Bojkot TAF a nová úprava vyhlášky o zdravém vývoji mládeže

Kdo trochu sledoval aféru kolem prvního návrhu na úpravu Tokijské městské vyhlášky o zdravém vývoji mládeže, nejspíše si už všiml, že byl nedávno podán nový, lehce upravený návrh a Tokijští radní právě hudrují, jestli úpravu schválit nebo ne. (Kdo nesledoval, tak pod článkem je stručná rekapitulace.) Jelikož by její schválení byla solidní podpásovka pro celý manga průmysl a pouhé protesty stovek manga autorů už zřejmě nestačí, vložili se do věci i samotní vydavatelé. Nejdříve Kadokawa shoten, vydavatelství ze skupiny Kadokawa group, která v současnosti přes různé další společnosti „vlastní“ zřejmě většinu vydávaných anime a mangy, ohlásilo, že bude bojkotovat příští Tokijský mezinárodní veletrh anime (Tokyo international anime fair, TAF) jako protest proti nešťastné snaze protlačit tuto nedomyšlenou úpravu vyhlášky. TAF je organizován komisí, ve které sedí i zástupci z Tokijské radnice a předsedá jí dokonce přímo Shintaro Ishihara, který má onen kontroverzní návrh na svědomí. Dnes se k němu přidaly další velké společnosti, například Shueisha, Shogakukan, Kodansha, Akita shoten, Hakusensha a další. Všechny jsou „velká zvířata“ na poli mangy a pokud se i oni už rozhodli takto silně do věci vložit, musí snad už každému být jasné, že tady manze začíná pořádně téct do bot.

Tokijský starosta a zároveň autor tohoto návrhu, Shintaro Ishihara, původně spisovatel, který se proslavil v 50. letech svými obscéními knihami, které mimo jiné obsahovaly i scény sexu mezi nezletilými, vskutku muž mnoha talentů, se dnes na tiskové konferenci krátce k problému vyjádřil. Na otázku novináře, co si myslí o bojkotu ze strany Kadokawa shoten, odpověděl se suverénní arogancí hodnou japonského politika „Mě je to fuk, co si dělají. Ať se klidně neúčastní, co je mi po tom. Na návrhu (na úpravu vyhlášky) to nic nezmění.“ Shintaro Ishihara se už dříve nechal slyšet, že prosazení vyhlášky je pro něj prioritou a udělá všechno pro to, aby prošla.


Následuje stručná rekapitulace dění kolem návrhu s komentáři o co se vlastně jedná. Celý problém je dost velký a značně komplikovaný, takže berte prosím na vědomí, že vysvětlení tady je jen povrchní.

Původní návrh se z ničeho nic objevil 24. února a začátkem března už mělo být rozhodováno o jeho schválení. Už jen onen drasticky krátký čas, ve kterém by si snad nikdo nevšiml, co to vlastně prošlo, naznačoval, že tady něco smrdí. A taky že smrdělo. Mezi autory mangy a samozřejmě i na internetu se vzedmula vlna odporu, která zajistila nenápadnému návrhu dost (jistě tolik nechtěné) popularity na to, aby bylo jeho čtení o měsíc odloženo. Mezitím se stihlo zjistit, o co že tady vlastně jde.

Návrh měl pozměnit současnou vyhlášku města Tokia o ochraně zdravého vývoje mládeže. Nový návrh by obsahoval pojem „neexistující nezletilý“, který byl definován jako „postava, která zní, vypadá nebo jinak vzbuzuje dojem nezletilosti“ a mělo podle něj být „regulováno“ vše, od mangy přes anime až po knihy, kde se tento chudák neexistující nezletilec objevuje vyobrazen při sexuálních hrátkách. Dále měl být omezen přístup nezletilých k erotickému obsahu, například filtrováním internetu a několik dalších návrhů podobně stupidního charakteru. Tyto návrhy samy o sobě by ale nebyly takový problém. Kde byl zakopán ten nejsmradlavější pes, byla právě ona vágnost definicí. Co přesně je zač ten neexistující nezletilý? Jak určíte věk kreslené postavy? A hlavně kdo a podle jakých pravidel to bude určovat? Jakým způsobem se má takovýto obsah regulovat? Bude se smět prodávat jen starším 18 let (na což už je jiná, podstatně přesnější a už delší dobu dobře fungující vyhláška, takže tato novela jiné vyhlášky by byla zbytečná), nebo se prostě budou dávat pokuty všem, kteří se nebudou tvrdě cenzurovat sami a někde někdo z magistrátu rozhodne, že jejich manga postava je nezletilá?

