Recenze druhého svazku Gunsmith Cats

gunsmithcats2Sonada Keniči je zpět a s ním druhý svazek Gunsmith Cats. První díl byl pecka a sexy hrdinky to zkouší znovu. Co si pro nás připravily tentokrát?

Prakticky jsme dostali stejný koktejl akce, násilí, erotiky, humoru, zbraní a aut jako minule. Jen s tou změnou, že se příběh odpoutal od pseudoepizodického formátu. Kniha obsahuje tři velké příběhy, přičemž dvě z nich spojuje stejný padouch. V prvním příběhu se hrdinky snaží zatrhnout Grayovi, padouchovi z minulého svazku, útěk z vězení, díky čemuž jsme se dočkali dlouhé a šťavnaté automobilové honičky. Pak ale začne kočkám jít do tuhého, když se z vězení vrátí Misty. Dostane je do křížku s mafií a s novou záporačkou Goldie. Ta na svůj střet s Rally a Minnie May nehodlá zapomenout, a tak si naše krasavice vytvořily nemesis, která se v drogové zápletce doslova stává jejich nejhorší noční můrou.

Goldie je chladná, zvrácená a nekompromisní žena, které stačí, aby na vás hodila jeden pohled, a už se vám rozklepou kolena. Mafiánský boss jak má být. Je inteligentní a ráda si s lidmi hraje jako kočka s myší. Jestli něco v Gunsmith Cats chybělo, tak to byl záporák jejího kalibru. Na scénu se nečekaně vrací i bandita Bean, jakýsi kurýr, který vlastně nikdy nestojí na žádné straně konfliktu a možná by se dal označit za jakéhosi antihrdinu. Odvede za každou cenu svou práci, za kterou dostal zaplaceno, ale s plány záporáků jako takovými nemá nic společného. Rozhodně se mu ale nelíbí, je-li zbytečně ubližováno nevinným, především pak roztomilým děvčatům. Hrdinkám mangy sice vždy zkříží cesty a hatí jim plány, nemá ovšem ani problém jim naopak pomoci a spojit s nimi své síly. Na scénu se od posledně vrací i detektiv Roy Coleman a Becky, ale je to především Misty, která tentokrát zaslouženě dostala mnohem více prostoru. Hlavně ale potěší i prohlubování charakterů hlavní dvojice ženských hrdinek. V novém svazku jsme se tak například dozvěděli, proč má Rally oproti ostatním postavám tmavší barvu kůže, jak se Minnie May seznámila se svým milovaným Kenem či proč i přes svůj věk stále vypadá jako malá holčička.

Kresba je nadále na stejné úrovni minulého svazku. Ono by kvalitativně asi o moc výš jít ani nešlo. Dnes již oldschoolová kresba je jak příjemná na oko, tak přehledná i v těch nejzběsilejších pasážích a velmi vtipně podtrhuje vyznění humorných scén. Fanservis je sice přítomný v relativně velké míře, ale ke Gunsmith Cats neodmyslitelně patří a vůbec neruší. Postavy jsou již od pohledu sympatické, ale ani zbytek kresby nezahálí, ba naopak. Sonodovi není techničtější kresba cizí a zbraně tak vypadají až strašidelně reálně, auta na vás vyjíždějí ze stránek a krásný detail jejich světel vás možná i donutí přivřít oči.

Texty v bublinách mohly být sem tam vloženy vhodněji, ale to je asi tak jediná menší výtka k technickému zpracování nakladatele, i když bych u takového omnibusu jen uvítal přítomnost barevných stran. Kniha se čte jedna báseň, bumprásky dokonale doplňují kresbu, a pokud vás nepoloží cena, tak atraktivní zevnějšek knihy vás zkrátka bude ke koupi lákat.

Díky přítomnosti vulgarismů, nahoty a násilí se jedná o čtení spíše pro dospělé, ač na knize není žádné upozornění na vhodnou věkovou hranici čtenářů. Ale pokud jste dospělý milovník komiksů (ať japonských nebo doposud třeba pouze těch amerických) a neodhodíte knihu kvůli přítomnosti erotiky, ženské homosexuality ani pedofilii a máte rádi osmdesátá léta, nasedněte do svého fára a bez ohledu na rychlostní limity dojeďte do vašeho oblíbeného knihkupectví a bez váhání berte. Gunsmith Cats je klenot na poli česky přeložené mangy.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkujeme nakladatelství Crew.

zdroj:   Ukázka díla