AnoHana saké

Ve městě Chichibu ležícím severozápadně od Tokya začal tamější pivovar Bukou prodávat sedmičkové láhve saké. Na tom by samo o sobě nebylo nic zvláštního, kdyby se ovšem toto město neproslavilo coby dějiště jednoho z nejlépe hodnocených anime letošní jarní sezóny, Ano Hi Mita Hana no Namae o Bokutachi wa Mada Shiranai. Na tuto skutečnost zareagoval i pivovar a zařadil tak do své nabídky obzvláště čisté rýžové saké AnoHana.

Jedná se o vůbec první produkt spojený s anime od založení pivovaru Bukou v roce 1753. Jak vysvětlil jeho vedoucí, Hasegawa Koichi, v pivovaru jednoduše využili příležitosti a rozhodli se touto zvláštní edicí rýžového vína zacílit na mladou populaci. Celá tato zvláštnost přitom spočívá, nebudeme-li počítat místo původu nápoje, pouze ve vinětě, která je na láhvích tohoto saké nalepena (viz úvodní obrázek) a která vyobrazuje všech šest hlavních postav tohoto anime. Jmenovitě je to Menma, Jintan, Anaru, Yukiatsu, Tsuruko a Poppo. Jedna láhev stojí 1 890 yenů (cca 412 Kč) a lze ji zakoupit přímo ve výše zmíněném pivovaru nebo v místních obchodech s lihovinami.

Chichibu se po uvedení anime AnoHana okamžitě stalo poutním místem mnoha fanoušků. Město to samozřejmě vítá a snaží se otaku turismu vycházet vstříc. Mimo tohoto saké lze v Chichibu zakoupit i tématické pohledy, nálepky a další zboží pro otaku. Největším lákadlem ale přirozeně zůstávají reálná místa, která jsme měli možnost vidět v anime.