Jako ikonický důvod, proč vůbec něco takového navrhovat, byla uváděna nějaká skupinka „starostlivých matek“, které jednoho dne se zděšením a hrůzou v očích nalezly v policích místního knihkupectví vedle knížek pro své malé caparty taky něco ostřejšího a poté, co se navzájem vzkřísily z mdlob, šly si stěžovat na magistrát. Pomineme-li, že je to totální hovadina (18+ věci se musí v Japonsku podle zákona prodávat v oddělených prostorech od ostatního materiálu už nějaký ten pátek) a zcela jasně něčí smyšlená story, už vůbec jen fakt, že někdo takovýto srdceryvný příběh vymyslel nám napovídá, že tady něco nehraje. Trošku to přežeňme taky v jednom smyšleném příběhu:

Na omezení prodeje lechtivého materiálu už máme zákon – nesmí se prodávat lidem mladším 18-ti let. Proti dětské pornografii už taky máme zákon, dokonce dost přísný. Hmm, ale boj proti dětskému pornu je teď v módě, chtěl bych zcenzurovat i mangu. Úplně nejlépe tak, abych si sám mohl rozhodovat o tom, co je v pořádku a co ne, abych měl co největší příjmy z výpalného. No jasně, udělám nějaký zákon proti loli manze! Ale sakryš, na uplacení celého parlamentu nemám dost peněz, tam mi pšenka nepokvete. Co s tím? Koukám, drtivá většina anime a manga společností sídlí v Tokiu. Kdyby se jenom nějak šikovně změnila městská vyhláška, bylo by to skoro stejné, jako zákon. Problém vyřešen! *trollface*

Návrh byl naštěstí po silných protestech manga autorů, hlavně s odkazem na nešťastnou formulaci znění návrhu a omezení svobody slova, odmítnut. Velký podíl na tom měla Demokratická strana japonska. Bylo to na Tokijské radnici poprvé od roku 1988, co neprošel návrh vyhlášky, který podal sám starosta.

Chvíli bylo ticho po pěšině. Na starostu Ishiharu se mezitím provalilo pár kuriózních informací, například, že sám psal obscénní knihy, které by dokonce podle jeho vlastního návrhu vyhlášky byly zakázané. Ishihara opětoval palbu silnými slovy o pokleslé morálce, nutnosti bojovat proti homosexuálům a vyhrožováním, že změnu vyhlášky stejně prosadí, stůj co stůj.

Nemluvil jen tak do větru. Nedávno totiž přišel s návrhem na změnu znovu a tentokrát vyzbrojen ještě většíma prkotinama, než dříve. Ale pro jistotu, aby se o novém návrhu nedej bože snad někdo nezačal bavit, rozhodlo se, že bude zveřejněn až 22. listopadu a jednat se o něm bude začátkem prosince. Dobrý tah. Stejně teď už ale o nové verzi něco víme. Z nového návrhu vypadl onen slavný „neexistující nezletilý“. Místo upřesnění a zkonkretizování, o které autoři mangy a společnosti, které je sdružují, usilovali, se ale návrh ještě více rozmohl a zamlžil. Nově zavádí termín „škodlivé publikace“, pod které se vejde zřejmě cokoliv, co se někomu na radnici nebude hodit do krámu. Nevíme zatím nic přesně, ale zřejmě pod tuto kategorii spadnou nejen vyobrazení sexu, ale vše, co by nějak mohlo odporovat „dobrým mravům“ nebo jinak mohlo ohrozit nevinné dětské dušičky, ke kterým by se tento materiál stejně díky jiné, už platné vyhlášce, žádnou legální cestou nedostal.

Demokratická strana japonska, která se dříve proti návrhu jednohlasně postavila, je teď nejednotná a čelí svým vlastním vnitřním problémům. Starosta Ishihara navíc má na radnici velkou podporu. Pokud se něco nestane, tak je už skoro jisté, že nová, ještě vágnější a (nejen pro mangu) nebezpečnější novela, která umožní blíže nespecifikovanému někomu, blíže nespecifikovaným (rozuměj jakýmkoliv) způsobem mluvit do toho, co a jak se smí vydávat, tentokrát projde.

tl;dr rekapitulace:

  • jeden návrh na změnu nevyšel, máme zde další
  • nový návrh je ještě vágnější než původní
  • přestože jde jen o městskou vyhlášku, měla by dopad na téměř celý manga a anime průmysl
  • nejedná se zdaleka jen o cenzuru tvrdého porna nebo nějakých úchylností
  • většinu obsahu návrhu již obstarávají jiné, konkrétnější vyhlášky. Je jasné, že tento návrh nevznikal proto, že by byl potřeba, ale že je šit někomu na zakázku
  • radní se za každou cenu snaží ututlat znění vyhlášky a zabránit veřejné diskuzi
  • nový návrh téměř jistě projde, co se stane potom, to nikdo zatím netuší
  • proti návrhu se snaží protestovat různá sdružení autorů, pořádají se veřejné diskuze s autory a znalci na internetu, do protestu se nyní zapojily i vydavatelské společnosti
  • za návrhem stojí starosta Ishihara a japonská organizace PTA (Sdružení rodičů a učitelů, v podstatě otravná neziskovka, která kecá do všeho)