Přehled zimních televizních anime sérií 2016

Pozdě ale přece, pod tímto heslem bychom mohli vydat nejnovější přehled toho, co se bude v nejbližších měsících vysílat na japonských televizních stanicích. Od minulých výčtů se nic nezměnilo, takže i nadále se zde nedočtete o žádných chystaných filmech, OVA či speciálech. Také pořady zaměřené přímo na dětské publikum si do přehledu opět cestu nenašly. Seznam nových anime nerozšířilo ani Watašitači, Luck Logic Bu!, které by normálně spadalo do kategorie krátkostopážních sérií. V tomto případě ji však bereme pouze jako speciál k hlavní sérii Luck and Logic.

Celkově vzato je zimní sezóna opět jednou z nejslabších částí roku, byť si o mnoho polepšila vůči loňské zimě. V přehledu najdete 39 sérií, z nichž devět je kratšího rázu. Pokud se podíváme na tradiční průzkumy, na co se japonští otaku nejvíce těší, tak podle databáze Charapedia tím je nová sezóna Ansacu Kjóšicu. Dvě další místa také obsadila pokračování, na stříbrnou medaili dosáhlo Gate a bronz si odneslo nové Durarara!!. Z nových děl pak uživatele databáze nejvíce zaujalo Boku dake ga Inai Mači, které skončilo na šestém místě.

You Say: Časem se jistě podívám na Dimension W, což by měla být solidně zpracovaná akční série. Boku dake ga Inai Mači naopak nabídne napínavý, rychle odsýpající thriller, neboť Itó by rád odvyprávěl děj předlohy celý. V zimě se ještě ukáží dvě série, které spojuje pro japonský animovaný průmysl jedna netradičnost – jejich produkční fáze jsou v době premiéry první epizody fakticky hotovy. Jde o seriály Šówa Genroku Rakugo Šindžú a Adžin.
Mirator: Tuhle sezónu se podívám minimálně na dvě věci. První z nich je Boku dake ga Inai Mači, které mě svojí anotací vážně zaujalo. Druhou z nich je Gate: Džieitai Kanoči nite, Kaku Tatakaeri, kde očekávám, že se to konečně trochu více rozjede. Pokud se najde čas, tak se podívám i na Dimension W a Fairy Tail Zero.
SiMiK: Podobně jako pánové nade mnou musím uznat, že Boku dake ga Inai Mači vypadá velice slibně. Z nových věcí mě pak ještě zaujalo Dagaši Kaši, které je v Japonsku docela populární už nějakou tu dobu, a Kókaku no Pandora. Pokračovat samozřejmě budu s Gate.
Ximara: Pro mě se zimní sezóna ponese v duchu pokračování. Čeká na mě Červenovlasá Sněhurka, Gate a třída asasínů. Na víc v lednu mít čas nebudu, takže ještě uvidím, rozhodně mě ale zaujalo již zmíněné Erased (Boku dake ga Inai Mači) a Adžin.
Matteas: Z nových věcí mě toho moc nezaujalo. Podívat se ovšem chci na sádrové idoly ze Sekkó Boys a zaujalo mě trochu i Boku dake ga Inai Mači, o kterém už jsem párkrát slyšel. Adžin také nevypadá špatně, ale styl animace není zrovna dle mého vkusu, takže ještě uvidím, jestli tomu dám šanci.
edison23: Já měl ještě do před pěti minutami zajímavý problém, že se moc chci podívat na Erased a co je sakra to Boku dake ga blah blah, o němž všichni tak mluví v superlativech. Zjistivše, že to je jedno a téže dílo, zaplesali jsme já a mé časové disposice, že se budu dívat jen na jednu sérii. A také vím, na co se určitě dívat nebudu. Na Prince of Stride: Alternative.

179519 Prince of Stride: Alternative

Madhouse
Hra stojící seriálu předlohou představuje šestici chlapců, která se věnuje fiktivnímu týmovému sportu, v němž soutěžící běhají štafetu skrze celá města. Cílem každé zúčastněné školy je prestižní soutěž tohoto sportu zvaná „Závěr léta“, kam se kvalifikují pouze ti nejlepší.
180438 Musaigen no Phantom World

Kyoto Animation
Příběh původní novely z roku 2013 se odehrává v blízké budoucnosti ve světě, v němž přízraky nejsou jenom představami, ale jsou reálnými bytostmi. Úkolem protagonistů, kteří chodí na akademii Hosea, je s těmito přízraky bojovat. Aby to však nebylo tak jednoduché, do hry se navíc přidává tajemná organizace.
180032 Haručika: Haruta to Čika wa Seišun Suru

