Výhrůžky okolo Kuroko no Baske neustávají

Od situace, kterou jsme vám popsali v článku na začátku letošního roku, kdy byl omezen prodej doujinshi parodujících mangu Kuroko no Baske na Comiketu 83, uběhly již tři měsíce. Žádné další výhružné dopisy se od té doby neobjevily, a tak se zdálo, že si pachatel či pachatelé našli konečně jiný způsob trávení volného času. Organizátoři putovní akce Shadow Trickster, na které se prodávají doujinshi výhradně s Kuroko no Baske tématikou, si tedy řekli, že se pokusí tento event opět obnovit a další výhružný dopis na sebe samozřejmě nenechal dlouho čekat. Akce, která se měla konat v Shizuoce, tak byla zrušena a nově bylo ohlášeno, že se uskuteční ve městě Toyohashi.

Zdá se však, že je jen otázkou času, než i v Toyohashi přistane obálka s výhružným textem. Incidenty se totiž dějí již od října loňského roku a nejedná se tedy o ojedinělou ukázku toho, kam až „fanoušci“ mohou zajít. Mimo akce s doujiny obdrželo více než 30 míst, jež jsou nějakým způsobem spojeny s autorem mangy, dopis obsahující látky, z nichž by se dala vyrobit smrtelná dávka sirovodíku. Proto jsou také tyto výhrůžky brány tak vážně. Relativní pauza v dopisech zasílaných na akce by se dala vysvětlit skutečností, že Kuroko no Baske upadlo v nemilost managementu veletržišť, jako je Tokyo Big Sight. To nakonec svůj názor přehodnotilo a od května do svých prostor opět pustí materiály týkající se Kuroko no Baske.

Způsob, jakým se situace bude vyvíjet dál, je celkem jasný. Dokud japonské úřady nedokáží určit zdroj těchto dopisů, nebude jejich autoru nic bránit v tom, aby se omezoval v jejich zasílání. Navíc možnost úspěšně zatápět popularitě nenáviděného díla se musí jejich tvůrci náramně líbit. Je těžké soudit, jestli by tyto dopisy měly být ignorovány, aby to autora prostě přestalo bavit, či naopak zvýšit bezpečnost na místě eventů. Představy následků vypuštění látek v prostoru akcí musí být pro organizátory hrůzostrašné, takže současná opatrnost je pochopitelná. Na druhou stranu se zasílání výhružných dopisů stává až příliš oblíbenou kratochvílí některých jedinců z komunity a pomalinku ale jistě začínají ohrožovat i giganty, které se dříve nesklonily ani silnému nátlaku zvenčí.

zdroj:   ANN