Vyhlášení nejoblíbenějšího anime letní sezóny 2016

Na japonských televizních obrazovkách se již vysílá podzimní sezóna, a tak přišla poslední chvíle ohlédnout se zpátky k létu. Během letních měsíců jste mohli na našem webu hlasovat o nejoblíbenější anime ze sezóny a zde jsou výsledky. Celkově se ankety zúčastnilo 266 hlasujících a na webu byla zveřejněna od 13. 8. do 4. 10. První místo se 37 hlasy obsadilo anime ReLIFE, druhé skončilo Šokugeki no Sóma: Ni no Sara se 34 hlasy a na třetím místě se umístilo pokračování anime BERSERK (2016) s 29 hlasy. Účast v anketě nebyla bohužel valná.

Vkus japonských otaku si ukážeme na anketě serveru Charapedia, které se účastnilo klasických 1 000 hlasujících. Mezi hlasujícími bylo 49,6 % mužů a 50,4 % žen, přičemž 66,6 % hlasujících mělo méně než třicet let a zbylých 33,4 % hlasujících bylo ve věku třicet let a více. Na prvním místě se umístilo anime NEW GAME!, které se do našeho žebříčku nedostalo, s celkovými 525 hlasy. Druhé místo s 443 hlasy obsadilo anime Amaama to Inazuma (anglicky sweetness & lightning). A třetí místo získala anime série Saiki Kusuo no Psi Nan s 413 hlasy, která na televizních obrazovkách pokračuje i v podzimní sezóně.

Naše první místo, ReLIFE, se umístilo až na 19. místě, Šokugeki no Sóma: Ni no Sara skončilo 16. a BERSERK (2016) se do žebříčku dvaceti nejoblíbenějších anime letní sezóny podle japonských otaku ani nedostal.

Co na letní sezónu říkají členové redakce si můžete přečíst níže.

Ximara: Rozkoukala jsem hodně sérií, ale dodívala jsem se jenom na pár z nich, takže mám co dělat teď na podzim, když mě ze sezóny nic moc nezaujalo. Zmínit bych chtěla rozhodně orange, který měl sice slabší začátek a možná hrál dost na city, ale líbil se mi, a to dokonce tak, že jsem si objednala mangu. Anime Amaama to Inazuma byla příjemná odpočinková záležitost. Uniknout mi nemohlo samozřejmě Šokugeki, avšak už pomalu ztrácelo nádech první řady, jsem zvědavá, jestli (a jak) bude pokračovat dále.
You Say: Narativně i visuálně nejsilnějším letním seriálem byl bezesporu Mob Psycho 100 režiséra Tačikawy Juzurua. Studio Bones poskytlo tvůrcům projekt plný volnosti, který byl nejen animačně novátorský a tvořivý, ale také dějově a tematicky velice silný a zábavný. 91Days se sice ke konci nevyhnul produkčnímu shonu, ovšem solidní scénáristická práce dovedla seriál ke zdárnému konci. NEW GAME! sice postrádala nejsilnější animátory z Dóga Kóbó, ovšem i přesto šlo o velice příjemnou podívanou. Amanču! a orange stojí také alespoň za zmínku.
Mirator: Letní sezóna v porovnání s ostatními sezónami mi přišla docela průměrná. Za největší překvapení považuji 91Days, od kterého jsem moc nečekal, ale nakonec se z toho vyklubovalo docela populární anime. Trochu mě zklamal nový Berserk, očekával jsem větší návrat. Hodně zajímavé je také to, že se výsledky naší ankety kompletně liší od té japonské.

Co zaujalo, nebo naopak zklamalo naše čtenáře?

02_leto2016

zdroj:   Charapedia