P.A. Works
P.A. Works se tentokrát pustí do adaptace knížek autora Hacuna Seie. Ty se věnují dvěma středoškolským kamarádům, Čice a Harutovi, kteří jsou členy školního orchestru, který je však na pokraji rozpadu. Společně se proto vedle cvičení snaží přilákat do orchestru nové členy. Aby těch problémů náhodou neměli málo, dojde ve škole k záhadnému incidentu, který se naše dvojice rozhodne prošetřit.
180133 Active Raid: Kidó Kjóšúšicu Dai Hakkei

Production IMS
Seriál bude zasazen do Tokia, jehož čtvrti čelí úpadku a zvýšené kriminalitě. S tím se snaží něco udělat policejní složky, které do nejhorší tokijské oblasti přidělí osmou jednotku Útvaru pro veřejnou bezpečnost. Její členové dostanou od vyšších autorit povoleno pro potírání zločinu využít mechanické zbroje zvané Willware.
178337 Norn 9: Norn + Nonetto

Kinema Citrus, Orange
Nebohý základoškolák Suzuhara Sorata jednoho dne zaslechne zvláštní píseň. Klučina se rozhodne následovat její zvuk, což ovšem nebyl ten nejšťastnější nápad, jak se vzápětí ukáže. Sorata je přenesen na neznámé místo, které jako by vypadlo z jeho učebnice japonské historie. Kluka se však ujmou dobří lidé a poskytnou mu azyl na své lodi zvané Norn.
178748 Šódžo-tači wa Kója o Mezasu

Project No.9
Hódžó Buntaró chce pro všechno na světě něco dokázat, jenomže sám neví co. Osud mu naštěstí ukáže cestu, když ho spolužačka Kuroda Sajuki požádá, aby napsal scénář k její bišódžo hře. Má to ale háček – Buntaró o tomto druhu her neví zhola nic.
180377 Ansacu Kjóšicu (2016)

Lerche
Pokračování anime z počátku loňského roku nás opět zavede do školních lavic, kde se žáci snaží zabít svého učitele. Ten je totiž jakousi podivnou mimozemskou chobotnicí, která zničila Měsíc, a hrozí, že zničí i Zemi. Ušetřena bude pouze v případě, že ho jeho studenti stačí dříve přemoci.
179004 Boku dake ga Inai Mači

A-1 Pictures
Předloha anime se dočkala řady úspěchů, byla dvakrát nominována na ceny Manga Taišo a jednou se objevila v nominaci i pro Ceny Tezuky Osamua. Příběh sleduje nepříliš úspěšného mangaku vládnoucího nezvyklou schopností poslat sebe sama zpět v čase. Kreslíř toho využívá, aby předešel nešťastným či přímo tragickým událostem, do nichž se lidé kolem něj dostávají. Jednou se však ocitne v situaci, kdy je sám shledán vinným z vraždy. V zoufalství se posílá zpět v čase. K vlastnímu překvapení se dostává do doby, kdy navštěvoval základní školu a zbývá měsíc, než dojde k záhadnému únosu jeho spolužačky. Je tedy na našem mangakovi, aby zabránil únosu a předešel tak v budoucnu křivému obvinění proti své osobě.
180234 Dagaši Kaši

Feel
Šikada Jó vlastní malou cukrárnu a doufá, že po něm jeho syn Kokonocu jednou převezme žezlo jako mistr cukrář. Jenomže synátor má jiné plány – kariéru mangaky. Jednou Jóovu cukrárnu navštíví Šidare Hotaru, která žádá, aby se majitel přidal k její cukrářské společnosti. Jó souhlasí, ovšem pod jednou podmínkou: a sice že Hotaru přesvědčí Kokonocua, aby se ujal otcova řemesla.
180294 Divine Gate

Studio Pierrot
Seriál vychází ze stejnojmenné mobilní hry, která vyšla v září roku 2013 a podařilo se jí dosáhnout čtyř milionů stáhnutí. Cílem hry je procházet labyrintem rozděleným na dílčí sekce. Pro postup dále musí hráč najít klíč a otevřít dveře do další sekce, kde na něj čeká souboj s nepřátelskými příšerami a eventuálně s pánem labyrintu.
178896 Kókaku no Pandora

