Soutěžte s Konatou o nejlepší 4-komu (3. ročník)

A je to tady zase. Před dvěma lety jsme udělali na Konatě první soutěž o nejlepší 4-komu, která měla ve výsledku až nečekaně velký úspěch. Druhý ročník také nezklamal, takže bylo celkem jasné, že budeme pokračovat i tento rok. Tentokrát se nám dokonce podařilo vyhlásit soutěž ve stejném dni jako druhý ročník, 15. září. Ještě pár let a stane se tento den Českým dnem 4komy. Našim cílem je opět povzbudit kreativitu, ukázat, že i u nás jsou lidé, kteří umí kreslit, a v neposlední řadě se samozřejmě dobře pobavit. Vyhlašujeme tedy třetí ročník soutěže o nejlepší 4komu.

Kdo si pamatuje minulý ročník, nejspíše ani nemusí číst dál a může jít rovnou kreslit. V pravidlech se toho totiž mnoho nezměnilo. Pokusil jsem se jen opět lehce zakomponovat do pravidel poznámky, které se objevily minulý rok, ale na princip soutěže to vliv nemá. Větším problémem zůstává jen způsob hlasování, který byl kritizován jak v prvním, tak v druhém ročníku a který jsme slíbili změnit na nějaký druh bodového hlasování, aby nebylo nutné dávat pouze jeden hlas, a to jedinému soutěžícímu. Zatím nechci nic slibovat, takže si počkejte na začátek hlasování, ale pokusím se na tyto připomínky také reflektovat.

A teď už tedy detailní pravidla a informace, především pro ty, kteří o soutěži slyší prvně. Tématem soutěže je „4-koma“, tedy jeden manga strip složený ze čtyř okének. Množství, které můžete do soutěže přihlásit, je pouze 1 nebo 2 stripy (4 nebo 8 okének). Jestli využijete oba, nebo si vystačíte jen s jedním, to je čistě na vás. V případě použití dvou stripů nemusí oba tvořit jeden příběh, ale měly by spolu alespoň souviset. Obsah samozřejmě musí být kreslený, tedy žádné fotomontáže a podobně. Myslím si, že toto téma již dostatečně omezuje, takže zbytek je čistě na vaší fantazii. Dodržujte ale, prosím, těchto několik jednoduchých pravidel:

  • obsah nesmí být v rozporu se zákonem (například nic rasistického, extremistického)
  • žádná pornografie (nezapomeňte, že váš výtvor chceme uveřejnit na stránkách Konaty)
  • nekopírujte, nedělejte plagiáty (v redakci neznáme všechno, ale když na plagiát přijdeme, tak ho vyřadíme)
  • nepoužívejte postavy z jiných děl, pokud k tomu nedal autor svolení (= Touhou postavy jsou ok, ale postavy z anime ne. Postava se může objevit v malém množství „jako host“, ale nesmí být celá 4-koma plná postav obšlehnutých z nějakého anime či mangy)
  • posílejte do soutěže jen svoje vlastní dílo (neplatí v případě, že se účastníte jako tým – v takovém případě může zaslat dílo kterýkoliv člen týmu)
  • neposílejte do soutěže dílo, které jste už dříve někde uveřejnili (dílo může být uveřejněno po začátku hlasování, kdy už nebudeme přijímat nové soutěžní kusy)
  • dodržujte, pěkně prosím, ostatní pravidla selského rozumu a základy morálky (ať nemusím dělat tenhle seznam zákazů ještě delší, než už je)
  • adresa pro zaslání ceny musí být v ČR nebo SR
  • vítězové a účastníci minulých ročníků se mohou účastnit bez omezení

Ve sporných případech rozhodne redakce. Pravidla se můžou ještě trochu změnit, pokud se objeví nějaký nový problém, který to bude vyžadovat.

Soutěžní díla, stejně jako jakékoliv případné dotazy, posílejte na e-mail soutez@konata.cz. Kresby můžete posílat v jakémkoliv rozumném formátu, my už si to snad nějak přebereme. Nezapomeňte do mailu připsat přezdívku, pod kterou chcete, aby bylo dílo zveřejněno, a také adresu, na kterou v případě výhry budeme moct zaslat cenu. Adresa zůstane uvnitř redakce a nebude šířena dál. Ceny rozešle výhercům redakce. Zasláním díla do soutěže dovolujete redakci adresu uchovat po dobu trvání soutěže a zároveň dáváte svolení k uveřejnění vašeho soutěžního díla na Konatě. Uzávěrka je v sobotu 19. října, tedy zhruba za měsíc. Zasílat můžete do půlnoci, co přijde 20. října, to už budeme ignorovat.

A jaké budou tento rok ceny? Opět budou tři, tedy cena redakce, cena čtenářů a speciální cena Doc. Odina. O výherci ceny čtenářů opět rozhodnete vy, čtenáři, a to hlasováním. O ceně redakce budeme opět hlasovat interně mezi redaktory Konaty. Cena Doc. Odina je speciální a nemusí být udělena. Rozhodovat o ní budu, stejně jako tomu bylo minulý rok, pouze já, a to za pomoci vyschlých slepičích kostí, pozice hvězd a inkoustové krve dvojrozměrných panen. Rozhodování o ceně Doc. Odina není možné ovlivnit zasláním lechtivých fotek na adresu redakce, ale určitě to můžete zkusit.

Co se samotného obsahu cen týče, rozhodli jsme se ceny tento rok zveřejnit rovnou s vyhlášením soutěže. Těšit se tedy můžete na následující.