Dozvuky comiketových výhrůžek

O tom, jak se Comic Market 83 málem nekonal, jste si mohli přečíst zde. Event se ale nakonec uskutečnil, a tak se v posledních třech dnech minulého roku mohlo v prostorách Tokyo Big Sight sejít dohromady okolo 550 000 návštěvníků. Neobešlo se to ovšem bez obětí. Přestože ne na životech.

Hlavní hořkou pilulkou byl jednoznačně zákaz prodeje veškerých doujinshi vycházejících z Kuroko no Baske. Na vině byl onen výhrůžný dopis přípravnému výboru, u kterého se později prokázala spojitost s výhružkami autorovi KnB mangy. Tento zákaz se dotkl přibližně 900 circlů, jejichž účast byla naplánována na druhý den akce. Toto číslo přitom představuje celých 8 % všech doujin skupin, které byly 30. prosince na C83 přítomny. Prostor se stoly vyhrazeným těmto skupinám tak zůstal prázdný (viz fotka) a návštěvníkům bylo dovoleno, aby zde dali odpočinout svým unaveným nohám. Snad právě proto byly po skončení druhého dne v tomto prostoru nalezeny další tři výhružné dopisy.

Nastalou situaci konzultovali organizátoři s policií i vedením výstaviště Tokyo Big Sight, vydal k ní oznámení a do svého závěrečného dne vykročil zimní Comiket s posílenými bezpečnostními hlídkami v areálu celého eventu plus náhodnými prohlídkami tašek návštěvníků.

Závěrem se nabízí otázka, zda celý tento incident není pouhým začátkem. Někteří radikálnější jedinci by si z něj totiž mohli vzít příklad a v budoucnu si tímto způsobem vyřizovat „účty“ s neoblíbenými autory, circly, anime/manga tituly nebo rovnou celými společnostmi. Ostatně tento způsob výhrůžek není v otaku branži nic moc nového. Například autor novely Oreimo či autorka používající pseudonym UDK by mohli jistě sáhodlouze vyprávět. Již tato KnB aféra Comiketem značně otřásla a jakékoliv další podobné incidenty by v krajním případě mohly vyústit v nekonání nebo úplné zrušení tohoto otaku svátku. A to by byla samozřejmě škoda.

EDIT: Nedlouhou po publikaci tohoto článku se objevila zpráva o zrušení doujinové Touhou Project akce Touhou Kamui Matsuri 7, jež se měla konat 24. února v Sapporo Teisen Hall. Její organizátoři vydali prohlášení, ve kterém toto zrušení zdůvodňují nedávnou záplavou výhružných dopisů. Zda se tyto výhrůžky týkaly přímo Touhou Kamui Matsuri, či se jedná pouze o reakci na comiketové dění, sděleno již nebylo.

zdroje:   ANN,  ANN,  ANN