Studio Gokumi, Axsiz
Manga autora Ghost in the Shell začíná stěhováním kyberneticky vylepšené dívky Nanakorobi Nene ke své tetě do ostrovní metropole Cenancle. Zde se náhodou potká s velmi bohatou vynálezkyní Uzal a její roztomilou, a přitom mrzutou společnicí Clarion, jež je taktéž kyborgem. Nene je nadšená, že zde našla novou kamarádku, nicméně její radost zkazí, když teroristi začnou ohrožovat Cenancle. A podle Uzal jediná možnost odvrácení pohromy je, aby se Nene spojila své síly s Clarion.
179815 Phantasy Star Online 2 The Animation

Telecom Animation Film
Série na motivy stejnojmenné online RPG hry od společnosti Sega. Na rozdíl od výprav do neznámých končin vesmíru v původní hře, bude originální zápletka anime zasazena do blízké budoucnosti Země.
180293 Bubuki Buranki

Sanzigen
Originální produkce studia Sanzigen, jež vznikla k oslavám jeho desátého výročí. Hlavní hrdina Kazuki Azuma se vrátí do Japonska po deseti letech. Nedlouho po svém příjezdu je však napaden skupinou ozbrojených mužů a unesen. Zachránit se ho vydá jeho kamarádka z dětství, Asabuki Kogane, a dosáhne toho za pomoci speciální zbraně Bubuki, která má svou vlastní mysl. Sám Azuma pak zjistí, že má také vlohy k tomu podobnou zbraň ovládat.
179359 Durarara!!x2 Kecu

Shuka
Producent Sató Jumi založil studio Šuka, aby mohl zadaptovat zbylé knihy Durarara!!. Jeho snažení se třetí částí druhé série chyýlí ke konci. Karty jsou rozdány a nyní je na hráčích samotných, aby dosáhli svých cílů. Dokáže Mikado v Ikebukuru nastolit pořádek, nebo se splní Izajův sen o věčném a nekontrolovatelném chaosu?
180150 Gate: Džieitai Kanoči nite, Kaku Tatakaeri (2016)

A-1 Pictures
Druhá polovina anime série z léta loňského roku se opět vrátí do fantasy světa, ve kterém se snaží vojáci japonských obranných sil zavést alespoň nějaký ten pořádek. V cestě jim však tentokrát nebudou stát vojska nového světa, ale daleko nebezpečnější červený drak.
179435 Luck and Logic

Doga Kobo
Nový projekt, jenž má za úkol zpopularizovat chystaný sběratelský karetní projekt, se odehrává ve světě, kde lidé bojují s anděly. Pro tento úkol byla vycvičena speciální jednotka policie, jež má schopnost navázat zvláštní spojení s bohyněmi z jiného světa. Hlavním hrdinou je pak chlapec jménem Jošičika Curugi, který potká bohyni Athénu.
179516 Reikenzan: Hošikuzu-tači no Utage

Studio Deen
Animované zpracování čínského webového románu Cchung Čchien Jou Cuo Ling Ťien Šan začne, kterak se na obloze objeví nepříznivé znamení padající komety, jež by měla uvrhnout svět do chaosu. Rodina „Posvátného ostří“ opět zahájí nábor učňů v naději, že se mezi nimi najde vyvolený, jenž by byl schopen zastavit blížící se nebezpečí. Mladík Lu Wang se rozhodne podstoupit zkoušku, aby se sám mohl stát učněm, čímž se dají do pohybu ozubená kola osudu.
179568 Šówa Genroku Rakugo Šindžú (2016)

Studio Deen
Původní dílo sleduje život čerstvě propuštěného vězně, jehož rozsudek byl zkrácen na základě dobrého chování. Ten, protože mu učarovalo divadelní vyprávění rakugo, se vydává za mistrem jménem Jakumo, v naději, že bude přijat do učení. K všeobecnému překvapení se tak i stane a vězeň, nově přezdívaný Jotaró, začíná pronikat do tajů tohoto japonského umění. Vysílat se bude na stanici MBS v programovém bloku Animeism, kde se v minulé sezóně dávaly seriály K: Return of Kings a Sókjú no Fafner Exodus.
180213 Dimension W

Studio 3Hz, Orange
Příběh se bude odehrávat v roce 2071, kdy už lidstvo vyřešilo svůj problém s nedostatkem energií pomocí sítě mezidimenzionálních cívek, jež čerpají zdánlivě nekonečnou energie ze čtvrté dimenze W. Nicméně tyto cívky se často ocitají v rukou kriminálníků, s kterými si policie nedokáže poradit. A zde nastupuje protagonista Kjóma společně s androidem Mirou, aby tyto kriminálníky zastavili.
178464 Nidži-iro Days

