Naruto Šippúden: Ultimate Ninja Storm 3 Full Burst [recenze hry]

Slovo úvodem

Začátkem února nás oslovila společnost Cenega Czech (přední český herní distributor), zda bychom neměli zájem o PS3 hru Naruto Šippúden: Ultimate Ninja Storm 3 Full Burst na recenzi. Tuto nabídku jsme se nakonec rozhodli přijmout a dnešním dnem tak Konata začíná fušovat do řemesla i herním recenzentům. V budoucnu se budeme snažit přidat recenze dalších japonských herních novinek, ale nevylučujeme ani recenze figurek a dalšího zajímavého otaku zboží, které se našim redaktorům dostane do rukou. A nyní již samotná recenze, o kterou se postaral náš občasný korespondent Johnyschimpo.

Hlavni logoV květnu minulého roku se na pulty obchodů dostala hra Naruto Šippúden: Ultimate Ninja Storm 3. Po půl roce od vydání se v Namco Bandai rozhodli, že tuto hru vydají znovu s přídavkem zvaným Full Burst. Tentokrát s veškerým již vydaným obsahem, vylepšenou grafikou a novou kapitolou. Verze pro PlayStation 3 a Xbox 360 u nás vyšly po novém roce.

Po vložení disku do mechaniky a povinné instalaci dat na HDD vaší konzole máte na výběr ze tří variant, a to hlavní příběhové kampaně, free módu a online módu. Hlavní příběhová kampaň nás ze začátku zavede k obraně Listové vesnice před Kjúbim a souboje Minata s Madarou. Poté se hra přehoupne do současné dějové linie, tedy do Listové vesnice, která byla krátce předtím zničena Peinem. Příběh se volně drží anime adaptace a je prošpikován velkým množstvím animací, jež se sice dají přeskočit, nicméně tím byste se ochudili o jejich skvělé zpracování a také o příběh.

Soubojový systém je velice jednoduchý a není žádný problém si jej za krátkou chvíli osvojit. Na vytvoření parádních komb tím pádem nemusíte trávit hodiny a hodiny tréninku. Během soubojů si musíte dávat pozor i na dostatek čakry. Pokud jí máte dostatek, můžete tvořit jednu techniku za druhou, při nichž nebude mít váš soupeř šanci. Do bojů si navíc můžete povolat své spolubojovníky, kteří vám mohou pomoci jak s nabitím čakry, tak s útokem či obranou.

Během hraní příběhové kampaně se občas dostanete do situací, ve kterých je možné si zvolit vlastní cestu. A to takzvané „Ultimate Decision“, kde je na výběr mezi obtížností Legend (těžší obtížnost) a Hero (lehčí obtížnost). Podle úrovně obtížnosti se vám přičítají body do levelu. Čím více bodů máte, tím lepší předměty můžete během soubojů používat. Po každém souboji či splněném úkolu dostanete peníze, za které je možno nakoupit v obchodech jak předměty, tak nové věci do online režimu.

Po dokončení hlavní příběhové kampaně, která vás provede deseti kapitolami a přibije vás k televizi přibližně na 15 hodin, následuje mnoho vedlejších úkolů. Ty dokáží prodloužit dobu hraní ještě o pár dalších hodin, jelikož dostanete Naruta plně pod kontrolu a budete moci volně chodit po herním světě, prozkoumávat okolí a pomáhat lidem s jejich problémy.

Ve free módu si můžete zabojovat s více než 80 bojovníky, které průběžně odemykáte během hraní hlavní příběhové kampaně a se kterými se můžete utkat v až 40 různých bojových arénách. Nachází se tu i turnaj pro čtyři až osm hráčů. Největším přírůstkem obsahu je přes 100 bojových misí, a to díky přídavku Full Burst. Mise vás otestují ve všelijakých situacích – od polovičního zdraví, až po soupeře s mnohem silnějším útokem. Jako odměnu při splnění těchto úkolů dostanete speciální tapety, jež lze použít jako pozadí v menu vaší konzole.

Poté tu je ještě online mód, který nabízí jak klasické bitvy, tak i hodnocené souboje. Problémem online módu je však nedostatek hráčů. Občas někoho naleznete, ale herní seance trvají maximálně dvě až tři hry, poté se už hráči většinou odpojují. Příště by se mohli vývojáři více zaměřit na obohacení online módu, aby byl pro hráče zajímavější.

Vizuální zpracování je velmi kvalitní. Hra vypadá nádherně, a to především u animací bojových technik. Hra na konzolích běží v rozlišení 720p. Občas si můžete všimnout zubatých cel-shadových linek, ale to pouze z důvodu, že hra nevyužívá antialiasing. Nedá se to však považovat za nějak zvláště rušivý element. Framerate byl během celé hry stabilní a nezaznamenal jsem žádné výkyvy. Jak už bývá zvykem u anime her, je tu možnost výběru mezi japonskou a anglickou zvukovou stopou. Postavy namluvili stejní seijú jako v anime sérii.

Ti, kteří již vlastní Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3, si mohou celý dodatek Full Burst koupit jako DLC. Nemusí tedy kupovat celou hru znovu a mohou se rovnou vrhnout na nový obsah. Přídavek Full Burst obsahuje také 38 bonusových kostýmů a hlavně souboj Sasukeho a Itačiho proti Kabutovi. Tento souboj podle mě patří k jednomu z nejtěžších v celé hře. Pro sběratele je také připraveno 55 achievementů k odemknutí.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 Full Burst doporučuji především pro fanoušky série, kteří znají příběh a postavy. Bojový systém je velmi jednoduchý a zároveň velmi efektivní, takže i nováček v herní sérii Ultimate Ninja Storm s ním nebude mít problém. Hru mohu doporučit i pro majitele verze Ultimate Ninja Storm 3, jelikož dostanou spoustu nového obsahu k prozkoumávání a vylepšené animace.

Závěrem chci poděkovat vydavatelství Cenega, které nám k recenzi dodalo kopii hry pro konzoli PlayStation 3.

Závěrečné hodnocení: 8/10