Comiket 82

Druhý report z Comiketu je zde, jak bylo slíbeno. Jediný háček je v tom, že už není co reportovat. Pokud máte zájem o faktické informace o posledním „Céčku“, našli jste je už v článku od Mattease, a pokud jediné, po čem toužíte, je pořádná nadílka cosplay fotek, tak vás jimi již určitě stihl internet doslova zavalit. Zkusím tedy jen vzpomenout několik málo zajímavostí a změn, které poslední ročník této největší akce otaku světa přinesl.

Pokud jste zaměřeni na cosplay propadli jste té poslední dobou stále populárnější „poloprofesionální“ scéně, která produkuje fotogalerie a DVD pro zisk spíš než pro kratochvíli na conech, tak pro vás mám dobrou zprávu. Na Comiketu takovýchto lidí zřejmě už přibylo tolik, že dostali vlastní sekci. Pokud jste tedy otevřeli letošní C82 katalog a nahlédli na mapu východních hal ve druhém dni, mohli jste vidět vedle tradičních Touhou nebo hudebních sekcí i prodejní část označenou jako „cosplay“. Z těch známějších tam nové DVD vystavovala třeba Lenfried nebo stále populárnější Enako (v reportu z jednoho z předchozích Comiketů jsme ji označili za nejlepší cosplayerku sezóny), ale našlo se samozřejmě i dost neznámých začínajících tvůrců, kteří to sem přišli zkusit.

Když už jsme u toho druhého dne, převážně známého pro zaměření na Touhou, připadá mi opět o něco náročnější. Tentokrát jsem byl prvním vlakem právě jen na druhém dni, jelikož jen tam jsem měl více věcí, o které jsem stál, a situace ráno již odpovídala dni třetímu. K poslednímu spoji, Rinkaisen, jsem se dostal z přijíždějícího vlaku mezi prvními, ale ani tak to nestačilo a byl už plný. Někteří snad šli pěšky až sem jen proto, aby se vlezli do prvního vlaku. Nakonec jsem u jednoho vagónu ke konci vlaku usoudil, že lidi vzadu stále ještě můžou dýchat a tedy mají kolem sebe více místa, než je na první vlak zdrávo, a silou jsem se vtlačil dovnitř. Žádný z prvních vlaků třetího dne, který jsem zažil, takhle narvaný nebyl. Situace uvnitř hal druhý den také byla docela žhavá a celkově jsem si odnesl dojem, že zájem o Touhou a odvozené práce dále stoupá. Samozřejmě stále ještě to není takové krvavé bojiště jako třetí den, ale změnu jsem zaznamenal.

Když se ovšem podívám na letošní cosplay square, tak tam to vypadalo přesně naopak. Touhou cosplaye bylo podle mne méně než dříve. Tradičně již byla velká část Touhou cosplaye josou, tedy převlečení chlapi, ale ani oni to nevytrhli a celkově bylo Touhou méně. Čeho pak bylo hodně, tak byli samozřejmě Vocaloidi všech druhů, Shaft anime (Bakemonogatari, Nisemonogatari), všemožné cosplay vtípky jako Yaranaika či NEET komando a nezbytné spoře oděné slečny všech druhů, u kterých někdy ani není jisté, jestli ještě dělají cosplay, nebo se jen chtějí předvést v plavkách.

Jak jsem psal na začátku článku, cosplaye celkově hodně přibylo. Stejně to viděl i Matteas. Přestože organizátoři otevřeli pro cosplay navíc ještě i jedno nové prostranství před hlavním vchodem, stále to nestačilo. Obzvláště potom třetí den, kdy je cosplaye nejvíc a druhá cosplay oblast se přesune z parkoviště za západními halami na střechu, která je o fous menší, to bylo hodně cítit. A to jak obrazně, tak doslova.

A poslední postřeh je sice na první pohled jen drobnost, ale i ta spoustu návštěvníků dokázala dost zaskočit. Na Comiketu nám třetí den začalo pršet. I Comiketoví veteráni z toho byli překvapení, protože se traduje, že na letním Comiketu neprší a málokdo si pamatuje, kdy návštěvníci naposled zmokli. (Já sám něco takového ani nezažil. Jen si pamatuji, že po posledním dni letního Comiketu 74 začalo pršet a zmokli jsme cestou domů.) Jelikož všechna prostranství na cosplay jsou venku, znamenal by trvající déšť zrušení této oblíbené části akce a bezpochyby i zklamání velkého množství účastníků. Naštěstí se ale počasí rychle vzpamatovalo, pršet přestalo a odpoledne už bylo opět příjemné japonské saunové vedro a modrá obloha.