Hello Kitty se dostala do vesmíru

hello_kitty001Postavička Hello Kitty letos slaví kulaté jubileum. Je tomu totiž již 40 let, co tento základní kámen japonské kawaii popkultury spatřil světlo světa coby dekorace plastové peněženky. Od té doby si Hello Kitty dokázala získat až neuvěřitelnou popularitu a je známá po celém světě. Ke svým čtvrtým kulatinám se navíc podívala až do vesmíru díky spolupráci jejího tvůrce, společnosti Sanrio, s japonskou vládou.

Malá figurka Hello Kitty, jež byla pro tuto cestu speciálně vytvořena, se od přitažlivosti zemské odpoutala sice již v červnu, nicméně veřejnost se o jejím vesmírném pobytu dozvěděla teprve minulý týden, kdy společnost Sanrio tuto netradiční expedici oznámila. Trvalo totiž dva měsíce, než se satelit Hodojoši-3, na jehož palubě Hello Kitty cestovala, natočil tak, aby byla jeho průzorem vidět naše planeta.

Úkolem vesmírné Hello Kity je doručit vybrané vzkazy přátelům a rodině fanoušků této postavičky. Tyto zprávy lze zasílat prostřednictvím stránek projektu do 25. srpna. Jejich text může být jak v japonštině, tak v angličtině a musí se vejít do 180 znaků. Ze všech přijatých zpráv nakonec vybere porota desítku těch nejvhodnějších, které se dostanou za Hello Kitty do vesmíru a budou zde zveřejněny od 26. srpna do 8. září.

Celý tento projekt financovala japonská vláda, resp. Ministerstvo školství, kultury, sportu, vědy a techniky. Účelem projektu je zvýšit zájem lidí o vědu a techniku a poukázat na možnost využití satelitů soukromými firmami.