Výsledky soutěže o nejlepší 4komu

O půlnoci z neděle na pondělí se zastavila anketa a s ní skončil i čas vyhrazený pro hlasování v soutěži o nejlepší 4komu. Výsledky jsou jasné, není třeba vás nijak napínat. S 202 hlasy z celkového počtu 555 zvítězila dvojice DanQ a LordMiste. Gratulujeme! Jako cenu pro vítěze hlasování čtenářů obdrží mangu Maximum Ride od Jamese Pattersona, kterou do soutěže věnoval obchod Comics Point. Od redakce Konaty potom také jako malou pozornost menší figurku Konaty.

Co vás ale asi zajímá více, než jen potvrzení výsledků ankety, to je zřejmě hlasování redakce. Nuže tady jsou výsledky. Jeden hlas a tedy i třetí místo dostal Sykysan za svou darumovskou 4komu. Je dobře, že nevyhrál figurku Konaty – ještě by jí začal přimalovávat oči. Druhé místo se dvěma hlasy získala favoritka Yooon a její kočka Kuro. Cenu redakce si za hlasy tří redaktorů odnese Konata a její Smrtka. Konata dostala od Konaty jako cenu Konatu. No to je chaos. Naštěstí vyhrává ještě od Comics Pointu mangu Scott Pilgrim. Alespoň něco, co se nejmenuje Konata.

Řekl jsem si, že autory 4kom by možná mohly zajímat nějaké komentáře k jejich dílům i od nás, redaktorů. Proto jsem se za pomoci násilí a psychického nátlaku pokusil vymámit názory několika dalších redaktorů. Jsou to tvrdí chlapi, nešlo to snadno, ale o výsledky se podělím.

Matteas

  • Yooon: Obsah byl vtipný, ale trochu složitější na pochopení a kdo nezná internetová meme, ten je bez šance. Kresba je úžasná. Když to porovnám s kresbou v některých doujinshi, které jsem koupil na Comiketu u zdi (tedy u „největších bossů“), tvoje kresba je mnohem lepší. Kdybys prezentovala doujinshi s podobnou kvalitou kresby na Comiketu, našlo by se určitě hodně lidí, kteří by si ho koupili.
  • Konata: Hezký, přímočarý nápad s jasnou pointou. Kouzlo tomu navíc dodává výraz hlavní postavy. Mimochodem, je to jenom můj pocit, nebo byly částečnou inspirací pro tuto 4komu ty krátké scénky z kina před filmy Kara no Kyoukai?
  • AverageHanzo: Skvělý nápad. Kdyby byly obrysové linky „jednočarové“, výsledek by byl uhlazenější a vypadal by podle mě lépe. Samotná kresba postav je dobrá.
  • Sykysan: Jednoduché a vtipné. To jsou podle mě u 4komy jedny z nejdůležitějších faktorů.

SiMiK

  • Yooon: Kresba byla jednoznačně ta nejlepší ze všech poslaných 4-kom, jen je škoda, že ses nedržela klasického 4-komového stylu. Myslím si, že bys soutěž pak možná měla v kapse.

YouSay

  • Sykysan (si zaslouží cenu) za myšlenku. Konata za provedení. Jinak většina ze vstupů se nějakým aspektem s japonskou čtyřpanelovkou míjí.

Doc. Odine

  • AverageHanzo, Hanussen a Lygast: Líbily se mi nápady, ale myslím si, že s kresbou by se dalo víc vyhrát. Prohnat to Photoshopem, trochu to vyčistit a uhladit, tak to určitě vypadá o řád lepší. Škoda je, že tohle nejsou ani tak kroky, které by potřebovaly nějaký umělecký talent, jako spíš pouhé řemeslné dodělávky, na které stačí „jen“ čas a snaha.
  • Konata: Smrtka je úžasná postava! S tou by se dalo dělat takových věcí. Přijde mi v té 4komě strašně nevyužitá, to je trochu škoda. Ale jinak pobavilo a výraz smrtky v posledním rámečku je prostě zlatý.
  • Sykysan: Už to víš sám, ale tohle téma bylo pro drtivou většinu lidí trochu moc těžké. Mě ale 4koma pobavila.
  • Yooon: Podle mě kresbou o několik řádů výš než ostatní. Určitě na úrovni kvalitních japonských kreslířů. Stejně jako Matteas si myslím, že kdyby jsi to hodila na papír, tak za rok či dva máš na Comiketu stánek u stěny. Bylo by mrhání talentem to alespoň nezkusit.

A to nejlepší na konec, jak se říká. Speciální cena tentokrát udělena bude. Její výhodou je hlavně to, že je jen na mně a můžu si ji zcela sobecky dát, komu se mi zlíbí. Tedy i někomu, o kom si myslím, že by měl vyhrát, ale čtenáři ani redakce ho z nějakého důvodu neocenili. V tento moment je výherce snad už každému jasný, takže nechám napínání. Kolekci Gensou Mangekyou: The Memories of Phantasm si odnese Yooon s její Kuro a to především jako zvláštní ocenění za vynikající kresbu. Gratulace a potlesk! Mimochodem z pera Yooon pochází i ilustrace v záhlaví tohoto článku.

Výhercům ještě jednou za celou redakci Konaty gratuluji a všem soutěžícím děkuji za účast. Snad se tady zase někdy sejdeme u druhého ročníku. Zajímaly by nás také názory čtenářů na celou soutěž, případně i nějaké tipy do dalšího ročníku. Něco se už sešlo mailem, ale pokud máte co dodat, zkritizovat nebo pochválit, tak neváhejte a dejte nám vědět v komentářích pod článkem. Dobré nápady použijeme, pokud budeme dělat soutěž znovu. U dalšího ročníku (snad) nazdar!