřitelnou historii o dokumentech, které jsou nazývány jako „Tajné zápisky Yagyū“. V jeho vyprávění je politika plná intrik a nečistých faulů a zločin a krádež jsou nejčastější metodou získávání moci. Hlavním hrdinou událostí se stává jeden z nejslavnějších japonských samurajů, mistr meče Yagyū Jubei.
Myšlenky smyšlenky
„Myšlenky smyšlenky“ je dvoudílná antologie povídek inspirovaných japonským folklórem. Příběhy zasazené do současnosti otevírají čtenáři bránu do světa plného kouzelných bytostí, nadpřirozených událostí a svérázných postav. Občas vás vyděsí, nezřídka rozesmějí, ale ve většině případů překvapí nečekanou pointou.
Nebeský orel
Dva samurajové – Manzō Shiotsu a Hikosaburō Sōma – přesídlí těsně před začátkem období Meiji do Spojených států, aby zde začali nový život. Usadí se Wyomingu, kde žijí poklidně až do doby, kdy z rukou bílých mužů zachrání indiánskou dívku. Od toho okamžiku je jejich osud svázán s kmenem Oglalů, náležícím k národu Siouxů. Díky své odvaze a udatnosti získají oba cizinci obdiv Indiánů a přátelství náčelníka Splašeného koně. Stanou se součástí kmene a přijmou jména Nebeský orel a Větrný vlk.
Stejně jako v dalším Taniguchiho díle, „Knize větru“, i v „Nebeském orlu“ se prolíná historie s fikcí a hlavní hrdinové se účastní skutečných událostí. Kromě toho Taniguchi znovu dokazuje, že v kresbě přírodní scenerie mu není rovno.
Město světel
Město světel je normální japonské sídliště. Jeho obyvatelé pracují, baví se, chodí do školy, žijí a umírají. Vlastně, poslední dobou skutečně spíše umírají, protože počet sebevražd je tu neúměrně vysoký. Skrývá snad toto přívětivé sídliště bez ohledu na své jméno nějaké temné tajemství?
Inio Asano se ve “Městě světel” přiklání k magickému realismu. Nahlíží do nejtemnějších zákoutí lidské duše a zároveň analyzuje a kritizuje současnou společnost. Jeho kresba je čistá a detailní a udiví vás absurdními vtipy, zakomponovanými do pozadí.