České vydání mangy Bleach v ohrožení?

konNakladatelství Crew v současné době jako jediné aktivně vydává japonskou mangu v češtině. Nebylo sice prvním nakladatelstvím, které se o to v České republice pokusilo, ale Crwi se jako prvnímu podařilo na trhu s mangou skutečně uspět. Crew do našich knihkupectví dodává mangy od září roku 2012 a rozhodně s vydáváním dalších a dalších titulů z našeho oblíbeného Japonska neplánuje přestat. Bohužel ne všemu z manga stáje Crwe se u nás daří.

Po pozorném probádání sekce „připravujeme“ na stránkách nakladatelství si lze všimnout, že na rozdíl od ostatních manga sérií, nemá Bleach na zbytek roku naplánované vydávání dalších svazků. Posledním naplánovaným svazkem je Bleach 21, který vyjde nyní v květnu. Po dotázání fanouška na budoucnost Bleache v komentářové sekci člen redakce Crwe Jiří Pavlovský neotálel s odpovědí, která bohužel fanoušky nepotěší.

Vyšlo najevo, že má Bleach neuspokojivé prodeje a je nejméně prodávanou manga sérií nakladatelství. A jelikož se současnými svazky uzavírá jeden velký příběh, nemáme alespoň prozatím počítat s pokračováním. Minimálně do doby, než se zvednou prodeje již vyšlých svazků. Tato slova byla dále potvrzena na přednášce nakladatelství na Animefestu 2016 s doplněním, že fanoušci mangy nemají očekávat žádné další dlouhé série do doby, než se dovydá Naruto a ostatní mangy s vyšším počtem svazků.

Původní vyjádření Jiřího Pavlovského z 29. dubna 2016:
„Bleach má ze všech našich mang nejslabší prodeje. Takže jsme uzavřeli první velký příběh… a čekáme. Když se pustíme do další řady, tak už u toho budeme muset zase nějakých 20-30 čísel minimálně vydržet. Takže ti, co by chtěli, aby série vycházela dál – kupujte a doporučujte tuhle první řadu.“