Top 10 anime, která vás v zimě nejvíce zaujala

Jaro klepe na dveře a nám nadešel čas vyhlásit výsledky naší zimní ankety o anime, jež vás nejvíce zaujalo v zimní sezóně. Anketa běžela od února něco málo přes měsíc a stačila nasbírat na 476 hlasů. Toto číslo bylo jistě vyhnáno těsným soubojem o první místo hned mezi třemi nejvýše umístěnými anime. Za nejkratší konec tahalo pokračování série Tokyo Ghoul, které se 75 hlasy skončilo třetí. V minulé anketě stačil stejný počet anime Log Horizon k vítězství. Druhé místo nakonec po těžkém souboji padlo na Death Parade a vítězem se o pouhé čtyři hlasy stala druhá řada anime Durarara!!.

Pokud se podíváme na žebříčky, jež byly sestavované v Japonsku, jako vždy v nich nalezneme spoustu odlišností od vkusu našich čtenářů. Jako první si k porovnání vezmeme výsledky prezentované na databázi postav Charapedia, která podobná hlasování pořádá pravidelně. Její zimní ankety se zúčastnilo na 10 000 hlasujících a byla celkem genderově vyvážená. První místo stejně jako u nás obsadilo pokračování Durarara!!, naše druhé místo Death Parade se v anketě propadlo až do druhé desítky na šestnáctou příčku a třetí Tokyo Ghoul pak skončil pátý. Druhá příčka v žebříčku Charapedie připadla na nové iDOLM@STER anime, které se u nás dostalo pouhé dva hlasy. Třetí místo získalo již další pokračování Kuroko no Baske, které u nás skončilo o stupínek níže a získalo tak bramborovou medaili.

Hlasování v časopise Šúkan Famicu od společnosti Enterbrain přineslo naprosto jiné výsledky. Mezi 1 847 převážně mužskými hlasujícími získalo první místo Kantai Collection, jež u nás skončilo těsně na hranici první desítky. Druhé místo pak připadlo na naše páté, jež bylo obsazeno novou sérií Aldnoah.Zero. Třetí pozici si pak vybojovalo Ansacu Kjóšicu, které u nás skončilo osmé. Druhá série Durarara!! se v této anketě umístila na jedenáctém místě, Death Parade dokonce nedosáhlo na top dvacítku a nový Tokyo Ghoul skončil pátý.

You Say: Džunkecu no Maria dopadla velice příjemně. Taniguči Goró vzal předlohu, přidal spoustu postav, několik podzápletek a více ji uzpůsobil potřebám vyprávění seriálové formy, což bylo dobrým krokem. V tomto případě by věrná adaptace mangy stojící výhradně na postavách byla v anime příliš rozštěpenou.
Matteas: Ze zimní sezóny si za sebe dovolím opět zmínit tři tituly, které mě nejvíce bavily. Jako první je to Saekano, kde je jedna dívčí postava lepší než druhá a vkusně laděný, nenucený fanservis mě nenechává chladným. Ale především mě velmi baví interakce postav. Utaha best of the best grills. Dále je tu Durarara!!, na kterém se mi nejvíce líbí to, jak autor dokáže zamotat do děje tolik postav, dějové linky provázat, všechno to zamíchat, a přitom do sebe všechno krásně pasuje, ladí a velmi plynule a svižně navazuje. Scény se Šizuem mám ze všeho nejradši. Třetí titul je pak Dereani, tedy Deremas anime (iDOLM@STER CINDERELLA GIRLS). Tvůrci iDOLM@STER připravili opět perfektní dílo, které tentokrát vyšperkovali tou největší a nejlepší „cinderellou“ ze všech, a to producentem Takeučim.
Miroku4tan: Byl jsem zvědavý, jak si studio Diomedéa nakonec poradilo s nesnadnou a odkládanou adaptací Kantai Collection a dle mého skromného názoru se jim to povedlo na jedničku. Spousta hlášek, narážek a vtipů, které pochopí jenom admirálové, obstojně zpracované postavy a k tomu přiměřená dávka „sortie“ akce s napínavým vyvrcholením. Celkový dojem mi kazí snad jen délka pouhých dvanácti epizod, ale předpokládám, že druhá série na sebe nenechá dlouho čekat. Stejně jako Matteas musím vyzdvihnout též Saekano, které jsem původně sice neměl v plánu sledovat, ovšem po zhlédnutí první epizody jsem se od něj už nedokázal odtrhnout – velice chytlavý OP i ED, lehce shaftovské zpracování, sympatický otaku protagonista a především jeho úžasný pětičlenný harém. Eriri best of the best grills.
Aurielle: Sezónním vítězem se pro mě tentokrát stalo pokračování Aldnoah.Zero, dokonce natolik, že pro mě celou zimní sezónu představovalo vrchol každého uplynulého týdne. Druhé místo by u mě, stejně jako v divácké anketě, stalo anime Death Parade, a na třetí stavím DRRR!, což je příběh natolik šílený, že vás jen nutí hltat další a další díly s otevřenou pusou. Nic víc, nic míň.

Admini společně: Co všichni vidí na Death Parade?

zima_2015