Production Reed
Adaptace mangy o čtveřici dobrých kamarádů ze stejné třídy – Nacuki, Tomoja, Keiiči a Cujoši. Škole se moc nevěnují a ani nechodí do žádných kroužků. Všechen svůj volný čas věnují zábavě, hlavně holkám. Nicméně Nacuki je docela nesmělý, a tak se cítí bezradně, když se zamiluje do dívky z jiné třídy. Naštěstí má své kamarády, kteří se ho všemožnými způsoby snaží nakopnout.
178682 Nurse Witch Komugi-chan R

Tatsunoko Production
Jošida Komugi je energická, i když poněkud nešikovná základoškolačka, která se snaží prorazit i jako idol. Její popularita se ale pořád ne a ne odrazit ode dna. Jednoho dne však děvče narazí na bytost Usa-P, která jí dá do vínku magické schopnosti. Komugi se teď musí vedle školy a kariéry vypořádat ještě s temnými silami sužujícími svět.
180121 Hai to Gensó no Grimgar

A-1 Pictures
Série, jejíž první díl vyšel v roce 2013, vypráví o chlapci Haruhirovi. Toho obklopí hluboká temnota, a než se kluk pořádně vzpamatuje, začne si postupně uvědomovat, že neví, kde je, jak se tam dostal, kolik je hodin a tak dále. Naštěstí v tom není tak docela sám, ale má kolem sebe další, kteří jsou na tom podobně jako on – kromě vlastních jmen si nepamatují vůbec nic. Jakmile se skupina nešťastníků vynoří z temnoty, čeká na ni svět jako vytažený z počítačové hry. Aby přežili, rozhodnou se ostatní společně s Haruhirem utvořit tým a dohromady se probíjet nemilosrdným krajem. Nikdo z nich však netuší, co na ně v těchto nových končinách čeká.
178401 Saidžaku Muhai no Bahamut

Lerche
Je tomu pět let, co v císařství Arcadia došlo k rebélii, která sesadila mladíka Luxe z trůnu. Jednou se mladík nedopatřením projde kolem dívčích koupelen a spatří nynější princeznu Lisesharte takovou, jakou ji Bůh stvořil. Nepříjemná situace dopadne tak, že Lux začne navštěvovat akademii, kterou doposud navštěvovaly pouze dívky.
180172 Schwarzesmarken

Liden Films, Ixtl
Novely, jež dějově předchází známému Muv-Luv Alternative, jsou zasazeny do oblasti východního Německa v roce 1983. Sledovat budeme osudy bojovníku 666. oddílu a kterak se jejich země stane přední linií v boji s invazní mimozemskou armádou.
179790 Akagami no Širajuki-hime (2016)

Bones
V závěru první části si Širajuki a Zen vyznali vzájemnou lásku a rozhodli se vzájemně podporovat ve vlastním snažení. Děvče se i nadále chce vzdělávat v botanice a medicíně, zatímco chlapec musí ve dvoře ukázat, že je hoden svého postavení druhorozeného prince. Přečká jejich vztah zkoušky, které na ně ještě čekají?
179819 Ao no Kanata no Four Rhythm

Gonzo
Příběh se odehrává na souostroví čtyř ostrovů v době, kdy bylo objeveno efektivní využití antigravitační technologie. Lidstvo nenapadlo nic lepšího, než si z této technologie udělat antigravitační boty, jež uživateli umožní vznést se vlastní silou do oblak. Díky této obuvi navíc vznikl také nový sport, kterému se začalo říkat „létající cirkus“.
178883 Kono Subarašii Sekai ni Šukufuku o!

Studio Deen
Sató Kazuma miluje mangu, anime a hry a drtivou většinu svého času tráví zavřený doma. I přes tyto podmínky se mu podaří zemřít v dopravní nehodě. K vlastnímu překvapení se však Kazuma vzbudí a bohyně stojící před ním mu řekne, že jej přenese do jiného světa, kam si může vzít jednu věc vlastní volby. Kazuma si vybere bohyni před sebou. A tak začíná jeho dobrodružství v nové zemi.
174247 Adžin (2016)

Polygon Pictures
Příběh mangy, která již dostala filmovou adaptaci, se odehrává sedmnáct let poté, co se na Zemi poprvé objevil nový druh lidské rasy. Jedinou zvláštností těchto jedinců je neschopnost nadobro zemřít. S každou smrtí tito tvorové znovu ožívají, jinak se od běžných lidí prakticky neliší. Touha po věčném životě však lidem nedá a jakmile se jim podaří odchytit exemplář, okamžitě zahajují nejen lékařská vyšetření, ale rovněž dlouhou sérii brutálních pokusů, jejichž cílem je snaha určit přesný rozsah regeneračních schopností druhu, který ze závisti nazývají „pololidmi“. Studentu Nagaii Keiovi to příliš těžkou hlavu nedělá, neboť má plnou hlavu učení. Situaci a priority však musí přehodnotit poté, co je sražen náklaďákem a po své okamžité smrti k vlastnímu překvapení opět ožije. Jelikož každý další nesmrtelný vzorek je cenným vědeckým artiklem, bere Kei nohy na ramena a snaží se uniknout lačnící společnosti.
179595 Fairy Tail Zero

