Recenze prvního svazku mangy Bojový anděl Alita

O Bojovém andělovi Alitě jsem v průběhu let občas něco zaslechl, a to především jako o geniální japonské manze, o jejíž hollywoodské adaptaci pořád dokola a bezvýsledně básnil James Cameron. A co se nestalo? Film letos konečně uvidíme a navíc začalo nakladatelství Crew překládat onu údajně výbornou předlohu. A víte co? Lituji toho, že jsem se do Alitina světa neponořil už dříve.

Premisa je jednoduchá a vlastně ani ne tolik originální. Muž najde na skládce robota a přivede ho k životu. To už tu bylo například s Chobits, Kowarekake no Orgel a určitě by se našly další. Tentokrát se ovšem nachází ve futuristickém světě, ve kterém byste za žádnou cenu žít nechtěli. Připadala vám budoucnost nedávného Blade Runner 2049 pochmurná? V Alitě prostí lidé žijí na Vrakovišti, skládce odpadu, který je sem odhazován z honosného vzdušného města Salem, jež se vznáší na nebesích. Vrakoviště je místo nočních můr plné kriminálníků, vrahů a zabijáků podporovaných zákonem.

Do této žumpy světa je probuzena Alita, ztrátou paměti trpící robotická dívka, ze které zbyla jen hlava a kterou její zachránce obdařil takřka nepřemožitelným bojovým tělem. Alita si nepamatuje nic ze svého života předtím, než byla nalezena na skládce. Rozhodne se proto využít svého smrtícího těla a tajemných bojových schopností k nakopnutí nové kariéry jakožto lovkyně odměn. Čeká vás tak plno akce, násilí, krve a orgánů.

Sama hlavní hrdinka vás chytne za srdce. Alita působí jako nevinná dívka, roztomilá a křehoučká. Máte chuť dát na její ikonické háro mašli a odnést ji domů dětem na hraní. Ovšem ve chvíli, kdy někdo ohrožuje nevinné, ubližuje jejím chráněncům nebo jí jednoduše překáží v dosažení jejích cílů, promění se v nemilosrdný mlýnek na karbanátky. Věřte mi, budete ji milovat.

Postavy jsou celkově jeden velký bizár. Někdo s sebou nosí obří kladivo, jiný je nechutným červem pojídajícím mozky a někteří se živí tím, že kradou lidem páteře. Autor má očividně velkou fantazii a dostatek nápadů v rukávě. Jeho svět je velký, promyšlený a nabízí spoustu záhad. V této verzi budoucnosti byste žít nechtěli, ale za žádnou cenu jej při čtení nechcete opustit. A je určitě i nadále co objevovat. Jak sama Alita pronesla: „Vrakoviště a Salem přece nejsou celý svět.“ Po prozkoumání Vrakoviště budete dychtit po navštívení dalších míst, včetně tajuplného Salemu, abyste spatřili další zákoutí kreativní mysli autora Kišira Jukita.

Bojový anděl Alita je opravdu ojedinělý a kvalitní počin. I přes zábavnost All You Need Is Kill a genialitu legendárního Ghost in the Shell musím konstatovat, že ze sci-fi mang, které u nás doposud vyšly, mě Alita za srdce chytila nejvíce. Nepochopte mě špatně, nejedná se o hloubavé filozofické dílo. Je to ale manga záživná, napínavá, nezvyklá, násilná, okořeněná skvělým humorem a originálními, nezaměnitelnými postavami. Takový roztomilý gore ve stylu Elfen Lied říznutý westernovským Trigunem zasazený do futuristického ghetta. Směle do toho, zamilujete se.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkujeme nakladatelství Crew.

Upoutávka na filmovou adaptaci Bojového anděla Ality: