Recenze čtvrtého svazku Gunsmith Cats

gc04Další manga série to u nás dotáhla ke svému konci. Člověku je až líto, že takovéto extrémně zábavné dílo je již u svého konce. Poslední svazek totiž neztrácí nic oproti svým předchůdcům. Ale nepředbíhejme k verdiktu. Pojďme si tyhle kočičky nejdřív ještě jednou rozebrat.

Goldie je zpět! Showdown mezi Rally a její hlavní nemesis je konečně tady, což znamená, že kolty rozhodně nezůstaly dlouho studené. Goldie je naprosto skvělá záporačka, jejíž nepřítomností trochu strádal předešlý svazek, ale teď, když je zpět, nastaly našim hrdinkám opravdu krušné časy. Především pro Rally. Minnie byla pro tentokrát trochu upozadněna, a i když dostane svých pět minut slávy, stejně jako všechny ostatní námi milované postavy, do popředí se dostává historie a osud pistolnice s tmavší pletí. Goldie si totiž vedle svých drog, kterými dokáže zmanipulovat kohokoliv a přinutit ho tak k čemukoliv, přinesla jako tajnou zbraň Rallynina otce. Otevírají se tedy staré rány a souboj mezi otcem a dcerou je nervydrásající nejen pro zúčastněné postavy, ale i pro čtenáře.

Tento příběhový arc uzavírající příběh strach nahánějící Goldie je ve výsledku dokonce to nejtemnější, co Gunsmith Cats doposud předvedly. Humor poměrně razantně ustoupil do pozadí a o to více prostoru dostávají silné deprese, zoufalství, ponížení a beznaděje. O cool momenty a vychytávky ovšem ani tentokrát není nouze. Aby třeba někdo bez problémů rozchodil kulku, která mu prošla obličejem, to se jen tak nevidí.

Mnohem humornější je ovšem druhá polovina knihy. Ta je sice příběhově slabší, ale o to hravější. Misty se totiž rozhodne využít jedinečné příležitosti a ukradne auto kurýrovi Beanovi a v tu chvíli se vrací ujetější atmosféra prvního svazku. Perlou je především sledovat, jak Misty odhaluje možnosti Beanova auta. Příběh je sice poměrně antiklimatický a po delší době určitě zapomenete, o co přesně v něm šlo, po drsných zvěrstev s Goldie ovšem bylo takovéto odlehčení potřeba.

Třešničkou na dortu je ještě závěrečný bonusový příběh Riding Bean, ve kterém je, jak už název napovídá, hlavním hrdinou kurýr Bean. Tento příběh ovšem není kanonický ke Gunsmith Cats. Jedná se vlastně o jakousi původní verzi, které se Sonoda Keniči věnoval před Gunsmith Cats. Dokonce se v ní objeví původní vize Rally Vincentové, která se ovšem naší oblíbené hrdince vůbec nepodobá. Četba toho speciálu je nicméně vtahující a minimálně zajímavá.

Gunsmith Cats se i napočtvrté vydařily. Sice knize chybí jistá vyváženost humoru a napětí a raději servíruje dva příběhy s naprosto odlišnou atmosférou, na stranu druhou mají oba příběhy něco do sebe a jsou extrémně zábavné. Co ovšem poslední svazek série postrádá, je uspokojivé zakončení. To je celkem fádní a čtenář tak spíše zavře knihu s pocitem „to je všechno?“. Závěrečná kapitola je totiž prakticky o ničem a jedná se tak trochu o zklamání. Chtělo to poslední strany udělat patřičně výživnější. Naštěstí existuje pokračování s názvem Gunsmith Cats Burst! Doufejme tedy, že se nakladatelství Crew časem rozhodne v manze pokračovat. Raději bych, aby tento svazek nepředstavoval vjezd této brilantní série do finiše, ale spíše zaparkování s klíčkem ponechaným v zapalování. Rozhodně tedy Gunsmith Cats podpořte. Nejedná se sice o dílo s nebeskou uměleckou hodnotou, ale na každý pád se jedná o to nejzábavnější, co česky vydané mangy prozatím nabízí.