Co očekávat v zimní sezóně 2023?

Rok se s rokem potkal a my vítáme čtenáře u prvního článku s letopočtem 2023. Kromě nudné změny čísla v roce nás ale čeká i změna o něco zajímavější – na japonských televizních obrazovkách (a streamovacích službách) se začínají vysílat nová audiovizuální díla. Celkově se fanoušci japonské animace mohu těšit na 51 nových klasických sérií, 4 kraťasy a 11 OVA/ONA/speciálů, přičemž ještě 11 sérií pokračuje svou pouť z předchozí sezóny. Vkus našich redaktorů můžete posoudit níže.

Nejdříve se ale podíváme na preference japonských otaku podle serveru animateTimes. Na prvních pěti místech se umístila samá pokračování zaběhlých franšíz. Na páté pozici sídlí již čtvrtá řada Dungeon ni deai o motomeru no wa mačigatte iru daróka: Familia Myth. Čtvrtou příčku obsadilo také čtvrté pokračování, tentokrát bišíků v Bungó Stray Dogs. Bronzovou medaili získala druhá série Maó gakuin no futekigóša: Šidžó saikjó no maó no šiso, tensei šite šison-tači no gakkó e kajó. Stříbrní jsou opět bišíci, tentokrát ovšem v podání Tokyo Revengers: Seija kessen hen, a nejočekávanějším kouskem na pomyslném zlatém stupni je druhá řada Bofuri (Itai no wa ija nano de bógjorjoku ni kjokufuri šitai to omoimasu.).

Shinobu

Ningen fušin no bókenša-tači ga sekai wo sukú jó desuStudio: Geek Toys

visual
Hrdinů jsou plné hřbitovy… Hrdinů, kteří jsou prvoplánovitě OP, jsou plná anime… Takže by možná nebylo špatné dát prostor i partě ztroskotanců, ať ukážou, co v nich vězí! Asi úplně nečekám, že se z tohoto kousku vyklube anime sezóny, ale z popisu děje a ukázek mě zaujal dost na to, abych mu dal šanci a dokonce se na něj i těšil.
Ars no kjodžúStudio: Asahi Production

visual
Originální anime z alternativního světa, velmi slušně vypadající animace a roztomilá hlavní hrdinka jsou docela příjemným základem, na kterém se dá stavět. A i když se skoro určitě bude jednat „jen“ o 12 dílů, mohli bychom se dočkat solidní série.
Kjokó suiri Season 2Studio: Brain’s Base

visual
Tři roky staré a poněkud „ukecané“ anime zjevně zaujalo natolik, aby se vyplatilo přihodit k němu i druhou sérii. Pokud máte rádi duchařimu mixnutou s odhalováním záhad, můžu tento kousek jen a jen doporučit.
Eijúó, bu wo kiwameru tame tenseisu: Sošite, sekai saikjó no minarai kiši♀Studio: Studio Comet

visual
Ke knižní předloze jsem se prozatím nedostal, ale upoutávky na anime vypadají natolik zajímavě, že o ní začínám vážně uvažovat. A ta hlavní hrdinka vypadá fakt dobře.

Garax

Gokušufudó (2023)Studio: J.C.Staff

visual
A je tu další pokračování eskapád jednoho výstředního týpka v domácnosti. Na animaci už jsem si zvyknul, humor mi sedí, tak asi není co řešit. Stačí se držet zaběhlých kolejí a výsledek se jistě dostaví.
Buddy DaddiesStudio: P.A. Works

visual
Vzhledem k tomu, že Spy×Family se stalo jedním z mých nejoblíbenějších anime a tohle vypadá jako něco podobného, budu se rozhodně chtít podívat, jestli výsledek dopadne alespoň z poloviny tak dobře. Trailer toho moc neukázal, vlastně jen dva chlapíky s dcerkou a špiónskou akci, a celkově jsem moc bližších informací o ději nenašel, jelikož se jedná o originální dílo bez předlohy. Tomu ovšem fandím a bylo by super, kdyby vznikalo více originálů a méně reklam na knihy a hry. Svět by byl mnohem krásnější místo.
Maó gakuin no futekigóša: Šidžó saikjó no maó no šiso, tensei šite šison-tači no gakkó e kajó IIStudio: SILVER LINK.

