Nápojové automaty s Wi-Fi?

V Japonsku budou již brzy skutečností. Společnost Asahi na svém webu oznámila, že v roce 2012 uvede takových automatů do provozu rovnou 1 000 a dalších 10 000 by mělo následovat v přístích pěti letech.

V okruhu padesáti metrů kolem těchto nápojových automatů budou mít lidé možnost připojit se k internetu přes zabudované Wi-Fi hotspoty. Poskytovatelem tohoto připojení bude společnost FreeMobile, bude zcela zdarma a bez nutnosti se kamkoliv registrovat. Dokonce ani nebude třeba si z automatu koupit pití. Délka jednoho připojení k danému hotspotu bude maximálně půl hodiny, nicméně nikde (alespoň prozatím) nebylo řečeno, že by po uplynutí této doby nebylo možné se stejným zařízením připojit znovu. Další zajímavostí je úvodní stránka, na kterou bude každý webový prohlížeč po spuštění přesměrován a která bude mimo jiné poskytovat lokální zpravodajství a nabídku komerčních i turistických tipů z blízkého okolí každého automatu.

V Japonsku jsou nápojové automaty k mání téměř na každém kroku. Totéž sice platí i o Wi-Fi přístupových bodech, ovšem jejich užívání je většinou podmíněno (přinejmenším) online registrací u jejich provozovatelů. Spojení automatu a Wi-Fi zdarma tak dozajista přijde vhod nejenom turistům.