K-On v Japonsku zvyšuje prodejnost elektrických kytar

Server Sankei News přinesl zprávu o rekordních prodejích elektrických kytar za rok 2011. Podle údajů japonského ministerstva financí dosáhl vloni import tohoto druhu zboží na číslo 393 515 a překonal tak dovoz 381 514 kusů z roku 2008, který byl až dosud historicky nejvyšší. Naopak průměrná cena každé dovezené kytary, jež nyní činí 17 300 jenů (cca 4 000 Kč), klesla o více než polovinu oproti ceně před deseti lety. To je přisuzováno především silnému jenu a masové výrobě kytar v Číně a Indonésii.

Za jednoho z hlavních činitelů tohoto prodejního boomu je přitom považováno velepopulární anime K-On, ve kterém jest hudebním nástrojem tří z pěti hlavních hrdinek právě elektrická kytara. Rovněž japonští obchodníci potvrzují vzrůstající zájem o toto zboží právě ze strany základo/středoškolaček. Zároveň zaregistrovali, že oproti dřívějšku roste poptávka spíše po levnějších modelech pro začátečníky.

Nemalý podíl na rekordních prodejích je přisuzován také idol skupině AKB48, resp. její člence Maeda Atsuko, která v tomto klipu poprvé vystoupila s elektrickou kytarou značky Gretsch. Kytary této značky se v Japonsku rázem staly nedostatkovým zbožím.