Výsledky soutěže o nejlepší 4-komu (3. ročník)

V noci z neděle na pondělí skončilo letošní hlasování ve 3. ročníku Konatiny soutěže o nejlepší 4-komu. Po sečtení všech hlasů čtenářů i redakce vám konečně přinášíme vyhlášení výsledků. A myslím, že není třeba nijak napínat, takže hned na začátek rovnou oznámíme vítěze. Cenu čtenářů (artbook Pixiv 5th anniversary, pero a přívěšek) si s 276 body odnáší Yooon, pro kterou je to už druhá výhra v naší soutěži. Kromě letošní ceny čtenářů získala také Speciální cenu v prvním ročníku soutěže. V hlasování čtenářů tentokrát nebyly žádné velké zvraty a čekali jsme víceméně jen, jestli zvítězí Yooon nebo Katana.

Co se týče hlasování redakce, situace byla ještě těsně před uzávěrkou hlasování velmi napjatá, protože hned 3 soutěžící měli shodně po 2 bodech. Samozřejmě poté, co jsme vyškrtli hlasy pro Yooon, která by jinak s 5 body s přehledem zvítězila. Hlasování redakce je totiž upraveno tak, aby se vítěz nepřekrýval s vítězem hlasování čtenářů. Nakonec hlasování rozhodl Miroku svým posledním hlasem, kterým poslal do jednobodového vedení Average Hanza. A jelikož už se žádný další vyzyvatel nenašel, tak Average Hanzo v hlasování redakce finišoval jako první a odnáší si artbook New masterpieces of 100 Eshi, pero, přívěšek a nekonečnou závist Yooon, která si určitě zrovna na tenhle artbook dělala zálusk.

A nakonec co se týče speciální ceny, která je letos složená ze samého Touhou, takže ji nazývám „Gifts of Gensoukyou“. Vzhledem k malému množství příspěvků a také k tomu, že můj letošní favorit už vyhrál cenu čtenářů, uvažoval jsem, že speciální cenu letos neudělím. Nakonec jsem se ale rozhodl ji věnovat týmu Elda a Astrak za jejich „Coby kdyby“ příspěvek. Ten mne sice bohužel moc neoslovil a nepobavil jsem se u něj tak jako u jiných, ale art je pěkný a zaslouží nějaké povzbuzení. Příště prosím ecchi spin-off se Vševědou-chan, díky.

Gratuluji všem výhercům a děkuji všem účastníkům letošního ročníku. Snad se zde zase za rok sejdeme ve větším počtu. Na závěr ještě přikládám výsledky hlasování redakce včetně komentářů jednotlivých redaktorů. Hlas redaktora se počítá pro jeho první volbu. Pouze pokud je první volba zároveň výherce hlasování čtenářů, použije se druhá volba.

Nick První volba Druhá volba Komentář
Aurielle Ren Yooon Hned první došlý příspěvek mě uchvátil natolik, že se zároveň stal i mým prvním hlasem. Proč? Protože BnP. Kromě toho děkuji Lusi za příspěvek s Portalovou tematikou a potom Yooon, Astrakovi a Eldě za krásné ztvárnění toho, co se v naší jedné velké otaku rodině posledních pár měsíců děje.
Ximara Yooon Lusi
Napul Elda, Astrak Average Hanzo Ren: Příliš mnoho textu zastiňujícího obrázky a vtip, jenž pochopí jen zasvěcení. Dva zásadní nedostatky, jinak dobré 4-komy.
Elda, Astrak: Typický Astrak v naprosto skvělém podání a kresby od Eldy.
Shiro: Intelektuální dílko v záplavě vtipů a skečů vždy potěší.
KoMa: Hotová věda až z toho jde hlava kolem.
Lygast: Ten hlavní hrdina mi začíná být pomalu sympatický.
Lusi: Jednoduchá, milá 4-koma, která ale v záplavě silné konkurence nemá šanci.
Average Hanzo: So true story.
Yooon: Úsměvné, stručné, roztomilé. 4-koma jak má být.
Katana: Innocent innuendo v tom nejčistším možném podání.
Kuroneko-chan Yooon Average Hanzo
SiMiK Yooon Average Hanzo Yoon nakreslila v podstatě jediné dvě letošní čtyřpanelovky, které mají v posledním okénku punchline. Jako náhradníka jsem hodil Hanza, protože mi mluví z duše, byť poněkud postrádá to správné vyústění.
Garax Lygast Yooon
Mirator Yooon Katana
Matteas Yooon Katana
edison23 Elda, Astrak Ren
Miroku Average Hanzo Astrak, Elda Average Hanzo – Zde skončil můj redaktorský hlas. Obě 4-komy jsou vtipné, (naneštěstí) pravdivé a přestože mne jejich kresba na první pohled až tak nenadchla, časem jsem zjistil, že se mi vlastně moc líbí. Jediné mínus vidím v té strašlivé hrubce ve slově „míchat“, kterou autor spáchal pro jistotu v obou stripech.
Astrak, Elda – Vděčné téma, dobrá pointa a moc hezká kresba. Bylo to těžké rozhodování.
Yooon – Opět sázka na chibi roztomilost a opět to zafungovalo. Yooon jsem cenu čtenářů přál a jsem rád, že ji nakonec i získala.
Ren – Použitá kresba sice není úplně můj šálek čaje, ale jinak jsem se dobře pobavil. A taky dostal chuť si BnP opět pustit.