visual
Na pokračování tohoto reinkarnačního ne-isekaie jsem se hodně těšil. Příběh a svět obecně není nijak zvlášť originální, ale oblíbil jsem si hlavní postavu reinkarnovaného pána démonů, který je správně OP, a hlavně Mishu, kterou člověk prostě musí mít rád. Klasicky budu spokojený, když dostanu víc toho samého, co v první sezóně.
Kjokó suiri Season 2Studio: Brain’s Base

visual
Jelikož mám rád mysteriózní žánr, musel jsem tohle anime vyzkoušet. První sezóna rozhodně nebyla to nejlepší, co může žánr nabídnout, ale dvojice protagonistů je prostě fajn a děj taky nebyl uplně špatný. Určitě se rád podívám i na pokračování a budu zvědavý, kam se to celé posune.

Kaya

NieR:Automata Ver 1.1aStudio: A-1 Pictures

visual
Na tento titul jsem velice zvědav, ale jako člověk, který dohrál hru NieR:Automata, se zároveň trochu bojím, aby si tvůrci anime neukousli příliš velké sousto a nepoškodili známou a populární „značku“ Nier. No uvidíme!
Vinland Saga Season 2Studio: MAPPA

visual
Pro člověka, jako jsem já, který posledních pár let preferuje žánr moe a nejrůznější CGDCT (Cute Girls Doing Cute Things) tituly, je Vinland Saga poněkud „zvláštní“ volba, ale první sérii jsem dal po doporučení šanci a zhlédl jsem ji téměř bez dechu na jeden zátah… Bylo to SUPER! Takže na druhou sérii se těším velice.
Itai no wa ija nano de bógjorjoku ni kjokufuri šitai to omoimasu. 2Studio: Silver Link

visual
Nejlepší útok je obrana! Bofuri aneb Štítařka Maple a její parta, je moje srdcovka. Když jsem proto zjistil, že se dočkám i druhé série, měl z toho velkou radost a velmi jsem se na ni těšil. No a už je tu!

Wolfii

Onii-čan wa ošimai!Studio: Studio Bind

visual
Vtipná a překvapivě kvalitní manga o povedeném genderbend pokusu sestry hlavního hrdiny. Nebo hrdinky? V kalhotách či pod sukní to v tomhle anime bude pořádně zamotané!
Tomo-čan wa onnanoko!Studio: Lay-duce

visual
Výborná, byť ke konci trochu protažená manga o Tomo, která je fakt ale už holka (sakra taky!), konečně dostala anime zpracování. Trailer vypadal dobře, seijú zní výborně, bude se na co těšit. Za pozornost budou stát výkony vedlejších postav, seijú Carol měla už výborný štěk v podzimní Bočči.
Idžiranaide, Nagatoro-san 2nd AttackStudio: OLM

visual
Pokračování dobrého anime podle dobré mangy. Druhá sezóna by už neměla trpět porodními neduhy první řady (a tedy začátku mangy) a předpokládám, že si pořádně užijeme přerod sadů a masa do romance.
Mó ippon!Studio: Bakken Record

visual
Jediné anime, ke kterému jsem nečetl předlohu v manze. Zaujalo mne grafické zpracování a trailer nevypadá marně. Více šónen či sportovní titul, který se ale, zdá se, nebojí zabrousit do vztahů mezi postavami. Možná nový Cross Game?
Kubo-san wa boku o jurusanaiStudio: Pine Jam

visual
Výborná manga, jeden z mých 10/10 titulů, u kterého nedočkavě čekám na každý další díl. Anime nebude tak vymazlené jako kresba předlohy, ale stejně do něj vkládám vysoké naděje. Tl;dr: HOYPE!
zdroj:   animateTimes