Zlatý důl jménem K-On

O tom, že v otaku průmyslu se točí nepředstavitelné peníze, nepochybuje asi nikdo. Stejně tak je známé, že ochota ortodoxních K-On fanoušků utrácet ve velkém za cokoliv alespoň trošku spjatého s tímto anime prakticky nezná hranic.

Díky časopisu Nikkei Entertaiment nyní vešly ve známost celkové tržby z dosavadního prodeje originálního K-On zboží. Ty se dokázaly prozatím vyšplhat k patnácti miliardám jenů (bezmála 3,5 miliardy korun). Z toho 1,8 miliardy (skoro 420 miliónů Kč) se váže k pomalu finišujícímu roku 2011. Další uvedené statistiky vypovídají o celkovém prodeji 2,8 miliónů kusů CD (39 titulů z první i druhé série), 1,1 miliónů BD/DVD a 2,5 miliónů výtisků mangy.

V porovnání s prodeji zboží dlouhodobých anime stálic se to sice nemusí zdát až tak mnoho, ale je třeba si uvědomit, že K-On je mnohem specifičtěji zaměřené anime než třeba takový One Piece, Naruto či Evangelion. A právě prodej Blu-ray disků, DVD, CD, figurek a nespočetného množství nejrůznějších otaku doplňků je způsob, jak si mnoho anime vysílaných v Japonsku pozdě v noci udržuje svoji popularitu. Navíc K-On s pokračující mangou a blížícím se filmem ještě zdaleka neřekl poslední slovo.