Moribito v hrané podobě

moribitoZ kraje letošního roku japonská veřejnoprávní televize NHK zveřejnila své plány financovat projekt, jenž bude kompletně adaptovat knižní dekalogii známou jako Moribito (v překladu „Strážce“), pod níž je podepsána spisovatelka Uehaši Nahoko. Nyní byly zveřejněny bližší informace týkající se formy i obsazení nadcházející adaptace. Půjde o televizní seriál ve výsledku čítající dvaadvacet epizod, jež budou rozděleny do menších sevřenějších sérií. První série bude čítat čtyři epizody a své televizní vysílání zahájí příští rok v březnu. Ostatní epizody by se měly odvysílat v průběhu tří let od premiéry té úvodní. Kataoka Hiroši produkci povede jako režisér, zatímco Ómori Sumio přepracuje text knih do scénáře.

Do hlavní role strážkyně Balsy byla obsazena Ajase Haruka, která si zahrála například ve filmech Umimači Diary, Happy Flight a Iči. Jejího svěřence, prince Chaguma, ztvární devítiletý Kobajaši Kai. Jeho matku císařovnu si zahraje Kimura Fumino a otce císaře naopak Fudžiwara Tacuja. Balsina přítele Tandu ztvární Higašide Masahiro a císařova rádce Hira Mikidžiro.

Knihy vypráví o Balse, pocestné strážkyni vládnoucí kopím, jež se rozhodla zachránit život osmi lidem, aby tak odčinila prohřešky své minulosti. V prvním příběhu vezme pod svá křídla prince Chaguma, do jehož těla vstoupil posvátný duch, který by mohl přivést zkázu celému císařství. Je na Balse, aby se s chlapcem vydala na cestu a pokusila se najít způsob, jak chlapce i jeho zemi zachránit. V roce 2007 se první z knih dočkala animované adaptace pod taktovkou režiséra Kamijami Kendžiho.

zdroj:   Mantan Web