Nový film Mamorua Hosody už brzy v kinech

I když názory na jeho tvorbu se můžou značně lišit, patří Mamoru Hosoda bezesporu k nejvýraznějším filmovým anime režisérům současnosti. Už jen něco přes měsíc nás dělí od uvedení jeho dalšího počinu do japonských kin. Film s názvem Rjú to sobakasu no hime (v překladu Drak a pihovatá princezna), skloňovaný více pod anglickým názvem Belle, bude celkově osmým Hosodovým celovečerním filmem.

Tentokráte nebudeme cestovat časem, ale podíváme se do virtuálního světa, ve kterém se kdokoliv může stát kýmkoliv nebo i čímkoliv. Suzu je sedmnáctiletá nevýrazná dívka žijící se svým otcem v malé vesnici. Miluje zpěv, ale po smrti matky se její život začíná hroutit a ona se postupně stále více uzavírá sama do sebe. Vše se změní ve chvíli, kdy vstoupí do obrovského virtuálního světa „U“ s pěti miliardami uživatelů a ona sama se stává novou osobou „Belle“. Na rozdíl od reálného světa se v „U“ nebojí zpívat a její popularita strmě roste až do chvíle, kdy se objeví záhadný drak, který přeruší její koncert. Nic ale není černobílé ani samoúčelné a Suzu dostává novou šanci přijít na to, kdo doopravdy je.

Jak je z nástinu děje patrné, bude hlavním motivem filmu hledání sebe sama v dospívání a rodinné vztahy. Studio Čizu, ve kterém film vzniká, pak dále zmiňuje „lásku mezi rodiči a dětmi“ a „přátelství mezi druhy, které spojuje naše životy“. Samotná animace zůstává (alespoň podle ukázek) věrná režisérovým předešlým filmům. Velmi kontrastní je virtuální svět „U“, který je viditelně úmyslně vytvořen s notnou dávkou CGI, což se asi části publika líbit nebude, nicméně toto provedení zde rozhodně dává smysl. Autorem originálního virtuálního prostoru je londýnský architekt a designer Eric Wong, kterého si na návrh nového universa vybral sám Hosoda. Osvěžujícím prvkem by mohla být hudební část filmu, a to vzhledem k tomu, že hudba bude pravděpodobně červenou dějovou linkou celého snímku, i když se nejedná o „hudební film“ v pravém slova smyslu. Návrh postavy Belle udělal Jim Kim, který pracoval na návrhu postav pro Ledové království nebo Odvážnou Vaianu.

Z hereckého obsazení zmiňme alespoň hlavní protagonistku Suzu, které hlas propůjčí devětadvacetiletá zpěvačka a textařka Nakamura Kaho, pro niž to zároveň bude první seijú role. Dále ve filmu uslyšíme Mijano Mamorua (Zombieland Saga) a v poslední době velmi populárního Cudu Kendžiróa (Gokušufudó). Většina ostatních seijú jsou pak buď nováčci, nebo se dříve objevili pouze v Hosodových snímcích.

Jak již bylo dříve uvedeno, film bude mít premiéru v následujícím měsíci, konkrétně 16. července. Pro Hosodovo studio Čizu je to čtvrtý celovečerní film (po Ókami kodomo no ame to juki – 2012, Bakemono no ko – 2015 a Mirai no mirai – 2018) a zároveň ohraničuje prvních deset let jeho existence.

zdroj:   ANN