Zítra začíná letní Comiket

Jako již každý rok, tak i tento se sjedou otaku z celého Japonska na tokijské veletržiště Big Sight, aby se tam zúčastnili největšího, alespoň co se návštěvnosti týče, pořádaného festivalu. Ten letos proběhne od pátku 12.8. do neděle 14.8. Comic Market, který založili před více než 35 lety japonské fujoshi, se každoročně těší obrovskému zájmu veřejnosti. A tak se i my snažíme vám často přibližovat, jak to na tomto festivalu chodí. Pro dokreslení představy, že jde o opravdu monstrózní akci, stačí snad říci, že na minulém letním Comiketu se během tří dnů po place proběhlo přes půl miliónu lidí a účast se každoročně zvyšuje.

Snad i proto vznikají nejrůznější rady, jak tento festival bez větší újmy na zdraví přežít. Většina z návštěvníku totiž svou pouť začíná daleko dříve, než se samotný Big Sight otevře. Tedy někdy okolo páté hodiny ráno, aby se do šesti hodin přemístili pomocí veřejné dopravy na místo určení. Je totiž také jedním z pravidel, že se na Comiket nesmí jezdit autem, aby se předešlo zácpám. Pak už se „jen“ čtyři hodiny čeká v řadě, než se samotný festival otevře veřejnosti. To vše návštěvníci podstupují jen proto, aby se dostali ke svým oblíbeným autorům anebo zamířili k firemním stánkům, které stejně většinou bývají rychle vykoupené. V tabulce pod textem se můžete podívat, co přesně se letos bude na Comiketu vydávat. Analýza se objevila na 2chanu a je sestavena podle vydaného katalogu.

Vstupné na celou akci je zdarma a jediný příjem pro organizátory je tedy z poplatků, které platí autor za vystavení svého díla a také z prodeje obřího katalogu (velkého asi jako staré zlaté stránky, ukázku najdete v galerii), v němž je rozepsáno, kde je který autor k nalezení. Na akci samozřejmě nemůžou chybět ani cosplaye, které ale letos mají nová nařízení, kvůli panu starostovi Ishiharovi a jeho známému banu. Dle internetové stránky Sankaku Complex se v novinách Tokyo Sports objevilo prohlášení pořadatelů, které mělo následující znění:

Podle nových pravidel je zakázán jakýkoliv cosplay, u kterého je možné vidět spodní prádlo či přímo pohlaví anebo zdůrazňuje danou oblast. Je rovněž zakázáno chodit tzv. na ostro a toto pravidlo se týká i plavek. Nové podmínky jsou přísné a největší důraz je tedy kladen na to, že: „V oblasti poprsí se nemůže ukázat více než třetina nepokryta a žádné kalhotky nesmí být vidět (platí pouze pro ženy).“

Sice se to příliš velkého počtu cosplayů stejně netýká, ale i tak je to docela výsměch, když se člověk zamyslí nad tím, co se tam jinak normálně prodává. Více informací z akce vám přineseme v zajímavých reportech až po jejím konci, protože se letos Konata rozhodla, že za peníze z reklam vyšle do Japonska hned tři své redaktory, jmenovitě: Miroku4chan, Matteas a Doc. Odine.

Touhou 2808
Hetalia 1302
Basara 870
Reborn 572
Vocaloid 558
Gintama 486
Prince of Tennis 468
IdolMaster 418
Inazuma Eleven 408
Durarara 380
Lyrical Nanoha 370
Nintama Rantaro 308
One Piece 288
Naruto 286
K-On! 246
Madoka 236
FMA 202
Big Windup! 200
Bleach 181
Gundam 00 178
Code Geass 150