A-1 Pictures, Bridge
Děj se bude odehrávat před událostmi mangy i anime Fairy Tail a bude vyprávět o tom, jak došlo k založení magického cechu tohoto jména. Děj začne, když se tři kouzelníci vydají hledat mocný jadeit. Jejich cesta je zavede na ostrov, který obývá hlavní hrdinka série, Mavis Vermilion.
180411 Mahócukai Precure!

Toei Animation
Středobodem děje se stává třináctileté děvče jménem Asahina Mirai, které miluje vše, co je nějakým způsobem neobvyklé, a proto zajímavé. Jednoho dne zpozoruje, kterak něco padá z nebe do nedalekého parku, a rozhodne se to jít prozkoumat i se svým plyšovým méďou Mofurunem. Na místě najde taktéž třináctiletou Riko sedící na létajícím koštěti, když se znenadání zjeví vyslanec temnoty Dokurokuši, který obě dívky zažene do úzkých. V okamžiku nouze nejvyšší se však děvčata i medvěd vezmou za ruce, pronesou magická slova a stanou se magickými holčičkami Precure.
177510 Sushi Police

KOO-KI
Olympijské hry 2020 v Tokiu jsou již za dveřmi a po celém světě se dostalo do kurzu suši. Jak ale zabránit, aby lidé nenaletěli zmetkům a dostali skutečné kvalitní suši? Snadno, japonská vláda založí zvláštní útvar, jehož cílem je kontrola kvality servírovaného suši. Devátý oddíl tohoto útvaru má za úkol kontrolovat suši mimo Japonsko a jeho členové si s obchodníky nabízející špatné suši neberou servítky.
179131 Ošiete! Galko-čan

Feel
Komediálně laděný seriál bude sledovat lapálie trojice Galko, Otako a Odžó. Galko má prořízou pusu, ale vesměs myslí všechno dobře. Otako je samotářka, která v Galko našla kamarádku. A Odžó si s ničím nebere servítky.
180439 Odžisan to Marshmallow

Creators in Pack
Hige, muž ve středních letech, miluje marshmallow. Wakabajaši, administrativní pracovnice, miluje Higeho. Seriál bude sledovat jejich vzájemný vztah.
180337 Tabi Mači Late Show

CoMix Wave Films
Krátké anime, o jehož ději bylo prozrazeno pouze to, že se bude zabývat cestováním a loučením. Studio Comix Wave Films se nedávno zviditelnilo tím, že bude pracovat na novém projektu Šinkaie Makota.
179104 Sekkó Boys

Liden Films
Středobodem anime bude čtveřice soch, která se rozhodla vstoupit do světa šoubyznysu a stát se idoly. V jejich snažení jim bude pomáhat čerstvá absolventka Išimoto Miki, kterou namluví Kokido Šiho. Mezi Sádrové hochy patří Giorgio, Medici, Hermés a Mars.
179722 Ója-san wa Šišunki!

Seven Arcs Pictures
Protagonistou tohoto kraťasu je mladý úředník, který se právě nastěhoval do malého apartmánu. Zde ho překvapí skutečnost, že správkyní domu je malá holčička navštěvující teprve základní školu. Nicméně i přes svůj nízký věk s přehledem zvládá veškeré domácí práce včetně vaření.
179075 Jami Šibai 3

Ilca
Po delší odmlce se vracejí krátké děsivé příběhy navazující na tradici kami šibai – vyprávění pomocí kreslených obrázků.
180258 Kecuekigata-kun! 4

Assez Finaud Fabric, Feel, Zexcs
Již čtvrté pokračování krátkostopážního anime o čtyřech postavách, z nichž každý má jinou krevní skupinu. Každá epizoda srovnává chování těchto čtyř postav v různých situacích.
179317 Mahó Šódžo Nante Mó Ii Desu kara.

F.M.F
Hlavní hrdinka anime se setká s podivnou bytostí, která jí sdělí, že má na to stát se mahó šódžo. Bohužel však po nabití schopností jsou jejím oblečkem plavky.